Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti

Příspěvek od Zoltan » 18 úno 2017, 10:47

Vďaka, tak sa to podarilo. Fotky nie sú upravované, sú len prevedené z DNG do JPEG pre web. Je na nich ale vidieť rozdiely vinetácie, čo je podstatné.
Zoltan

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 18 úno 2017, 10:49

ešte chcem upozorniť, že je to fotené na plnú dieru a pri objektíve 4/15 je potrebné zasunúť slnečnú clonu, inak ju chytá do záberu.
Zoltan

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 18 úno 2017, 10:54

Vyzerá, že to akurát využije z toho objektívu "všetko dobré". Ono z čiste technického pohľadu je štvorec optimálnym využitím objektívu (teda kruh by bol ešte lepší, ale... :) ) a ja by som celkom rád mal aj aparát so štvorcovým snímačom, bo by ho nebolo treba otáčať pri fotení "na výšku". ;)

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 18 úno 2017, 18:12

ešte jedna skúsenosť: keď otvorím fotku nafotenú 1:1 - do štvorca na K-1 v programe DCU, Photoshop, otvorí sa fotka ako štvorec. Keď tie fotky otvorím ale v AFFINITY PHOTO, otvorí sa fotka celá, akoby nebola fotená do štvorca, ale na plný formát, kde už tá vinetácia vadí a je potrebné ju orezať ručne. Rovnako je to aj pri plnoformátovom objektíve.
To len tak na okraj, možno tieto vlastnosti využije.
Zoltan

st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od st. » 19 úno 2017, 08:57

S pentaxem to nesouvisí, spíš s aps-c objektivy: někde jsem viděl použít samyang 1,4/21mm na sony a7 ve formátu 5:4 v perfektní kvalitě, akorát že 5:4 hledáček nepodporuje. Na K-1 se ten čtverec nějak zobrazí v hledáčku nebo jen v LV?

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 19 úno 2017, 09:01

Je vyznačený v hľadáčiku.
Zoltan

st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od st. » 19 úno 2017, 15:15

Tak to je fajn. Taky bych občas zkusil čtverec, ale bez vodítek to nenakomponuju.

Tak mě napadá, že tady mají výrobci dost prostoru pro inovace - hledáčků. Zvlášť pak u bezzrcadlovek, ale i u zrcadlovek s tím překryvným LCD na matnici. Různé poměry stran, jemný zoom - jako ořez, aby byl přesně vidět, to by rozšířilo možnosti kvalitních pevných skel při dnešních počtech megapixelů. A taky by mohlo jít s tím výřezem šiftovat, něco takového bych určitě využil.

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 19 úno 2017, 22:11

Mně ten čtverec, tak jak jej popisujete, přijde ideální spíš u DA objektivů, které pokryjí FF, ale rohy už jsou slabší. Takhle si člověk může pohlídat, že je hlavní motiv v "kvalitní" oblasti, ale může použít celou fotku z FF. Takže bych ty uložené data navíc úplně nezavrhoval. Ale K-1 jsem ještě v ruce neměl, tak nevím jestli je to takhle použitelné.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.

Zoltan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zoltan » 19 úno 2017, 23:02

Presne o to ide. Využitie DA objektívov na maximum. Pokiaľ použije DA objektív v režime APSC - dostane fotku bez vinetácie, veľkosti 16 MPx. Toto nie je síce zlé, kvalita je pomerne dobrá, ale nie je využitá veľkosť snímača. Pri režime 1:1, dostane s objektívom DA štvorcovú fotku o veľkosti snímku 24 MPx. Síce pri úplne otvorenej clone sú rohy trochu slabšie, nie je to zase tak strašné, aby sa fotka nedala použiť, resp. sa snímka mierne oreže. Pri silnejšom zaclonení už vinetácia úplne mizne. Aj tak úplne pri otvorenej clone nie je na žiadnom aparáte dokonalá snímka, väčšinou aj drahé a svetelné objektívy je potrebné mierne pricloniť, aby sa dosiahla vyššia kvalita zobrazenia.
Zoltan

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 19 úno 2017, 23:16

Jasně, takhle na čtverec se to nabízí u DA objektivů, které na FF vůbec nevykreslí (např. DA 15/4, DA 35/2.8 atp.).

Já jsem myslel spíš využití u těch skel, která celé políčko dají, ale v rozích to může být slabší (napadá mě DA 50/1.8, možná DA 70/2.4...). U takových objektivů bych třeba chtěl mít celý FF snímek, ale zároveň bych si chtěl pohlídat, že to hlavní na fotce je v kvalitní (řekněme APSC) oblasti.

Proto si myslím, že se hodí i to, že se neuloží jenom čtverec, ale celé FF políčko.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 19 úno 2017, 23:28

Zoltan píše:Aj tak úplne pri otvorenej clone nie je na žiadnom aparáte dokonalá snímka, väčšinou aj drahé a svetelné objektívy je potrebné mierne pricloniť, aby sa dosiahla vyššia kvalita zobrazenia.
f1,4 / f1,8 / f2,8 objektivy sa pouzivaju (ja ich pouzivam) vyhradne na plnu dieru, preto boli aj vyrobene, v strede obrazu su vyborne, ako aj do 2/3tin fotky. vyuzitie je jasne: zvyraznenie hlavneho objektu aj z odstupu, fotenie v slabom svetle atd.
optimalny obraz v celom policku byva vacsinou od f5,6 do f8, pri sirsich ohniskach uplne kraje az na f11. ale to vie kazdy. a taktiez kazdy pouziva objektivy podla seba a tak ich aj cloni - chce mat ostre obe oci pri nakloneni hlavy pri portete napr.

MaraM: skusal som na svojej K-1 na FF rezime DA50/1,8 aj DA40/2,8, aj DA*55/1,4 SDM a boli uplne dobre aj v rohoch aj na plnu dieru.
Co som skusal DCU, Zoner, LR, tak vsetky programy zobrazili fotky, iba tak ako som nastavil vyrez v K-1, tj. FF, APS-C, 1:1.
To ze Affinity zobrazi celu fotku ako FF rezim, aj ked bola fotena v inom nastaveni, je iba chyba Affinity ze nema dobre naprogramovany import podla fotky.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 20 úno 2017, 00:09

lennyl píše: skusal som na svojej K-1 na FF rezime DA50/1,8 aj DA40/2,8, aj DA*55/1,4 SDM a boli uplne dobre aj v rohoch aj na plnu dieru.
To jsem napsal jako příklad, může to být třeba nějaký zoom, který už vinětuje v rozích docela dost, ale není to černá tma. Určitě by se něco našlo (např. 55-300).
lennyl píše:... je iba chyba Affinity ze nema dobre naprogramovany import podla fotky.
Může být, ale ty data tam jsou, takže se na to dá dívat i jako na omezenost těch ostatních ptogramů, že nemají funkce na zobrazení více možností (nebo o nich nevíme). :-)

Ale je možné, že to bylo myšleno jen na ty čtverce, jen mně napadla tato možnost, jako další možná vychytávka.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 20 úno 2017, 00:26

ano, napr. DA15/4 a ine cisto APS-C skla mi na K-1 vinetovali ako prasa pri ponechani FF modu.

ako APS-C aj 1:1 su fajn moznosti, oreze to fotku hned, je to pohodlne, clovek ma hotovy vysledok. mne osobne to pride ako pre lenivcov, nic viac.
a este teda budme radi, ze pri nacitani objektivu telom to vobec funguje tak ako to funguje, Ricoh mohol kludne zakazat pouzit iny objektiv ako ten, co by povolil vo firmware (ale to je aj tak blbost, lebo na Pentax prilozim aj rolku z toaletaku a foti to, nemaju to ziadno mechanicky osetrene)

fotku si orezem podla seba v pocitaci aj sam. resp. neorezem, lebo mam iba FF skla :-D
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 20 úno 2017, 00:32

lennyl píše:ako APS-C aj 1:1 su fajn moznosti, oreze to fotku hned, je to pohodlne, clovek ma hotovy vysledok. mne osobne to pride ako pre lenivcov, nic viac.
Tak kvůli kompozici je důležité to zvýraznění v hledáčku a i okamžitý ořez na displej se pro kontrolu hodí.

st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od st. » 20 úno 2017, 08:36

Přesně tak, a taky se pak upraví i měření expozice na ten ořezaný formát, aby to vinětace nepřeexponovala, ne?

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-1, K-1 II“