Objektivy Sigma
Moderátor: Moderátoři
Re: Objektivy Sigma
Lennyl: Díky za vyčerpávající odpověď. Poslední dobou fotím hlavně s DA35/2.4, občas ale potřebuju širší záber a to by řešila Sigma 18-35/1.8, jen mám obavu, abych neměl problémy s ostřením. Ta DA35/2.4 je naprosto spolehlivá oproti DA50/1.8 u které mám často nepřesně zaostřnou fotku, na display to nepoznám, až doma na monitoru, ale některé jsou zaostřené přesně, tak to na korekci není.
Sony A7 III; Tamron 20-40/2,8; 28-75/2,8 G2; 70-180/2,8
Pentax K-3; HD DA 16-85/3,5-5,6 WR; AF-360FGZ II
Pentax K-3; HD DA 16-85/3,5-5,6 WR; AF-360FGZ II
Kubajz: Sigmu 18-35 f1.8 jsem používal s K3II cca. rok. Když jsem ji koupil, šla obratem i s K3II do AWH do Prahy na seřízení na tělo. Od toho okamžiku jsem ji sundával jen sporadicky a neochotně. Než bych sundal batůžek a vytáhl jiný objektiv, raději jsem řezal, nebo skládal pano. (a s ohledem na seřízení jsem jej prodal i s tělem a věřím, že dělá radost dál)
Byla pro mě náhražkou za Pentaxí FA 24 F2 (kterého teda lehoulince lituju, že jsem si nenechal).
To sklo se pro mě stalo jediným používaným a ultimátním objektivem na každou situaci.
Mělo dvě nevýhody: Bylo pomalejší (což mi ale vadilo jen párkrát, když jsem kvůli tomu nestihl nějakou pěknou momentku - prostě než to zaostřilo, sekundový moment byl ten tam) a bylo těžké (810g + 800g K3II = 1,6kg zátěž, bral jsem to jako trénink).
Ale tyhle nevýhody mně nikdy výrazně neomezily a nevadily mi.
Takže jestli hledáš neskutečně ostrý a světelný zoom, je tohle super volba.
Pokud ale hledáš objektiv, který by byl stejně rychlý na ostření jako DA35 F2.4, a nejde ti tolik o světelnost a kompaktnost, pak bys mohl být zklamaný. (hlavně rychlost v tomhle případě bych vůbec neporovnával. DA35 je šroubovej rychlík, Sigma 18-35 je sice tichučký.... ale ... dá ... si .. na ... čas ....).
Byla pro mě náhražkou za Pentaxí FA 24 F2 (kterého teda lehoulince lituju, že jsem si nenechal).
To sklo se pro mě stalo jediným používaným a ultimátním objektivem na každou situaci.
Mělo dvě nevýhody: Bylo pomalejší (což mi ale vadilo jen párkrát, když jsem kvůli tomu nestihl nějakou pěknou momentku - prostě než to zaostřilo, sekundový moment byl ten tam) a bylo těžké (810g + 800g K3II = 1,6kg zátěž, bral jsem to jako trénink).
Ale tyhle nevýhody mně nikdy výrazně neomezily a nevadily mi.
Takže jestli hledáš neskutečně ostrý a světelný zoom, je tohle super volba.
Pokud ale hledáš objektiv, který by byl stejně rychlý na ostření jako DA35 F2.4, a nejde ti tolik o světelnost a kompaktnost, pak bys mohl být zklamaný. (hlavně rychlost v tomhle případě bych vůbec neporovnával. DA35 je šroubovej rychlík, Sigma 18-35 je sice tichučký.... ale ... dá ... si .. na ... čas ....).
Přesně tohle já teď zažívám se Sigmou 105. Nerad,nerad ji měním. I když ta druhá, 17-70 je taky super (pro mne),tak ta 105 snad čaruje. Tímto tady chci poděkovat FAKT- ovi,že mě mé rozhodování o koupi tohoto skla ulehčil a doporučil mi ji. Díky moc,Fakte.
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8
Ono to je poměrně univerzální sklo Jindro.
Já tím fotím sport a portréty. Tzn. 80% toho, co fotím.
Jsem rád, že ti sedlo. Co se mi u tvojí Sigmy líbí oproti mému Pentaxu je ještě čistější bokeh.
Já tím fotím sport a portréty. Tzn. 80% toho, co fotím.
Jsem rád, že ti sedlo. Co se mi u tvojí Sigmy líbí oproti mému Pentaxu je ještě čistější bokeh.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
cport: Nene. Nemyslím váhavost kvůli světelným podmínkám. Jasně, když byla tma, tak i K3II si nebyla jistá, na co vlastně zaměřuju. To je pochopitelný.
Mám na mysli vyloženě rychlost chodu ostření. On to chtěl porovnat s DA35 F2.4, tak otevřeně říkám, že DA35 stihne zaostřit možná i dvakrát. DA35 je prostě šroubovej rychlík, zatímco tady HSM tak rychlé není.
Přirovnat k jiným... rychlostně podobné jako DA60-250, lehce pomalejší než Sigma 35 Art. Není to nijak zásadně omezující, jen je potřeba s tím počítat. Jak jsem psal - ten objektiv jsem si zamiloval a nesundával, nehaním jej.
Tuto video mi přijde docela přesné na rychlost https://www.youtube.com/watch?v=O46CzBdB8aE
(ano, platí i pro Pentaxí verzi)
Mám na mysli vyloženě rychlost chodu ostření. On to chtěl porovnat s DA35 F2.4, tak otevřeně říkám, že DA35 stihne zaostřit možná i dvakrát. DA35 je prostě šroubovej rychlík, zatímco tady HSM tak rychlé není.
Přirovnat k jiným... rychlostně podobné jako DA60-250, lehce pomalejší než Sigma 35 Art. Není to nijak zásadně omezující, jen je potřeba s tím počítat. Jak jsem psal - ten objektiv jsem si zamiloval a nesundával, nehaním jej.
Tuto video mi přijde docela přesné na rychlost https://www.youtube.com/watch?v=O46CzBdB8aE
(ano, platí i pro Pentaxí verzi)
Dneska jsem byl v Roudnici n/L. Většina je se Sigmou 17-70,posledních pár s tou 105. Kdo se chcete podívat,jak Sigmy kreslí.... http://jindrakapr.rajce.idnes.cz/Roudnice_nad_Labem./
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8