Jakou značku filtrů vybrat a jaké s nimi máte zkušenosti
Moderátor: Moderátoři
Re: Jakou značku filtrů vybrat a jaké s nimi máte zkušenosti
No dobře na demonstraci nebo fotbalový zápas se holt člověk musí vybavit.
Na druhou stranu i filtr od B+W snižuje kvalitu obrazu.
Na druhou stranu i filtr od B+W snižuje kvalitu obrazu.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
hilda4sea: Jde vidět že máš zkušenost s oběma, jak s filtry, tak s vložkami. Já tě spíš typoval na modernější tampónyhilda4sea píše:S ochrannými filtry je to stejné jako s vložkami Alldays.
Po zavedení digi klesl odbyt barevných filtrů a výrobci potřebovali tento výpadek nějak kompenzovat. Tak vymysleli ochranné filtry (stejně jako výrobci vložek kompenzovali výpadek vlastního odbytu kvůli tampónům). Bezmála sto let se objektivy obešly bez ochranných filtrů a najednou to je nutnost .
Jinak souhlas, když filtr tak B+W.
Jestli jsou ochranné filtry nutnost? Maťák zřejmě usoudil podle toho kde a co fotí, že pro něj ano, stejně jako pro mne.
Raději dám tisíc za filtr, než tisíců několik za nový přední člen. A podle toho jakou těch filtrů mam za poslední dobu spotřebu, tak bych řekl že to je sakra výhodný kauf.
Snižování kvality? Dobře a o kolik? Poznáš ten rozdíl okem? Nebo to je zase jen o nějakých testech a pitvání pixelu 1:1?
STŘÍBRU ZDAR
čtvrtek:
Jsem tradicionalista (je to jednodušší).
Jsem tradicionalista (je to jednodušší).
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Hele vy tradicionalisti, už jste někdo zkoušel našroubovat filtr na DA 10-17? Jak z něj kouká ven ten přední člen.. To bude asi min. vinětovat, což?
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Caute,
Chcem sa podelit o moje skusenosti z CPL. Najprv som si kupil CPL TIFFEN (10 libier). Je to nieco ako farebne sklo, nepodarok, zato ma funkcny (standardny zavit). Nasledne aj po precitani fora som si kupil FOTGA PRO1-D Slim (7 libier) ako CPL je vyborny, ALE cinsky suhruhovia urobili niekde chybu - filter ma nestandardny zavit, ktory velmi zle drzi. Bojim sa ho silnejsie dotiahnut, lebo bud strhnem zavit na objektive alebo ho uz viac neodkrutim. CPL FOTGA mi uz 2x padla z objektivu, nastastie len do shehu.
Takze vyborne CPL aj funkcnym zavitom mohla by to byt Kenko Zeta ?
Chcem sa podelit o moje skusenosti z CPL. Najprv som si kupil CPL TIFFEN (10 libier). Je to nieco ako farebne sklo, nepodarok, zato ma funkcny (standardny zavit). Nasledne aj po precitani fora som si kupil FOTGA PRO1-D Slim (7 libier) ako CPL je vyborny, ALE cinsky suhruhovia urobili niekde chybu - filter ma nestandardny zavit, ktory velmi zle drzi. Bojim sa ho silnejsie dotiahnut, lebo bud strhnem zavit na objektive alebo ho uz viac neodkrutim. CPL FOTGA mi uz 2x padla z objektivu, nastastie len do shehu.
Takze vyborne CPL aj funkcnym zavitom mohla by to byt Kenko Zeta ?
Nikon D7200, D7500
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych vidět někoho, komu se to povedlo. Pokud by hrozila vinětace, stačí doprostřed filtru vyříznout díru, aby ten přední člen mohl vyčnívat.matak77 píše:Hele vy tradicionalisti, už jste někdo zkoušel našroubovat filtr na DA 10-17? Jak z něj kouká ven ten přední člen.. To bude asi min. vinětovat, což?
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
frigo:
mas dva lacne filtre, dokopy za 17 libier - cca za 22 eur.
Tu je HOYA PL-CIR HD 52mm za necelych 31 eur, 58mm za 36 eur.
http://www.eloshop.sk/vyhladavac/strona ... L-CIR%20HD
mas dva lacne filtre, dokopy za 17 libier - cca za 22 eur.
Tu je HOYA PL-CIR HD 52mm za necelych 31 eur, 58mm za 36 eur.
http://www.eloshop.sk/vyhladavac/strona ... L-CIR%20HD
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Mám na objektivu nasazen uv filtr a jde mi o to jestli mohu na něj přidat pl-cir . Přeci jen jsou to dva filtry na sobě . Jakou máte zkušenost. děkuji za vaše názory.
Tak predovšetkým,nevidím dôvod na používanie uv filtra na digitále,ten má uv ochranu už zabudovanú v čipe. Ani ako ochranu. Nato stačí použiť slnečnú clonu. Jedine snáď motokros či rely ,kedy odletujú kamienky.Každé sklo naviac vadí,nech je akékolvek kvalitné.Moje odporúčanie je teda jasné-zbav sa uvčka a viac to nerieš.Ak nebudeš utierať objwktív trenkami,tak sa poškriabania báť nemusíš.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Tak že nasazovat jen jeden filtr. Pl-CIR jen samostatně. Co fotograf to jiná zkušenost. I tak dík.
Ak si precitas nejaku modernu literaturu o dslr, bude tam pisane, ze uv filtre netreba, ak ale nutne potrebujes ochranu z dovodov ako som pisal, pouzivaju sa specialne ochranne filtre. Pri beznom pouzivani ale zmysel moc nemaju, nevravim ze objektiv nemoze spadnut ale stava sa to naozaj len vynimocne . Poskrabanie bude ale asi v tom pripade ta najmensia vada.Ide hlavne o to, ze naozaj kvalitne filtre su dost drahe, a tie lacne zamoc nestoja a nevidim dovod, preco si kazit kvalitu vystupu.
Takže mám zase jednu novú skúsenosť s filtrami Fotga.Ako som už zistil,na teleobjektív sú nepoužiteľné.Doteraz som používal na 645-ku manuálny zoom A45-85/4,5 a nepozoroval som nejakú výraznú zmenu kvaliti.Teraz som ho vymenil za autofokusovú berziu a zrazu-bum,po nasadení autofokus nedokázal správne zaostriť a kresba bola nejaká mäkká.Tak išiel dolu a naraz ostrenie aj kresba v poriadku.Keď porovnám fotgu a sigmu,tak fotga je výrazne žltšia,takisto fotky z nej.Sigma je dobrá,ostrenie s ňou tiež.Zaujímavé že na manuálnom zoome bola fotga dobrá,pritom vraj majú zhodnú optickú konštrukciu.Asi nie celkom.
Ahoj,chci se zeptat. Mám trvale nasazené UV filtry. A když chci použít polarizáky,tak UV sundávám a dám polarizák. UV mají nahoře další závit-a můj dotaz-jak to děláte vy? Sundáváte ( má se ) UV,a nebo se našroubuje polarizák na UV? Co je lepší-přece jen dva filtry na čočce asi nic moc,co ? Vím,asi se ptám,jako osel,ale chci vědět,jak to děláte vy zkušení.
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8
Najlepšie je uv vôbec nepoužívať. Je zbytočný a šanca poškodenia objektívu je pri normálnom používaní minimálna. Každé sklo navyše škodí.
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku