Správa fotografií - katalogizace, prohlížení, archivace

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
z@k
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Správa fotografií - katalogizace, prohlížení, archivace

Příspěvek od z@k » 25 dub 2008, 08:19

Ahoj, celkem by mne zajímalo, jaké je vaše fotografické "workflow" po přinesení fotografií domů a nahrání do počítače... Ať už v otázce používaných programů, tak ve způsobu třídění atd.
Zatím jsem fotil pouze do jpg, kde to bylo relativně snadné. Nahraju fotografie do počítače (řadím do adresářů dle roků a pak do podadresářů s dle datumu), provedu první vytřídění (smažu vysloveně nepovedené fotky - neostré atd.), přiřadím klíčová slova a vypálím fotky na DVD. Pak v průběhu času promazávám a promazávám :) Fotky upravuju pouze pro web (tzn. pokud fotku nedám na web, což je většina, tak je nijak dále neupravuju), na papír netisknu. Na prohlížení i úpravy používám Zoner, málokdy šáhnu po Photoshopu.
V poslední době ale přemýšlím o rawu a zde se to komplikuje. Používat nějaký konvertor > převést rawy do jpg a pak fotky spravovat jako dřív? Nebo si na disku ponechat rawy a spravovat (katalogizovat, prohlížet, upravovat) je například v Lightroomu? Celkem se mi ten prográmek líbí, například seskupení fotek do balíčků je geniální (dát stejné fotky k sobě a teprve časem se rozhodnout, který záběr, které expoziční nastavení je optimální), používání virtuálních kopií, nebo vůbec filozofie změn kdesi v katalogu, zatímco originál zůstane nedotčený. Na druhou stranu je v něčem stále neohrabaný a pro běžné prohlížení fotek i málo svižný...
Tož, přátelé, jak to řešíte vy? :)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 25 dub 2008, 08:59

Ja skladuju podle mista nebo lidi, dost casto fotim na stejnych mistech nebo se stejnou partou lidi.
Pouzivam Zoner ps 10, PS CS2 a Ninja nois. Jinak jsem pro foceni do rawu. Raw ti zustane protoze nejde preulozit (nebo jsem zatim neprisel na to jak). Takze mam hlavni adresar a tam dva pod adresare jeden RAW a druhy JPG. Ikdyz raw je velice vyhodny co se dalsich uprav tyka obcas narazim na drobnou nevyhodu a to kdyz jsou fotky potreba rychle a na kvalite moc nezalezi tak z rawu je musis vzdy predelat do jpg co obcas zdrzuje.
Pak zalohuju na DVD podle toho jak mi to prijde pod ruku.
Tak pravil Dr.Chocholousek

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 25 dub 2008, 09:15

Ideální roztřídění archivu stále hledám.Nejraději bych měl kvalitní řady fotek na profi papíře třeba cibachrome v cyklech a na přiměřené formáty.K tomuto cíli je ale moje fotocesta ještě hodně dlouhá. :)
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 25 dub 2008, 09:46

Fotím do RAWu a ten taky uchovávám - negativy se přece taky nevyhazujou... :wink: To si můžu dovolit díky tomu, že fotím celkem hodně málo. Navíc každou fotku si dvakrát rozmyslím jestě před smáčknutím spouště a pokud mám nějakej jasně nepovedenej záběr, smažu ho rovnou ve foťáku. Dodatečná úmrtnost RAWů po přenesení fotek do počítače je velmi malá. Ale je pravda, že ne všechny RAWy nakonec zpracuju.

Fotky třídím do adresářový struktury rok/žánr/měsíc. V každým měsíci je ještě podadresář s RAWy. Přímo v adresáři měsíce jsou finální JPEGy případně "polotovary" ve formátu Gimpu. Příponou rozlišuju, jestli je fotka připravená pro web (*.web.jpg) nebo tisk (*.prt.jpg - těch je ale žalostně málo).

Na editaci používám jenom Gimp s UFRaw pluginem. Prohlížím v GQview.

Dřív jsem používal RawTherapee, ale vadila mi ztráta EXIF informací při převodu RAW -> TIFF -> JPEG: ukládat mezikrok do JPEGu je IMHO pitomost (přece nezahodím detaily dřív, než je to nezbytně nutné).

akenai
Nový uživatel
Nový uživatel

katalog

Příspěvek od akenai » 14 kvě 2008, 08:45

AHoj,

Ja mam adresare rok, mesic, a pak akce. hledam nejaky dobry katalogovy software, momentalne zkousim Picasu, od googlu. jinak hodlam si udelat druhy pocitac, jenom na archivaci fotek. jsem poucen, uz jsem jednou ztratil fotky, nastesti se daly dohromady, ale byla to velka prace. takze zalohovat zalohovat. zacinam si hrat s Gimpem. zatim picasa mi vyhovuje, ale hledam dal. potreboval bych aby se lehce hledalo podle mista, a take podle data. takze uvidime, jak picasa bude fungovat. konecne uz funguje lepe i pod linuxem, a upload na net uz take funguje, takze zatim spokojen.

GhostDW
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od GhostDW » 14 kvě 2008, 10:26

Osvedcilo se mi trideni do adresaru rok, mesic, den stazeni z fotaku plus vetsinou jmeno akce. Ale ted jsem pronikl do klicovych slov v Zoneru a zacinam vyuzivat je. Vyhoda je, ze pak prenesu cast fotek jinam a slova se zachovaji.
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 14 kvě 2008, 11:21

Takze ja pouzivam nasledujuci postup ktory sa mi osvedcil: Takze fotim vsetko do Raw aj JPEG zaroven. FOtky potom ulozim na PC do suboru s datumom a miestom napriklad 01.01.2008 - Vysoké Tatry - Kriváň. Tie co su najlepsie utvroim zlozku najlepsie v tedj danej a tam ich dam ale uz len v RAW.ostatne pretriedim a necham len JPEG. Ked sa nazhromazdi niekolko albumov vypalim ich na 8CM DVD(ie male CDcka:) ) zmesti sa tam 1,4GB.Velke DVD ma vatsiu kapacitu ale zas na tych malych to lepsie vypada:)

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 14 kvě 2008, 13:17

Pouziva Adobe bridge z Photoshopu CS3 (studentska verzia :) ).

-Fotim do jpg a raw ak mi to doboluje miesto na karte, ak nie, bez jpg., pripadne vymenim DNG na PEF,ktore je mensie.
-Po skopirovani na disk do priecinka napr. "2008-mesiac-den Vylet ", vytvorim v tomto priecinku dva priecinky- RAW a JPG, do ktorych presuniem prislusne subory
-v adobe bridge prechadzam RAW nahlady a urcim ktore vymazat,ktore ostanu, z niektorych mi staci jpg, tak necham iba jpg
-jpg docasne nechavam
-prechadzam RAW a urcim, ktore chcem spracovat a ktore nie- pouzivam menovky "to do"
-spracujem v camera raw RAW s menovkou TO DO,
-vystupne jpg davam priamo do priecinka napr."2008-mesiac-den Vylet "
- jpg v zlozke jpg mazem, tie ,ktore som si nechal iba v jpg, ktore nestali za spracovanie v Camera Raw, presuniem k spracovanym jpg v priecinku.

Tak mi ostanu spracovane fotky v priecinku, ktory sa pekne radi pod seba podla datumu a je prehladne vidiet aj nazzov akcie. v priecinku najdem jpg a v podpriecinku RAW zase raw subory.

Prehladne a zefektivnene...

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 14 črc 2008, 22:02

zajímalo by mne jestli je nějaký program kde zadám složku a on v té složce liskne všem obrázkům stejný vodoznak... docela bych to ocenil

nijel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel » 15 črc 2008, 07:59

No já bych to dělal ImageMagickem :-).
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web

Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“