Dobrý den, přátelé,
díky panu Málkovi z
http://www.fotomalek.cz jsem se stal majitelem K-1. Pana Málka musím pochválit za jeho agilitu a velice příkladnou komunikaci se mnou. Během čekání mi několikrát volal a posílal emalilové a sms zprávy o stavu objednávky. Nepozorovaně mi do balení vložil i velice vkusný a nečekaný dárek. Jako bonus potom dvě záložní baterie. Fotoaparát byl k dispozici již ve čtvrtek a já si jej vyzvedl osobně v pátek.
Původně jsem o tak drahém stroji neuvažoval, ale pochyby některých kolegů zde, mne trochu hecli. Jsou zde opravdový fotografové, kteří si podobný stroj zaslouží daleko více. Nebudu jmenovat všechny, ale věřím, že Bena, Bobo, Kordoz aj. brzy podobný stroj budou vlastnit také. Připadám si jako Andrej Babiš, který do politiky "nechtěl", ale jiní zloději jej ke vstupu do politiky "zrodili". Snad jsem Andreje citoval správně, ne vždy takovým lidem rozumím.
Něco málo k focení. Po vybalení doma jsem nasadil 100/2,8 a mazal na fotbalový zápas. Neměl jsem čas na nastavení a fotil na tovární. Fotbal ostřím na středový bod. Zde bylo nastaveno všech 33 bodů. Viděl jsem to jako problém a řekl si, že to doma promažu. A měl jsem pravdu přátelé. Ze cca 200 snímků byli 2, čtěte dva, snímky zaostřené jinam. Výstup v JPEGu byl hotový. Stačil srovnat horizont a ořezat. Teď už fotbal může fotit moje dcera. Bude se jen dívat přes hledáček a mačkat.
K dotazu na skrácení ohniska mám jen jednu věc. Nezvykle se rozšířila moje 35/1,4. Bude z ní kvalitní reportážní sklo. Vyšší ISO jsem zkoušel v noci před hospodou. Hodnota 12800 je na architekturu použitelná. 52000 potom už ze tmy udělá den, ale na focení lidí už není.
Dnes zkusím pofotit více a zkusím DA 70/2,4 v režimu FF.