Pentax K-1
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-1
Srovnávací testy Dpreview je třeba brát s rezervou. Oni používají výhradně ACR. Takže by se dalo napsat, že Dpreview testuje, jak který systém pracuje s ACR. Obvykle to až tak nevadí, ale např. u Pentax 645Z nebo Fuji-X už to malý problém je, protože v prvním případě jde o čip MF pro který jsou lepší jiné algoritmy převodu RAW než pro FF nebo APS-C a u Fuji převod v ACR je jedna nejhorších možných variant.
Osobně bych počkal až na pozdější výrobu K1, kdy budou vychytané různé nedodělky a doladěný AF. Ze situace na trhu je evidentní, že něco ve výrobě vázne. Stačí si z poslední doby připomenout třeba uvedení EOS 80D nebo X-Pro2, kdy byl v týdnu uvedení do prodeje trh zaplaven výrobky.
Osobně bych počkal až na pozdější výrobu K1, kdy budou vychytané různé nedodělky a doladěný AF. Ze situace na trhu je evidentní, že něco ve výrobě vázne. Stačí si z poslední doby připomenout třeba uvedení EOS 80D nebo X-Pro2, kdy byl v týdnu uvedení do prodeje trh zaplaven výrobky.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Hildo, nehnevaj sa na mňa, ale fakt by nezaškodilo, keby si sa vyjadroval len k veciam, o ktorých máš aspoň trochu predstavu, ako fungujú (trebárs k maľovaniu). Aké sú to tie "lepšie" algoritmy pre MF? Čo sa Fuji týka, tam by sa ešte možno dalo súhlasiť s tým, že Adobe algoritmy nie sú pre X-Trans optimálne, ale toto je do neba volajúci nezmysel!hilda4sea píše:Srovnávací testy Dpreview je třeba brát s rezervou. Oni používají výhradně ACR. Takže by se dalo napsat, že Dpreview testuje, jak který systém pracuje s ACR. Obvykle to až tak nevadí, ale např. u Pentax 645Z nebo Fuji-X už to malý problém je, protože v prvním případě jde o čip MF pro který jsou lepší jiné algoritmy převodu RAW než pro FF nebo APS-C a u Fuji převod v ACR je jedna nejhorších možných variant.
Koukám na info ohledně zamrzání K1 spolu s objektivy Sigma. Vypadá to opravdu na problém na straně Sigmy a nemá ho jen s Pentaxem. Dají se dohledat problémy při uvedení nových Nikonů a v tomhle vlákně je zmíněn i Canon. Tak se uvidí, kdo bude opravovat firmware.
Naposledy upravil(a) machy dne 06 kvě 2016, 11:20, celkem upraveno 1 x.
Pentax KP, K-7
CZJ 75/1.5, CZJ 58/2, SMC PENTAX-DFA MACRO 1:2.8 100mm WR, HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited, SMC PENTAX-DA 1:2.8 35mm Macro Limited, SMC PENTAX 1:1.2 50mm
Berlebach Report 8023
Já teda nevim... ale pokud mi něco bez problémů fungovalo na K10D, K7, K5, K3 a nefunguje to s K1, tak jako kde je problém? Já svojí Xletou Sigmu nebudu posílat na nějaké přehráni FW. To se na to spíš vydlábnu, nechám si K3 a nový FF si koupim od jiné značky. A uvidíme, třeba koupim K1 II za 2-3 roky.machy píše:Koukám na info ohledně zamrzání K1 spolu s objektivy Sigma. Vypadá to opravdu na problém na straně Sigmy a nemá ho jen s Pentaxem. Dají se dohledat problémy při uvedení nových Nikonů a v tomhle vlákně jezmíněn i Canon. Tak se uvidí, kdo bude opravovat firmware.
Navíc říct, že to je problém Sigmy... když Pentax K1 zamrzne a musí se restartovat vyndáním baterie. To mi přijde vážně dost komické a zaslepené .
Já taky nevím. Ale podobné problémy se dějí i u jiných značek. Např.:
http://nikonrumors.com/2013/12/03/some- ... soon.aspx/
http://www.dpreview.com/articles/215746 ... ikon-d5300
V odkazu, který jsem poslal před tím se píše: "Sigma does not pay a license fee to camera manufactures as other brands like Tamron and Tokina. They reverse engineer the auto focus system in the lens to work with the various camera manufacture bodies."
Nepochybuju, že chybu opraví ten kdo ji udělal, ať je to Pentax nebo Sigma.
Edit.: Já neříkám kde chyba je, jen kde může být. Jo a není potřeba vyndavat baterku, stačí sundat ten objektiv.
http://nikonrumors.com/2013/12/03/some- ... soon.aspx/
http://www.dpreview.com/articles/215746 ... ikon-d5300
V odkazu, který jsem poslal před tím se píše: "Sigma does not pay a license fee to camera manufactures as other brands like Tamron and Tokina. They reverse engineer the auto focus system in the lens to work with the various camera manufacture bodies."
Nepochybuju, že chybu opraví ten kdo ji udělal, ať je to Pentax nebo Sigma.
Edit.: Já neříkám kde chyba je, jen kde může být. Jo a není potřeba vyndavat baterku, stačí sundat ten objektiv.
Pentax KP, K-7
CZJ 75/1.5, CZJ 58/2, SMC PENTAX-DFA MACRO 1:2.8 100mm WR, HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited, SMC PENTAX-DA 1:2.8 35mm Macro Limited, SMC PENTAX 1:1.2 50mm
Berlebach Report 8023
Pentax to neurobi,neurobil to doteraz pri vlastnych chybach tak preco by mal teraz ked sa jedna o objekriv ineho vyrobcu.
Odoslané z D5803 pomocou Tapatalku
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Co vím já je to, že mi to fungovalo na 5ti různých tělech značky... pokud by mi nefgungovala na K10D, chápu... problém Sigmy, vrátil bych jí, reklamoval bych jí, nekoupil bych jí... atd.
Pokud mi přestane fungovat na po 4 generacích těla, je to z mého pohledu problém výrobce, protože se očividně něco asi někde muselo změnit.
Druhá věc je ta, že každý výrobce by měl mít komunikaci zabezpečenou tak, aby maximálně vyhodila chybovou hlášku a nikoliv vedla k zamrznutí těla. Vždyť to je přece komedie (četl jsem, že se musí vyndat i baterka... asi to není pravda nebo se toliší případ od případu).
Navíc pokud se tady bavíme o HW... v tom objektivu skoro nic neni. Stará těla z něj normálně načítají informace o typu skla atd. Od K5 snad umí i kompenzopvat zkreslení, takže tam ta spolupráce nějaká být musela.
DOPLNĚNO: To co píše Klingo je právě to, čeho se obávám... pro mě osobně to bude test, zda se v tomhle Pentax trochu změnil, nebo má ze zákazníků stále dobrej den .
Pokud mi přestane fungovat na po 4 generacích těla, je to z mého pohledu problém výrobce, protože se očividně něco asi někde muselo změnit.
Druhá věc je ta, že každý výrobce by měl mít komunikaci zabezpečenou tak, aby maximálně vyhodila chybovou hlášku a nikoliv vedla k zamrznutí těla. Vždyť to je přece komedie (četl jsem, že se musí vyndat i baterka... asi to není pravda nebo se toliší případ od případu).
Navíc pokud se tady bavíme o HW... v tom objektivu skoro nic neni. Stará těla z něj normálně načítají informace o typu skla atd. Od K5 snad umí i kompenzopvat zkreslení, takže tam ta spolupráce nějaká být musela.
DOPLNĚNO: To co píše Klingo je právě to, čeho se obávám... pro mě osobně to bude test, zda se v tomhle Pentax trochu změnil, nebo má ze zákazníků stále dobrej den .
Ono ani canikon nieje uplne cisty,pokial viem,oni zmenili ttl protokoly pre blesky a preto starsie na digi nefunguju. Chcu predavat,yak to tak robia. Nikto nevie ci to pentax nespravil umyselne,aby sa predaval aj ich objektiv.
Nevim... to snad zase ne, přijde mi to snad jako dementní úvaha, akorát by tim každého nasrali a většina zájemců se Sigmama 70-200 nakonec K1 nekoupí. Je jedno, jestli je Pentax 70-200 rebrandovaný Tamron nebo ne (já říkám, že buď je... nebo sice není, ale má stejné vlastnosti = což je to samé). Ale nějakou 70-200 potřebuju a tohle sklo prostě kupovat nebudu. To už raději připlatim něco malinko a koupim rovnou 5Ds s tím Tamronem, na kterou mám alespoň portrétovou 85 a nebudu muset přemýšlet, čím fotit.
A zůstane mi K3 + 70-200 jako další tělo, když ho chci dát někomu do ruky.
Každopádně jsem rád, že si můžu počkat až na další verzi FW. Za pár měsíců se uvidí co a jak...
A zůstane mi K3 + 70-200 jako další tělo, když ho chci dát někomu do ruky.
Každopádně jsem rád, že si můžu počkat až na další verzi FW. Za pár měsíců se uvidí co a jak...
Este som zabudol dodat k tym bleskom- stare pentaxove su kompatibilne ale sigma blesky nie,bolo nutne vymenit plosny spoj. Robili to aj v dynaxe,tak viem. A nic s tym pentax nespravil,opakujem- preco by mal teraz.
bedo víš, že některé čipy MF jsou na platformě CCD? Třeba zrovna Pentax 645D má čip CCD. Obecně mají čipy MF jinou charakteristiku odstupu signálu od šumu, dost jinou velikost diod a tím pádem jiné proudy, ....atd.
Tím jsem chtěl naznačit, že srovnávání dvou věcí je dost ošidné a někdy i zavádějící. Dpreview od té doby co se zhlédli v novém pojetí DR se mi nejeví jako důvěryhodný zdroj informací ve věci kvality obrazu toho, kterého výrobku fototechniky. jejich objektivita začíná být stejná jako u DxO.
Tím jsem chtěl naznačit, že srovnávání dvou věcí je dost ošidné a někdy i zavádějící. Dpreview od té doby co se zhlédli v novém pojetí DR se mi nejeví jako důvěryhodný zdroj informací ve věci kvality obrazu toho, kterého výrobku fototechniky. jejich objektivita začíná být stejná jako u DxO.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
ako uz ma niekto z vas doma kupenu K-1, ze moze povedat ze mu nejde daky objektiv? objektivy maju svoju reviziu, svoje cislo firmware.
ci je nieco rebrandovane alebo nie mam silno u r*i*t*i, objektiv s napisom Pentax ma vystupne farby,kontrast a protiodleskovu upravu Pentax.
hilda4sea: ja netusim stale o com pises. Adobe Lightroom CC2015 (najnovsia verzia) nacita VSETKY typy fotakov co sa teraz predavaju. tak ako nastavi uzivatel vystup (kontast,saturacia,doostrenie), tak bude fotka vyexportovana. Ak su dodrzazene ROVNAKE parametre pre vystup, kludne si mozes porovnat kazdy fotak.
to ze daky DxO, alebo iny RAW konvertor si to vysvetli po svojom nikoho nezaujima.
PS: ak chce niekto naozaj porovnavat rozdiely v reprodukcii fotakov, nech si RAWy nacita v dodanom softe od vyrobcu.
ci je nieco rebrandovane alebo nie mam silno u r*i*t*i, objektiv s napisom Pentax ma vystupne farby,kontrast a protiodleskovu upravu Pentax.
hilda4sea: ja netusim stale o com pises. Adobe Lightroom CC2015 (najnovsia verzia) nacita VSETKY typy fotakov co sa teraz predavaju. tak ako nastavi uzivatel vystup (kontast,saturacia,doostrenie), tak bude fotka vyexportovana. Ak su dodrzazene ROVNAKE parametre pre vystup, kludne si mozes porovnat kazdy fotak.
to ze daky DxO, alebo iny RAW konvertor si to vysvetli po svojom nikoho nezaujima.
PS: ak chce niekto naozaj porovnavat rozdiely v reprodukcii fotakov, nech si RAWy nacita v dodanom softe od vyrobcu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
je úplne jedno, či je to CCD (aj moje istDS a K10D sú CCD) alebo CMOS, pokiaľ je to Bayer! Algoritmy pre demozaikovanie sú zhodné!hilda4sea píše:bedo víš, že některé čipy MF jsou na platformě CCD? Třeba zrovna Pentax 645D má čip CCD. Obecně mají čipy MF jinou charakteristiku odstupu signálu od šumu, dost jinou velikost diod a tím pádem jiné proudy, ....atd.
Čo sa dôveryhodnosti týka, sú tam vyfotené obrázky - pokiaľ ich vieš interpretovať, dozvieš sa všetko podstatné. Osobne ma nič iné u foťákov (objektívov) nezaujíma, len obrázky nimi produkované... (ok, u foťákov aj ovládanie a veľkosť) u DxO sú tiež otázne len tie ich hausnumerá, testy (a testovacie obrázky) sú v poriadku, len im treba rozumieť.hilda4sea píše:Tím jsem chtěl naznačit, že srovnávání dvou věcí je dost ošidné a někdy i zavádějící. Dpreview od té doby co se zhlédli v novém pojetí DR se mi nejeví jako důvěryhodný zdroj informací ve věci kvality obrazu toho, kterého výrobku fototechniky. jejich objektivita začíná být stejná jako u DxO.
lennyl píše:ci je nieco rebrandovane alebo nie mam silno u r*i*t*i
S tímhle třeba souhlasim i já... Pentax 70-200 jsem měl v ruce, stejně jako ten Tamron pro Nikon. Prošel jsem spousty fotek. A z mého pohledu to jsou mechanicky i opticky rovnocenná skla... a je mi u řiti, zda je to skutečně rebrand nebo ne. I kdyby nebyl, nic to na tom nemění.
Pentax spolupráci s Tamronem oficiálně několikrát deklaroval a to, že se objevují hned po uvedení Tamronu téměř totožná skla i u Pentax by byla asi velká náhoda .
Neříkám, že tam nemůže být rozdíl v nějaké finální úpravě apod. Já osobně jsem ho tam ale nenašel a pochybuji, že by spravedlnil téměř +25tis Kč. To je skoro dvojnásobný rozdíl. Pro mě osobně je podobný nákup principiální otázkou.
Ten Tamron je mimochodem vynikající sklo. Osobně bych si ho zvolil při té ceně i proti originálnímu Nikonu/Canonu II verze. Ale fakt je, že tohle ohnisko nevyužívám tolik.
Tamron AF SP 70-200mm f/2,8 Di LD (IF) Macro Pentax - 608,30 €
Sigma 70-200mm F2,8 APO EX DG OS HSM pre Pentax - 1.177 €
Pentax HD D FA* 70-200mm F2,8ED DC AW - 1.848,08 €
no ceny su to fajne (zdroj heureka.sk). ja akosi uz davnejsie ignorujem 24-70 a 70-200 zoomy.
Sigma 70-200mm F2,8 APO EX DG OS HSM pre Pentax - 1.177 €
Pentax HD D FA* 70-200mm F2,8ED DC AW - 1.848,08 €
no ceny su to fajne (zdroj heureka.sk). ja akosi uz davnejsie ignorujem 24-70 a 70-200 zoomy.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN