K-30 (ne)funguje nastavení clony
Moderátor: Moderátoři
Re: K-30 (ne)funguje nastavení clony
Přiznám se, že bych 3,500,- taky obětoval.
Mám tohle tělo rád.
Mám tohle tělo rád.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Mne sa nepáči tento prístup , mali by zvolať aparáty do servisu a nie tváriť sa, akoby problem neexistoval. Aj preto už APS-C od pentaxu nechcem. Takto sa seriózna firma nechová.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Souhlasím s Klingem, je to jednoznačně výrobní vada, která se projevuje jak u K-30 tak u K-50. Chyba je stále stejná a v servisu už ji dobře znají. Seriózní přístup k řešení by měl být jiný. Třeba i jen informovat na netu o chybě a provádět servisní opravy této chyby i mimo záruku v režii výrobce.
Jsem z toho špatný, koupil jsem loni v dubnu K 50 s ojektivem, protože mám spoustu F kových A čkových i M kových objektivů...a co se děje, při expozici se kousne a závěrka visí, nejde přístroj ani vypnout, musím vytáhnout baterii opět zapnout a pak se povedou dvě tři fotky a znova se to opakuje. Proto jsem 7. března osobně donesl do Foto servisu na Eliášově v Praze popsal závadu. Dnes mi přišel přístroj, závada se opakuje i po "výměně magnetů clony", a co se stalo více volič expozičních režimů volí něco jiného než nastavuje a dokonce nejde M, Tv, Av či M.
V pondělí tam volám co to má znamenat.... není to dobrá vizitka Pentaxu, mám ho rád, ale nechci jej mít v servisu chci fotit.... poradíte? Lukáš
V pondělí tam volám co to má znamenat.... není to dobrá vizitka Pentaxu, mám ho rád, ale nechci jej mít v servisu chci fotit.... poradíte? Lukáš
Pentax MZ 5n, Pentax ME Super, Ricoh GX 200
Exacta A24/2.8, Pentax M28/2.8, M50/1.7, 28-70/4 AL, SUN 35-135/4-5.6, .... makroměch s reverzí...
Exacta A24/2.8, Pentax M28/2.8, M50/1.7, 28-70/4 AL, SUN 35-135/4-5.6, .... makroměch s reverzí...
Pridávam sa do kruhu postihnutých. Prvá fotka je vždy tmavá, až čierna. Potom všetko funguje ako má. Samozrejme, minulý mesiac mi skončila záruka. Vie mi niekto poradiť ako dlho asi trvá než úplne odíde automatika clony? Nerád by som, aby mi to odišlo na dovolenke v zahraničí. Je to už moja druhá K-50, prvá po mesiaci mrzla, nedokázali ju v stanovenej lehote opraviť, tak som žiadal výmenu. Som z Pentaxu sklamaný. Predošlý Canonik bez akýchkoľvek závad so mnou prežil kruté chvíle v horách celých 6rokov.
Ja som mal tiez najprv tmavý len prvý snímok, potom pomáhalo po zapntnutí "continuous shooting" kým sa to nechitilo a teraz to už nefunguje vôbec. Trvalo to asi pol roka. Samozrejme to źačalo po skončení záruky.
Zdravím, ano je to tak, začne to občas tmavým snímkem a při běžném víkendovém focení do půl roku konec. Moje třicítka je necelý rok po výměně mechaniky a začíná se to opakovat. Je docela smutné, jak výrobce dělá mrtvého brouka. Znovu to platit už nehodlám .
Ono se to týká i K50-tky? Vrátil jsem "zánovní" K30 s touto vadou a pořídil za to novou K50 a doufal jsem, že mám vyřešeno.
Vadou automatiky clony trpia zrejme všetky typy. Mňa by skôr zaujímalo, prečo sa ten modul mení za taký istý a časom sa závada opakuje. Nemá niekto vadný modul? Prípadne jeho označenie. Dnes je tendencia všetko len vymieňať a nie nájsť na plošáku vadný IO, prípadne tranzistor a vymeniť ho. Bola by to halierová záležitosť, no opravovne by tým samozrejme nezarobili. Ja uvažujem svoju zostavu rozpredať a prejsť ku konkurencii. Firma Pentax o probléme vie a upgrade problémového modulu sa nekoná...
poco: nie je to iba daka habaďúra pri K30 a K50? nikdy som o tomto nepocul pri K5, K5IIs, K3 ktore som mal.
a ine znacky maju tiez rozne problemy.
a ine znacky maju tiez rozne problemy.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Zažil jsem také chybu na objektivu.
Koupil jsem tehdy nový Tamron 17-50/2,8 a úplně náhodou v tělocvičně jsem přišel na to, že fotky z něj jsou tmavší, než z objektivů od Pentaxe. Vyřešil jsem to záručním servisním zásahem, kdy byl pákový mechanizmus ovládání clony přesněji seřízen. Naštěstí nešlo o závadu těla K-r.
Doporučuji všem, aby si testli světelnost všech svých objektivů někde, kde jsou stejné světelné podmínky, v manuálním režimu - zafixujte clonu, čas, ISO na stejném ohnisku. Určitě to budou zajímavé výsledky.
Přeji všem dobré světlo
Koupil jsem tehdy nový Tamron 17-50/2,8 a úplně náhodou v tělocvičně jsem přišel na to, že fotky z něj jsou tmavší, než z objektivů od Pentaxe. Vyřešil jsem to záručním servisním zásahem, kdy byl pákový mechanizmus ovládání clony přesněji seřízen. Naštěstí nešlo o závadu těla K-r.
Doporučuji všem, aby si testli světelnost všech svých objektivů někde, kde jsou stejné světelné podmínky, v manuálním režimu - zafixujte clonu, čas, ISO na stejném ohnisku. Určitě to budou zajímavé výsledky.
Přeji všem dobré světlo
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
Tak se hlásím do klubu. Přesně na rok a den = dva roky po nákupu (březen 2014) to začalo. Využití stroje rekreačně - amatérské. Pocity nechci popisovat, byl bych asi sprostej. Začínám věřit na teorii o kurvítkách. Ale za co, soudruzi, za co?
Idem písať sem, na mojej bývalej K50 ktorú som predal známej pravdepodobne odišlo ovládanie clony, fotky su silne podexponované na automatických režimoch, na režime M tak isto po nastavení fotí tmavé snímky pritom stupnica expozimetra je na nule, normálne exponuje len na priorite clony cez liveview... chcem sa spýtať kde na SK sa to dá vyservisovať a za koľko ?? či sa to vlastne oplatí vôbec dať robiť. foťák má nacvakaneé cca 15t snímkov..
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4
PenTec Praha, cena opravy cca 3500,- CZK.
nikto iný to vyservisovať v rámci SK/CZ nevie len autorizovaný servis ?
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4