Dobrý den, mám dotaz. Byl jsem fotit s panem Stachem, který používá princip zaostřování na svém na svém Canonu pomocí live náhledu na displeji, následné nalezení bodu, který chceme zaostřit ( třeba v pravém rohu dole ), následně si tento bod zaostří pomocí zvětšení - lupy zaostřovaného místa a vyfotí.
Tento způsob ostření se mi pro některé situace zdá výhodný. Mám pocit, že na mém předešlém Pentaxu K5 toto šlo.
Zkoušeli jsme najít stejný princip ostření u mé K3 a nepřišli na to. Vždy jsme skončili u digitálního náhledu, který není kvalitní, a pak se mi při pokusu o zaostření vše vrátilo do základní obrazovky s bodem ostření střed.
Máte někdo s tímto zkušenosti? Jestli to jde, tak kde asi v nastavení foťáku dělám chybu?
Děkuji moc za případnou radu.
Ivoš
K3 - ostření v live náhledu
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: K3 - ostření v live náhledu
presne takto to aj robim, fotak mam na stative, zvacsim pri liveview, manualne zaostrim a cvaknem,
je to najpresnejsi sposob ostrenia, nic lepsie neexistuje, vyuzivam to pri testoch objektivov, ostrim samozrejme manualne
nerozumiem celkom aky mas problem, ci chces ostrit autofokusom?
je to najpresnejsi sposob ostrenia, nic lepsie neexistuje, vyuzivam to pri testoch objektivov, ostrim samozrejme manualne
nerozumiem celkom aky mas problem, ci chces ostrit autofokusom?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
Při zamáčknutí spouště se režim lupy vždy restartuje... možná to jde vypnout v menu, ale nelaboroval jsem. Kromě toho je fakt, že ten režim není úplně 2x kvalitní a Canon ho má na tělech asi o něco lepší. Nevím jaké je "mateřské" rozlišení LV náhledu, ale osobně bych hádal, že nebude o moc vyšší, než je rozlišení display. Canonu tam ten digitální náhled má o něco větší (rozlišením).Buchta píše:Vždy jsme skončili u digitálního náhledu, který není kvalitní, a pak se mi při pokusu o zaostření vše vrátilo do základní obrazovky s bodem ostření střed.
Máte někdo s tímto zkušenosti? Jestli to jde, tak kde asi v nastavení foťáku dělám chybu?
Děkuji moc za případnou radu.
Ivoš
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
- odporucam aktivovat FocusPeaking:
-aktivuj LiveView
-stlac menu
-polozka LiveView - FocusPeaking ON
- aktivujem LiveView
- stlacim OK
- prednym otocnym volicom nastavim zvacsenia na max=10x , sipkami sa mozem pohybovat po obraze
- doostrim manualne
- opat stlacim ok a exponujem
zvacsenie 10x sa mi zda dostatocne, s focus peaking je to nadhera , po stlaceni spusti sa zvacsenie vrati na 1:1 ale ani ma nenapadlo ze to je nejaka spatna vlastnost
-aktivuj LiveView
-stlac menu
-polozka LiveView - FocusPeaking ON
- aktivujem LiveView
- stlacim OK
- prednym otocnym volicom nastavim zvacsenia na max=10x , sipkami sa mozem pohybovat po obraze
- doostrim manualne
- opat stlacim ok a exponujem
zvacsenie 10x sa mi zda dostatocne, s focus peaking je to nadhera , po stlaceni spusti sa zvacsenie vrati na 1:1 ale ani ma nenapadlo ze to je nejaka spatna vlastnost
http://magicslovakia.szm.com
Zdravím.
děkuji všem za odpovědi. Nejvíc mi pomohla rada se zmínkou "aktivovat FocusPeaking" - tam to bylo, neměl jsem jej aktivovaný.
Ivoš
děkuji všem za odpovědi. Nejvíc mi pomohla rada se zmínkou "aktivovat FocusPeaking" - tam to bylo, neměl jsem jej aktivovaný.
Ivoš