...dekuji kluci za reakci a hlavne ze jste to docetli az do konce

...cekam ze se snad jeste nekdo ozve priklanejici se k memu pozorovani

...
...jinak musim zduraznit ze jsem XT10 bral jako nasledovnika XM1 taky z rady fuji ale z rady lowcost s objektivem XF 35f1,4 (kdyz mrknete na nektere fotky co jsem daval i sem zvladam fotit s touto sestavou od pseudomakro cez wild az po pano

)...
hildo...to vise napsane snad pochopis v kontextu toho co jsi napsal...ano pouzivam fuji uz skoro rok se "svatym gralem" (jak je popisovam recenzenty) xf35f1,4 a byl jsem nespokojen jenom s chybejicim hledacke a pomaleho AF...a to ze XT10 oproti K3 ma jenom EV+-3 a bracketing jde jenom +-1 je fakt ktery pri foteni kuprikladu krajinek nocnich scen atd proste silne kontrastne sceny a pomijive sceny kdy neni cas menit parametry tak toceni jednim koleckem prijde vhod

...
...samozrejme beru i to ze kombinace +-3EV s bracketingem +-1 je vynikajici...jenom mne zarazi ze tak ospevovani super cip od fuji nedokaze to same jako pentax

...a taky jsem chtel upozornit na to potencialni pentaxaky kteri by chteli koupit fujinku a nectou predtim technikou specifikaci jako ja

...
jane...pokusim se dovysvetlit...
Celému tomuto odstavci nerozumím. Fuji má prostě skla (kromě těch několika úplně nejlevnějších) s clonovým kroužkem. Což je věc, na kterou si člověk velmi rád zvykne. Nicméně pro ty, kteří si zvyknout nechtějí, jde clona ovládat zadním kolečkem (str. 12 manuálu).
...ale u XT10 kdyz das XF objektiv a nastavis ho na A tak se ti nahodi autotamticky program P (neco jako pentaxi P ale nemuzes ovplynit clonu ani cas jenom ISO)...plne manualni ovladani kdy volim clonu i cas a necham si dopocitat ISO nebo ho dam na pevno sem nedosahnul zadnym laborovanim - takze tvrdim ze na XT10...pokud se najde nekdo kdo vi jak na to beru klidne tuhle domenku zpet

...
...jako chapu ze kdyz na XF objektivech jde nastavit clona primo na objektivu tak jedna z cest vyuziti je i v rezimu A plna automatika...ale muj salek caje to neni...
Faktem je, že po přechodu ze zrcadlovky jsem bracketing přestal používat úplně. Důvod "chycení" přesné expozice zcela zmizel. Pak je tu důvod focení HDR (které já nemám rád a nefotím). Zde to je skutečně omezení a XT10 asi pro milovníky HDR není.
...jo to vidim taky tak obmedzeni ale jenom u XT10...a vlastne duvody proc jsem to uvedl jako negativum jsem popsal uz hildovi

...
Jak proboha souvisí korekce expozice s vymazlením chipu:?:
V praxi mi +/- 3EV zcela stačí a pokud ne, tak většinou přepínám na bodové měření expozice, kde se problém s kompenzací s přehledem vyřeší.
A to jsi právě zatím nepřišel na největší výhodu bezzrcadlovky. Protože díky wisiwig vidíš před zmáčknutím spouště, jak bude fotka skutečně vypadat. Ale chápu, že člověk si musí práci s kolečkem kompenzace expozice (nejpouživánější prvek celého foťáku) dostat do krve..
...asi to co jsem napsal na zacatku...fujinku XM1 mam uz rok a hlavne kvuli tomu "vidis co fotis" jsem si ji poridil a jak pises ke korekci pouzivam nejvic kolecko korekce EV

...
...k tomu chipu vid co jsem napsal hildovi

...
XT10 má celkem 7 programovatelných tlačítek. Pokud 4 využiješ na přímý posun ostřícího bodu (tak to mám např. já), pak ti zbývají ještě tři. Popisuješ problém s jedním z nich, které je původně určené na video.
Zajímavý je, že já na X-T1 prakticky ty volný tlačítka nepoužívám. Je to ale dáno programovatelným rozhraním Q menu (vyvolává se na jeden dotyk), kde si můžu navolit 16 nejčastěji používaných parametrů, např. režim závěrky, vyvážení bílé, volbu simulace filmu, kompenzaci blesku, tichý provoz atd. To má i XT10 a je to rychlý a přehledný.
...no vidis a ja vidim zas vyhodu v tech programovych tlacitkach ze nemusim pouzivat Q-Menu mas kruhovy 4 cestny prepinac na zmenu bodu zaostreni a tlacitka na rychly pristup k jednotlivych funkcim...
...na XM1 mas vsechno napevno a kdyz chces neco vic musis jit do Q...XT10 je "plne" programovatelna ale chybi mi tam moznost zvolit tlacitko Fn (to tlacitko oznacene jako Fn) jako prepinac medzi obema rezimy...jeden rezim okamzity posun af bodu a druhy 4 tlacitka programovatelne

...pak by odpadla potreba Qmenu

...
XT10 má jak focus peak (to používám já, na XT1 funguje naprosto skvěle), tak split image. Ten je ale oproti XT1 trochu omezen. XT1 má přeci jen větší hledáček a nakonec, jak Hilda psal, XT10 je nižší řada.
Ale v obou režimech platí, že je tam celá scéna.
Taky je třeba posoudit, co bys v tom sníženém světle viděl přes zrcadlo. Moje zkušenost je, že přes EVF je ve tmě vidět (byť se silným šumem) to, co přes zrcadlo už vidět není.
Očnice se dá dokoupit. XT10 je fakt malý foťáček a dávat na něj velký tele moc ergonomický není. Ale pro to snad ani nebyl určen.
...u XT10 se mi zda dost nevyrazny rezim focus peak i kdyz si clovek muze zvolit barevne rozhrani...taku sony A6000 vidim pri pouziti na manual vhodnejsi...
...vyzkousim XT1 s vetsim hledackem mozno to bude to prave orechove...ale XT10 osobne neberu

...
...to s tim sumem u XT10 a ve tme je dosti osemetne...tma ani nebyla a uz se mi zdalo EVF hodne zasumene...zas na obranu AF se chytil

...
...po ocnici jsem se ani nedival jelikoz na XT10 jsem nenasel ani na co by se nasadzovala ale muze byt...a ze je maly je jeho vyhoda ale byl jsem prekvapeny ze se bez gripu druzi hur nez XM1 a to je lowcost...
AFY