Na první pohled, hlavní díky malému stavovému displeji, třem kolečkám a rozmístěním zadních tlačítek, to na mě působí dost stísněným dojmem. Spíš jakoby to měl být návrat k "malým" bratříčkům typu K100, K-200 apod. a to hlavní mělo teprve přijít. Ale chápu, že je to dáno snahou o co nejlepší ovládání, v co nejmenším těle.
Na druhý pohled mně totiž ovládání přijde hodně dobře promyšlené a do menu už se téměř neude muset chodit. Pokud je třetí kolečko skutečně třetí roller, tak při manuálním režimu v podstatě doplní expoziční trojúhelník volbou pro ISO a usnadní další vlastnosti podle nastavení druhého kolečka - např. fotit teď pát fotek do HDR je docela opruz přes menu, nastavování +/- přes tlačítko taky nic moc atd. Líbí se mně i přepínač foto/video, který je na K-3 zbytečně důležitý. Škoda že není přepínání funkčnosti volícího kříže (jestli pohybuju AF body nebo nastavuju) řešeno přepínačem, na tlačítko jsem si u K-3 dodneška uplně nezvykl.
Mechanismus výklopného displeje mně připadá teda docela šílený a na hromadnou výrobu a montáž docela nepraktický (zatím to vypadá spíš prototypově). Působí to sice betelně, ale nepřijde mně, že bude uplně jednudeché se s tím domluvit.
Já si první FF od Pentaxu na 90% nekoupím, ale potěší mě, když to bude nadupaná hračka se skvělým ovládáním a u následovníka už si třeba dám říct.