Najprv poviem, čo chcem dosiahnuť...
1. orezať fotku pri nezmenenom DPI(to mi ukazuje 72 pri pôvodnej fotke)-to si nie som istý či je lepšie mať nezmenené
2. aby došlo k zmenšeniu rozlíšenia ,
3. a k zníženiu veľkosti plátna (okolo 130 cm x ... pri pôvodnom)
4. ...aby sa zachoval pomer strán 3:2 a kvalita obrazu
Vo Photoshope ak použijem nástroj crop, a chcem dosiahnuť rovnaký pomer, musím dať do okienok hodnoty, tie sa ale vypĺňajú v cm, alebo px.
Zadám napr. 3:2 ... DPI nevyplním.
Orežem.
Výsledok vyzerá takto... došlo k zníženiu rozlíšenia, ale veľkosť plátna sa zmenšila na 3x2cm. DPI sa tak zvýšilo na cca 1200.
K zmene kvality nedošlo,ale keby som napríklad chcel robiť veľkoformátovú tlač, z tých 3x2 cm by sa to asi nedalo...
Ak dám pred orezom "obraz v predu", vyplní sa mi do pomeru hodnota obrázku pred orezom, aj DPI.
Po oreze,ale nedošlo k zmene DPI, ani rozlíšenia, ani veľkosti plátna. Čo to znamená? Umelo sa vytvorili ďalšie body?Asi áno... a tým pádom môžem predpokladať,že došlo k zníženiu kvality.
Vypočítavať sa mi hodnoty nechce.Viem orez spraviť tak, že označím obdĺžnikovým výberom s daným pomerom čo chcem a dám to orezať.
Potom dojde k zmene rozlíšenia, priamoúmerne sa zmenší veľkosť plátna DPI ostane na 72. Žiadne body sa nepridávali,ani neuberali a urobil sa výrez ako má byť.
V Camera raw je nástroj crop prehľadný. Nástroj Crop je pohodlnejší ako obdĺžnikový výber a tak sa vás pýtam čo používate vy.
Netušil som,že taká základná vec pri úprave fotiek je pre mňa problémom...