Crop

Moderátor: Moderátoři

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Crop

Příspěvek od Drahus » 12 črc 2008, 12:09

Ahojte, chcem sa Vás opýtať, ako robíte orez fotografií. Je to banálna vec, ale aj tak som tam našiel zádrhel.
Najprv poviem, čo chcem dosiahnuť...
1. orezať fotku pri nezmenenom DPI(to mi ukazuje 72 pri pôvodnej fotke)-to si nie som istý či je lepšie mať nezmenené
2. aby došlo k zmenšeniu rozlíšenia ,
3. a k zníženiu veľkosti plátna (okolo 130 cm x ... pri pôvodnom)
4. ...aby sa zachoval pomer strán 3:2 a kvalita obrazu

Vo Photoshope ak použijem nástroj crop, a chcem dosiahnuť rovnaký pomer, musím dať do okienok hodnoty, tie sa ale vypĺňajú v cm, alebo px.
Zadám napr. 3:2 ... DPI nevyplním.
Orežem.
Výsledok vyzerá takto... došlo k zníženiu rozlíšenia, ale veľkosť plátna sa zmenšila na 3x2cm. DPI sa tak zvýšilo na cca 1200.
K zmene kvality nedošlo,ale keby som napríklad chcel robiť veľkoformátovú tlač, z tých 3x2 cm by sa to asi nedalo...

Ak dám pred orezom "obraz v predu", vyplní sa mi do pomeru hodnota obrázku pred orezom, aj DPI.
Po oreze,ale nedošlo k zmene DPI, ani rozlíšenia, ani veľkosti plátna. Čo to znamená? Umelo sa vytvorili ďalšie body?Asi áno... a tým pádom môžem predpokladať,že došlo k zníženiu kvality.

Vypočítavať sa mi hodnoty nechce.Viem orez spraviť tak, že označím obdĺžnikovým výberom s daným pomerom čo chcem a dám to orezať.
Potom dojde k zmene rozlíšenia, priamoúmerne sa zmenší veľkosť plátna DPI ostane na 72. Žiadne body sa nepridávali,ani neuberali a urobil sa výrez ako má byť.
V Camera raw je nástroj crop prehľadný. Nástroj Crop je pohodlnejší ako obdĺžnikový výber a tak sa vás pýtam čo používate vy.
Netušil som,že taká základná vec pri úprave fotiek je pre mňa problémom... :?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 12 črc 2008, 18:55

No ako ja nevidim porblem ziadne v pomeroch stran atd... Je super ked sa ti daju orezat fotky napr ako hovori na 3:2:) ale velakrat to nejde... proste chces to mat tak alebo onak:) ako s ato riesi?no bud nijak vo fotolabe ti daju biele okraje tie si ostrihnes:) alebo ramcekom na pozadovany pomer...

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 12 črc 2008, 19:05

Takže ty odporúčaš sa vykašľať na pomer, orezať si to podľa potreby a pre prípad potreby toho pomeru urobiť orez cez obdĺžnikový výber...
...dobre.

Chcel som iba vedieť, ako sa ten crop tool používa, lebo s tým pomerom by to nejako malo fungovať a zdá sa mi čudné,že to nejde...

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 12 črc 2008, 19:29

Jasne...chapes to musi byt skaramenska nahoda ze ti to urobi na pomer... Proste rez ako to chces...:)
Len vo fotolabe sa ubezpeci aby ti to oni nerooztiahli popripade inak neurobili do pomeru oftky,ale vacsinou s ato riesi bielimi pruhmi ktore potom odstrihnes:)

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 12 črc 2008, 19:55

No mne ani tak nejde o tlač ako o to,aby sa nezhoršila kvalita a nespravili artefakty... to sa stava pri tom vytváraní bodov (asi).

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 12 črc 2008, 20:28

nO ja mylsim ze ekd mas dobry soft tak by sa nemalo orezom nic stat iba pri ukladani sa ma spita ze kolko dpi:)

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 12 črc 2008, 20:46

No pokud nejsi kamarad s DPI, tak tady je tabulka, kde jsou uvedene primo rozmery v pixelech. Je to pro fotolab od Fuji, jinde to muze byt treba jine.

http://www.azfoto.cz/_web/_minilaby/priprava_dat.php
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

waky
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od waky » 13 črc 2008, 21:00

Ak som spravne pochopil jeden z tvojich problemov vo Photoshope pri pouzivani nastroja crop tak snad ti pomoze toto.. Ak si vyznacis pomocou crop urcitu oblast tak aby si mal na orez pomer taky ako potrebujes (napr. oznacis na vyrez celu foto, teda vlastne nic neorezes) a potom pri meneni velkosti orezu drzis stlaceni shift, tak pomer ostava zachovany. Toto plati pre vacsinu nastrojov vo Photoshope.
Co sa tyka zmeny DPI pri tomto postupe, tak to neviem ale nevidim dovod preco by sa malo menit...

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 13 črc 2008, 22:04

som začiatočník v PS ale myslím že rozmery v cm a dpi sú iba informatívne pre tlač. teda na kvalitu obrazu nevplývajú.
teda na kvalitu digitálnych dát - nič sa predáva ani neuberá.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 14 črc 2008, 07:42

No tohle bych netvrdil. DPI znamena Dots Per Inch (bodu na palec), cili kdyz mam urcite DPI a urcitou velikost v cm, tak z toho vyplyva, jak to bude velke v pixelech.

Dokud fotku upravuju a o nejake centimetry a DPI se nestaram, tak porad pracuju s tim nejvetsim rozlisenim, co mi nabizi fotak, ale jakmile tam soupnu nejake DPI a k tomu centimetry, tak s nejvetsi pravdepodobnosti dojde bud k zahozeni nekterych pixelu, nebo naopak dopocitani jinych - proste zvetseni nebo zmenseni na potrebnou velikost v cm s patricnou hustotou bodu danou DPI.

V Photoshopu nema vyznam DPI akorat u vektorovych objektu (treba napisy, ktere dosud jsou ve vektorove podobe, tj. ve vrstve pisem a nikoliv uz vykreslene do bitmapy), protoze tam se to prepocita na dane DPI az pri tisku nebo exportu do nevektoroveho formatu.

Takze to, co napsal majster333 je pravda, ale ne pro fotky, plati to pouze pro vektorovou grafiku.
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 14 črc 2008, 08:13

Já když chci něco vyvolat v labu, např. 15x23 fotku, tak ideálně chtějí
již ořízlou fotku i se spadávkouu 1,5mm na každý straně, tzn. např. 2536x 3650 (např.) v 400DPI, tak dám ve PS crop, tam zadám tyhle údaje vč. DPI a víc to neřeším, dřív jsem to řešil jak psal autor dotazu a
moc jsem toho nevyřešil a nějakej rozdíl nevidím, třeba mě někdo opraví,
že to dělám špatně.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 14 črc 2008, 08:40

Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 14 črc 2008, 11:28

...dpi je take poplatne velikosti... na standardni velikosti fotografie je rozpeti 300-400 bohate dostatecne.. vice nema smysl.. pokud se tiskne vetsi plocha predpoklada se, ze se budou pozorovat z vetsi vzdalenosti, pouziva se mensi rozliseni dpi. Pro net je standardem 72 dpi (coz je hodnota, ktera leze z fotaku. Na billboardy staci klidne i neco kolem 30 dpi protoze billboardy maji vetsinou minimalni pozorovaci vzdalenost v metrech az desitkach metru...

na upravy fotografii je ale optimalni v RAW konvektoru (pokud to neni rovnou editor jako Camera RAW ci Lightroom) pri exportu treba do formatu Photoshop (PSD) nastavit 300 dpi a AdobeRGB (mozno i 16bit barevnou hloubku). Pak v PS udelat upravy, zvolit velikost dle urceni, doostrit a exportovat na sRGB 72 dpi/8bit (net) nebo do Adobe RGB tiff ci ponechat v psd formatu 300 dpi/8bit (tisk). Ale tiskove podklady se muzou a budou lisit podle tiskary, labu, kde budete tisknout...
Pentax

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 14 črc 2008, 17:48

No,celkom chapem tu suvislost a veci okolo tlace. Ale asi mi chyba par skrutiek na ten clanok od Romana Pihana, co tu hodil Tomas.
Stale nechapem ten resampling... ci zaskrtavat prevzorkovanie, ci nezaskrtavat,aby som zbytocne nedegradoval fotku...

Z clanku mi vychadza,ze fotku nedegradujeme ked nam zostava rovnaky pocet bodov... ale pri oreze aby nedoslo k vytvaraniu novych bodov,predsa sa musi znizit ich pocet.... napr. z 3000x2000 po oreze na 2000x1400... je mi jedno ake velke platno a DPI mi ostane...to sa asi da menit,podla tlace...

ale ked nezaskrtnem prevzorkovat, ostane pocet bodov napevno , ked navyse oznacim pomer... 130x90 cm... a nezadam DPI....
YEEEEESSSS :D No teraz za pochodu som na to prisiel :lol:

Takze mojou snahou bolo urobit orez bez zmeny pomeru stran a tak, aby som nedegradoval kvalitu fotky.

Povodna fotka: 3000x2000px,130x90cm platno, 72 DPI.

1. Nastroj CROP ->
2. obraz vpredu(vyplnia sa hodnoty napr. 130cm x 90 cm,DPI 72)->
3. vymazem DPI,lebo to ma nezaujima,zaujima ma iba pomer stran->
4. pravym tl.mysi na fotku hore - velikost obrazu, kde zaskrtnem resampling(prevzorkovanie,bikubicke)->
5. urobim orez podla potreby->
6. tym sa mi zmeni pocet bodov(napr.2000x1300), a aby sa zachovala velkost platna,zmeni sa aj DPI(napr. DPI 37)

Vysledny obraz: 2000x1300px,DPI 37,platno 130x90 cm

A ak budem niekedy chciet tlacit...odskrtnem resampling-prevzorkovanie, tym sa zamkne pocet bodov, zadam pozadovany DPI a podla toho sa mi zmeni iba velkost platna.

:D

A teraz si iba uvedomit, co sa to vsetko vlastne udialo :P

Dakujem vsetkym!

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 14 črc 2008, 18:41

Staci pochopit, co to vlastne je to DPI, pak uz to jde samo.

DPI je vlastne hustota bodu, takze podle toho pro jake zarizeni tu fotku pripravuji, tak podle toho to DPI volim. Pokud pro obrazovku, tak necham tech 72 (i kdyz dnesni LCDcka maji DPI vyssi nez tech 72, ale tradice je tradice), pokud pro tisk nebo fotolab, tak vetsinou tech 300 DPI, protoze tahle zarizeni dokazou na jeden palec (2,54 cm).

Obrazek, co vyleze z fotaku, ma nastaveno 72 dpi, ale to vubec nic neznamena. Klidne ho muzu predelat na obrazek s 300 dpi, aniz bych resamploval jediny bod.

Uvedu prikladek. Mam obrazek 1000 x 1000 bodu. Pokud ho budu chtit zobrazit na obrazovce, ktera umi tech 72 dpi, pak bude veliky 1000 : 72 = 13,9 palce = 35,3 cm, takze cca 35 x 35 cm. Pokud ten samy obrazek poslu na tiskarnu a necham to vytisknout 1 : 1, tj. co bod v obrazku, to bod na papire (neni to uplne pravda, protoze DPI neni to same co PPI, ale to uz by vubec bylo na dlouhe povidani), pak mi vychazi 1000 : 300 = 3,3 palce = 8,5 cm, takze na papire to bude velke jenom 8,5 x 8,5 cm.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“