1.) jak nejlépe upravit white balance pomocí softwaru? vidim tam možnost štětečku, který mám položit na místo na fotce, které mi přijde nejvíc barevně neutrální, ale to nevim jak mám poznat

2.) fotil jsem za slunečního dne s prioritou clony a když jsem se doma na fotky v počítači podíval, některé byly hodně tmavé a histogram byl cca v první půlce, je to moje chyba nebo je to dané polohou slunce a fotografované osoby? mám pocit, že v tomhle případě jsem měl slunce z boku....v softwaru jsem vyfocený RAW v pohodě doeditoval posunem expozice atd, takže fotka byla v konečným důsledku pěkná, ale fotit do JPG, tak je to nepoužitelné
3.) kdy použít sluneční clonu co jsem dostal k objektivu? jen pro fotky proti přímému slunci nebo i jinde?
4.) jak funguje měření expozice? chtěl jsem měřit bodově, ale někde jsem četl, že to měření probíhá ve středu hledáčku na jeden bod, pokud mám osobu, na kterou chci exponovat například na pravé straně fotky, co mám udělat, abych exponoval na ni? snad se neptám blbě

5.) díval jsem se, že zrcadlovka má i různé způsoby ostření, tomu taky zatím moc nerozumím, chápu, že mohu ostřit na jeden bod, více bodů, atd....
Tak to je pro začátek vše. Z foťaku jsem zatím nadšený a nákupu vůbec nelituji.
Díky všem.