Krajinný detail

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Krajinný detail

Příspěvek od isaacasimov » 04 lis 2020, 19:52

kp0 : krásná a zajímavá večerní fotka vodního bagru :? , není to někde u Hulína?, směrem od Otrokovic na té rovince před Hulínem nalevo? Toto je obtížné focení (a pracné), vypadá to jak ze sci-fi filmu :? :? :?

aldo : trabanti super, bez ohledu na cokoliv, je to autolegenda :) :? , i když karoserie nereziví, škoda, že je majitel nestrčí někam do stodoly, nostalgická vzpomínka :? :? :?
pavučinka, krajinka i kmen stromu v BW výborné :) :?

přidám, říkali jsme tomu tomu jako kluci ptačí zob :) , rád to fotím zvlášt v zimě se sněhem či pavučinkou, je to Olym 14-150mm na 120 mm

Obrázek

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

kp0
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kp0 » 05 lis 2020, 01:20

alda: podzimní fotky ze vsetínska :? nikde ani duše, všichni sedí doma ve stodolách a pálí :lol: škoda, že u té fotky s domem není původní nízký domeček, tyto špičaté baráky se mi už moc nelíbí, ty budovy za ním ano...ty jsou tam doma

isaac: oly kreslí parádně :? . Bagr je focený za Tovačovem, směrem na Troubky za mostem přes Bečvu. Nejde přehlédnout. Do Hulína jezdím skoro denně, tak se někdy stavím podívat i na ten :).

Snad už bude počasí, fotit mlhu zrcadlovkou je trochu sádlo-máslo :mrgreen: :mrgreen: zvlášť při té váze...
Obrázek Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 05 lis 2020, 08:26

isaac: Ptačí zob :?. Ti Trabanti tam stály už před pěti léty, když jsem tam šel poprvé
a myslím, že ještě dlouho budou... :mrgreen:
kp0: K tvým mlžným fotkám: Asi jsi použil dlouhé ohnisko, možná by bylo lepší zvolit
i jiné motivy a kompozici. V mlze je obzvláť důležité pracovat s popředím (jako stejně
vždy u krajinářské fotografie), nebo pak fotky vypadají ploše a bez prostoru, také se
musí na fotkách zapracovat v postprocesu a dodat jim vzhled... :mrgreen:
No a ten dům je na samotě (od dědiny asi 5km) a byl postaven po válce na místě
původní dřevěnice a určitě na něm došlo ke stavebním úpravám. Před pěti léty jsem
mluvil se starou paní, co tam žila se svým asi 50 letým synem o tom, jak se jim tam vede.
Předminulou zimu už byla paní po smrti a možná už tam není ani její syn...
Obrázek

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 05 lis 2020, 21:02

kp0 : ten Tovačov mě napadl jako první :) , ale vždycky jsem si myslel, že v okolí jsou jen spíše takové rybníky, i když před pár měsící jsem vjel omylem do firmy, který vypadal jako šterkovna :) , oba podniky jsou v principu automobilově kousek od sebe. Mlžné fotky jsou zajímavé, mnohokrát jsem to zkoušel, většinou s rozpačitými výsledky, ovědčila se Px 100 mm, 2,8, ale šel jsem jen do těch pavučinek apod. Ať se daří :? .

aldo : moc pěkný pohled na starou polní techniku, asi z velké části i domácí výroby. Škoda, že to rezne venku, stejně jak ty trabíci :) :? Počasí na fotkách odpovídá +- dopolednímu stavu :) .

já si dovolím přidat 2 fotky vlaku z auta (stojícího :) ) u přejezdu Huštěnovice, vpravo je vidět nádraží Babice (viz paštika Májka a jiné pochutiny :) ). V dnešní podobě jsou taky dobré k zjištění, jestli člověka ještě pálí žáha :) .

Obrázek

další je asi 1/5 z původní fotky, obě starým Olym E-M10 a 30mm, 3,5

Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 06 lis 2020, 08:01

isaac: Pěkně zachycený vláček :?
Obrázek

kp0
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kp0 » 06 lis 2020, 15:52

alda: pěkné mlžné obrázky :? i docela smutné příběhy, z kopců se původní obyvatelé poměrně rychle ztrácí, občas je nahradí moderní příznivci zdravého života s terénními auty a sněžnými skůtry, ale naprosto bez vazby na okolí a údržbu krajiny.
S mlžnými fotkami je to naprostá trefa!!! Škoda vytahovat, pokud si nevezmu rozumný objektiv, pak rozhodně nic zajímavého v mlze necvaknu. A postprocess ten mě úplně míjí :)

isaac: vlaky z trati na kterou vidím z okna v práci :) :? a kterými taky občas jezdím. Díval sem se na nabídku olympusu a na netu (velké eshopy) se dá koupit i trojková verze s tímto objektivem asi za 24... Časem určitě pořeším i něco menšího a lehčího než zrcadlo (Oly, Fuji, Z50... uvidím)

Toto je dobré tak 5 metrů od auta :), na kvítka, ptáky, zvěř, kostely z kilometru a podobné blbosti, třeba portrét :)
Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 06 lis 2020, 17:38

kp0: Sakryš, to je ale kanón, ten Pentax objektiv... :mrgreen: :?
Máš naprostou pravdu, staří obyvatelé starých chalup odcházejí do věčných lovišť
a pak to koupí lufťáci, kteří to opraví k obrazu svému a to kouzlo starých časů je fuč...
Obrázek
Obrázek
Tady je příklad, vše předěláno, střechy, ploty, okna, trávníky jako na golfáči, posečené motorovou
sekačkou, narobené skalky, falešné studny atd. atd. Ještě že ty staré stromy nepokáceli...

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 06 lis 2020, 21:17

kp0 : krásná PX sestava :? :? :? v PX kufru, to je i zbraň :) . Mám Sigmu 50-500mm, to je taky pořádný macek :) . Já se Px nemíním vzdávat, ale jak píšeš, raději na dochůznou vzdálenost :) . Já jsem si po dosažení určitého věku řekl, je potřeba si občas udělat i radost, nehledět věčně jen na okolí i okolnosti :) a pořídil postupně pár Olýků. Úpřimně řečeno, primárně u mě vyhrál svým retro vzhledem a pro mě jako zapáleného amatéra splňuje vše, až moc :) . Kdybych neměl Olyho, tak mám Fuji, bylo to o prsa :) . A možná i na ni dojde.

Aldo : nádherná strom v mlze vč. chaloupek :) :? , já jsem občas taky lufťák (v průměru tak 6 x víkendově do roka). Ale šel jsem do novostavby na kraji krásné dědiny, myslím, že i s citem :) . Na druhé straně, ty stavení pokračují v životnosti dál (zde jsem mírně profesionálně deformován), ale souhlasím, že někdy ty přestavby jsou pojaty bohužel pro krajinu a okolí kýčovitě (slušně řečeno) :? .

Kluci, ještě k té mlze, dnes nebylo ráno skoro vidět na krok, říkal jsem si pátek , něco si pofotím :) , ale čas běžel, kolem poledne už v UH už skoro žádná, všechny jsem po obědě vyhnal z práce, dal jsem si první kávu a mlha pryč :) . Tak jak člověk zná ty své oblíbené lokality, Velehrad přece nemůže zklamat :) . Mám to tolikrát vyzkoušeno, slunko v UH, na Velehradě stín a naopak. Vyšlo to, trocha mlhy na mě zbyla :) .
Olym 17 mm, 1,8, rychlá úprava jpg. Za zády je velehradská bazilika.

Obrázek

a pohled z druhé strany, tu kukuřici asi není možné sklidit, není to na této fotce dobře vidět, ale v podstatě je v rybníku.

Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 07 lis 2020, 10:25

isaac: Ta první fotka je ok, ale škoda, že jsi nenechal toho cyklistu (nebo kdo to je) dojet blíže, stačilo
chvíli počkat :mrgreen:. No a ta druhá je za mě dost nepovedená a mohl to být zajímavý snímek. Jediné
co tam zabírá většinu prostoru je ta kukuřice. Ten sloupek by mohl být primární motiv. Abych zjistil
co je na něm napsáno, tak jsem si to musel zvětšit a ještě si na to vzít lupu :mrgreen:. Přitom by možná
stačilo jít blíže a trochu do prava, zdvihnout foťák nad hlavu a asi by jsi dostal do záběru kromě detailu
sloupku, v mlze tonoucí, celou baziliku a možná i kus toho rybníku. Nevím, nebyl jsem na tom místě.
Tak si tam zajdi ještě jednou a zkus to nafotit znovu, jinak a více záběrů. Podle mého názoru, je při focení
důležitější než používaná technika, se hýbat, měnit stanoviště a mít hlavu a oči otevřené...:mrgreen:
Obrázek
Podvečer a holubi na hřadu...

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 07 lis 2020, 18:23

Ahoj aldo : připomínky přijímám a snad se z nich poučím, kompozice je moje slabá stránka, snímků mám více i v Tebou zmíněných variantách. Já používám primárně od začátku dig. techniky nejraději zoomové objektivy, novoroční předsevzetí si už dlouho nedávám, ale letos jsem si dal, více používat pevná skla :) . Tu věc s viditelností nápisu na sloupu jsem si po poslání fotky uvědomil taky, na monitoru to bylo +- OK, ale při velikosti zobrazení fotky v tomto vláknu už je to asi za hranou čtelnosti. Totéž bylo u toho chlapíka na elektrickém skůtru, na monitoru velikost ne optimální. ale snesitelná, a po nahrání fotky, chlapík jak blecha :) . Beru kritiku jako podnět ke zlepšování, díkes za názor :? :? :? . Zkusím poslat snad vylepšené mlžné se stejným tématem, ale napřed je lépe protřídím.

Ptáci na drátech výborní :) :?

zkusím přidat taky včerejší z rákosí :)

Obrázek

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 07 lis 2020, 18:28

Ještě pošlu jednu včera upravenou, z mírně jiného úhlu pohledu

Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 07 lis 2020, 19:51

isaac: Orosený rákos se mi líbí :?. S kompozicí je to stejné jako s jinou činností, musí se trénovat
focením. Ne nadarmo se říká, že opakování je matkou moudrosti. A dobré je, pokud méně znalý
fotograf může své výtvory konzultovat s někým, kdo už fotí na vyšší úrovní a má nasbíráno více
zkušeností a je ochoten se s učedníkem o to podělit a to nejlépe v terénu, či sedíce u monitoru... :mrgreen:

Ten druhý záběr už vypadá mnohem lépe, nápis na kostce sloupku už je čitelný a dává smysl,
ale chtělo by to ty ruce nad hlavu a dva úkroky doprava aby byla vidět i boční strana kostky
(nepůsobila by tak ploše) a pak by se více odhalila nad kukuřicí i ta sakrální stavba a jistě by
snímek získal s použitím nadhledu jiný vzhled... :mrgreen:
Obrázek

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 07 lis 2020, 20:09

Isaac: Já zoomy v oblibě nemám a proto je nepoužívám a ani pro můj styl focení je
nepotřebuji. Nedávno jsem si půjčil na jedno odpoledne od kamáráda na Fuji jeho
zoom 16-55, abych si otestoval, jak velký či malý je rozdíl mezi ohnisky 16 a 18mm.
Zvažuji totiž, že bych si jedno z těchto ohnisek pořídil. Samozřejmě sem při focení
používal celý rozsah zoomu, ale to mě tak rozhodilo, že jsem se nemohl soustředit
a tak jsem se jen ujistil, že zoom mi do chalupy nesmí... :mrgreen:

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 08 lis 2020, 11:42

(divá) čerešňa

Obrázek

Máme v lese krásne veľké čerešne, keď idem okolo, mám veľkú chuť ich popíliť.

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 08 lis 2020, 18:31

Pěkná výhledová s lavičkou v mlze aldo :) :?

Jak se říká, známých má člověk spoustu, ale opravdových kamarádů jen pár :) . Bohužel v mém okruhu nefotí zájmově nikdo (kromě mobilem :) ). Bohužel jsem už příliš dlouho v čele peletonu, že děkuji Bohu za každou možnost vzít foťák do ruky (obyčejně využiji volnou chvilku při nějaké cestě, sem tam na chalupě atd.). Využitím každé možnosti je to v principu cca +- 3x do týdne, což považuji za úspěch. Použití pevných skel určitě nutí k většímu přemýšlení (vzdálenost, úhel pohledu atd.). Od Olyho mám 17, 25, 30, 45 mm. Od Sigmy 19 a 60mm. Ti Olýci jsou mini obj., váhově něco přes 100 gramů, je s nimi velká zábava :? . Ale pro výše napsané nejraději používám Oly 14-150mm, který považuji z mého pohledu a způsobu využívání, za velmi zdařilý a univerzální.

Fotím s Olym výhradně v manuálním režimu, tato fotka je s ručním doostřením, ještě před měsícem byla krásně žlutá viz. fotka zde. Olym 17mm, 1,8. Páteční v mlze :) .

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“