Ostrici body - Pentax K-30
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pár dotazů na majitele K-3
Proč si kupovat bezzrcátko, když mám zrcátko a můžu ho přepnout na LV
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Přiznám se, že i moje K-30 tuhle fci má v menu.matak77 píše:Detekci obličeje má i moje esko.
Zkusím to v praxi, abych zjistil, zda to k něčemu je.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
-
- Významný člen
Ahoj.
To mi stálo za to přečíst toto téma
Na mé K30 jsem si až teď všiml toho s čím jsem nikdy neměl problém a nevadilo mi to.
Body na matnici blikají i zaostřují správně, ale co jsem zjistil až teď, že všechny body jsou vertikálně mírně posunuty směrem dolů. Není to moc, ale jde to vidět. Horizontálně jsou v pořádku. Napadla mně, že je posunutá matnice. Zkoušel jsem s ní pohnout nahoru i dolů, ale je to stejné. Nevím zda je ta matnice tak přesná po zaklapnutí zpět, že se to vrátí zpátky, či co?
To mi stálo za to přečíst toto téma
Na mé K30 jsem si až teď všiml toho s čím jsem nikdy neměl problém a nevadilo mi to.
Body na matnici blikají i zaostřují správně, ale co jsem zjistil až teď, že všechny body jsou vertikálně mírně posunuty směrem dolů. Není to moc, ale jde to vidět. Horizontálně jsou v pořádku. Napadla mně, že je posunutá matnice. Zkoušel jsem s ní pohnout nahoru i dolů, ale je to stejné. Nevím zda je ta matnice tak přesná po zaklapnutí zpět, že se to vrátí zpátky, či co?
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
Re: Ostrici body - Pentax K-30
Je jasné že tie plošky AF bodu sú väčšie.
Ak človek ostrí na niečo väčšie tak to vôbec nevadí a ani nezbadá problém, ale ak to je menšie a komponuje určitý bod mimo stredného na daný predmet tak ho komponuje na nesprávnom mieste.
Ako bolo vidieť na mojich testoch - podľa mňa AF zaostril na ten USB kľúč ktorý viac vyplnil aktívnu plošku daného AF bodu. Keď že je tá ploška posunutá viac k stredu automaticky si AF vybral ľavý kľúč, bars aj bol podľa hľadáčiku mimo indikovaný. bod
Ak človek ostrí na niečo väčšie tak to vôbec nevadí a ani nezbadá problém, ale ak to je menšie a komponuje určitý bod mimo stredného na daný predmet tak ho komponuje na nesprávnom mieste.
Ako bolo vidieť na mojich testoch - podľa mňa AF zaostril na ten USB kľúč ktorý viac vyplnil aktívnu plošku daného AF bodu. Keď že je tá ploška posunutá viac k stredu automaticky si AF vybral ľavý kľúč, bars aj bol podľa hľadáčiku mimo indikovaný. bod
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Vďaka Ivan,už som prestal aj hrešiť ,používam na makro všetky ostriace body,tie fotky,hlava oči nie a nie dostať ostré aj na očné som si vybavil poukaz ,jeden hmyz som fotil aj 10x... no úžas je to !
Ale nie,aj tak musím ísť očnému.
Ale nie,aj tak musím ísť očnému.
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
a prečo nie? - na ukážku nejaké pixle 1:1 z Olyho E-PL3 + 45/1.8lennyl píše:a neviem ktory Pentaxak by menil APS-C za m4/3 kvoli ksichtom
určite by to mohlo byť aj lepšie, ale mne to takto celkom stačí, zväčšeniny nad A4 robím minimálne, zato viem oceniť, že celá zostava nemá ani pol kila a takmer sa zmestí do vrecka. Toto je pritom z prvej generácie m43 snímačov a každý píše (teda hlavne tí, čo s m43 snímačmi nemajú žiadne skúsenosti ), že tieto snímače sú v porovaní s novými "o ničom"...
Zdravím vespolek. Když už jste v tom bádání a testování...na polohu středového bodu se dá spolehnout stopro...???
Také to někdy vyzkouším.
Také to někdy vyzkouším.
Táto diskusia ma podnietila k nejakému testovaniu. Na K-r pri žiarovkovom osvetlení, clone 1.7 na cca 1m mi 9 bodov osrrí síce pomaly, ale spoľahlivo a presne tam, kde ukazuje svietiaci bod. Na krajné dva body sa nedá spoľahnúť. Ani som sa nedopracoval k záveru, kam mi tie dva body ostria.
-
- Významný člen
Dnes jsem testoval můj výše popsaný problém.
Abych eliminoval vliv lidského faktoru, byl foťák na stativu. V LV jsem si přesně ustavil tělo a pak zkoušel, kde se zobrazují indikátory v hledáčku. Pokud je fotoaparát na šířku jsou body opravdu vertikálně posunuty směrem dolů cca. o 1/2 středového ostřícího bodu (svítící čtvereček). Zdá se to málo, ale na matnici to jde vidět. Ostřit to ostří v rámci možností přesně a to jak horizontálně, tak i vertikálně a to pod úhlem 45°. Testováno se Sigmou 17-50/2,8 na cloně 2,8. Komponovat musím podle matnice, tam to pasuje s LV, ale pokud zaostřím dle toho svítícího bodu bude již fotografie mírně posunuta.
Teď tedy nevím zda je to ještě v pořádku nebo je posunutý AF senzor nebo co a jak se to mohlo stát? Nesetkali jste se s tím někdo a jak jste to řešili? Servis? Mám napsat do servisu a zeptat se co a jak a za kolik?
Díky.
P. S.: Na staré K-x to nebylo vidět a byl pokoj. Tady jedině vypnout zobrazování.
Abych eliminoval vliv lidského faktoru, byl foťák na stativu. V LV jsem si přesně ustavil tělo a pak zkoušel, kde se zobrazují indikátory v hledáčku. Pokud je fotoaparát na šířku jsou body opravdu vertikálně posunuty směrem dolů cca. o 1/2 středového ostřícího bodu (svítící čtvereček). Zdá se to málo, ale na matnici to jde vidět. Ostřit to ostří v rámci možností přesně a to jak horizontálně, tak i vertikálně a to pod úhlem 45°. Testováno se Sigmou 17-50/2,8 na cloně 2,8. Komponovat musím podle matnice, tam to pasuje s LV, ale pokud zaostřím dle toho svítícího bodu bude již fotografie mírně posunuta.
Teď tedy nevím zda je to ještě v pořádku nebo je posunutý AF senzor nebo co a jak se to mohlo stát? Nesetkali jste se s tím někdo a jak jste to řešili? Servis? Mám napsat do servisu a zeptat se co a jak a za kolik?
Díky.
P. S.: Na staré K-x to nebylo vidět a byl pokoj. Tady jedině vypnout zobrazování.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
m4/3 olympusy som mal dva, stary aj novy snimac. A co mal znazornit ten vyrez ostosti 1:1 ? Ak si spokojny so zobrazenim ty, tak je to v poriadku (velkost m4/3 + perspektiva 45/1,8).bedo. píše:a prečo nie? - na ukážku nejaké pixle 1:1 z Olyho E-PL3 + 45/1.8lennyl píše:a neviem ktory Pentaxak by menil APS-C za m4/3 kvoli ksichtom
určite by to mohlo byť aj lepšie, ale mne to takto celkom stačí, zväčšeniny nad A4 robím minimálne, zato viem oceniť, že celá zostava nemá ani pol kila a takmer sa zmestí do vrecka. Toto je pritom z prvej generácie m43 snímačov a každý píše (teda hlavne tí, čo s m43 snímačmi nemajú žiadne skúsenosti ), že tieto snímače sú v porovaní s novými "o ničom"...
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
ukážka reálneho výstupu pre teoretikov...lennyl píše:A co mal znazornit ten vyrez ostosti 1:1 ?
Lenže už velakrát sa tu spomínalo že ostrosť nieje všetko.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
"ostrosť" do toho zatiahol lennyl, ja som nič také nespomínal - toto je proste ukážka reálneho výstupu z m43, nič menej, nič viac...
lenže s tej ukážky nepoznáš nič iba ostrosť
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
vidieť tam napr. šum, farebné gradácie a ďalšie (technické) veci - samozrejme, kto to nevidí, toho to nemusí ani trápiť...
Ešte pre úplnosť dodám, že je to normálna fotka a dal som ju tu na ilustráciu metódy, ktorú som popisoval (ostrenie s automatickou detekciou tváre s preferenciou zaostrenia očí). Celú tu nedám, pretože je na nej človek, od ktorého nemám súhlas so zverejnením na internete.
Ešte pre úplnosť dodám, že je to normálna fotka a dal som ju tu na ilustráciu metódy, ktorú som popisoval (ostrenie s automatickou detekciou tváre s preferenciou zaostrenia očí). Celú tu nedám, pretože je na nej človek, od ktorého nemám súhlas so zverejnením na internete.