Podivné, nazelenalé barvy

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

brodequin
Nový uživatel
Nový uživatel

Podivné, nazelenalé barvy

Příspěvek od brodequin » 18 bře 2013, 08:50

Zdravím. Včera jsem byl na výletě, vyzkoušet si K-5tku taky venku (zatím jsem fotil jen v ateliéru) a po chvilce jsem byl hodně rozčarovanej, protože ty snímky, to byl celkem blivajz. Celou procházku jsem se tedy šťoural v nastavení a hledal, co může být špatně, ale i po resetu jsem měl stejné výsledky. Ztlumené barvy, mrtvolný obličej, vyblitá zelená. Přiložím malé náhledy. Upozorňuji že jsem neměl zapnutý nějaký speciální filtr. Vše bylo na nastavení přirozené, jas, či portrét... stejný výsledek u všech fotek. Barvy byly lepší a přijatelnější, až když jsem nastavil saturaci téměř na plno. Překvapil mě celkem i výsledek fotek na clonu 2.8 (tamron 17-50), s kterou nebylo v podstatě možné fotit za sluníčka, protože fotky byly hned přpálené. Používám program P, tak bych očekával, že pokud nastavím 2.8, že fotoaparát nastaví zbytek. Nevím no...jestli bylo prostě divně kontrastní počasí, nebo je něco s foťákem, nebo s rukama?? (ne s rukama ne :-) Dříve jsem měl Sony A580 a později jsem si koupil Tamrona 90mm/2.8. Ty výsledky jsou nesrovnatelný s K-5tkou :-( Sony měl nádherný barvy a s tím tamronem fotky byly nádherně ostré. Něco obdobného jsem čekal od této kombinace, ale ty výsledky jsou dost rozdílné, bohužel v neprospěch k-5.
Někdo podobné zkušenosti?
_IGP6159.JPG
Program P, clona 2.8
_IGP6159.JPG (149.03 KiB) Zobrazeno 2914 x
_IGP6220.JPG
Program P, clona 2.8 - zelená nezelená, jakýsi žlutozelený obličej
_IGP6220.JPG (149.91 KiB) Zobrazeno 2914 x

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

brodequin
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Podivné, nazelenalé barvy

Příspěvek od brodequin » 18 bře 2013, 09:38

fotil jsem do JPG. na takový procházky to myslím bohatě stačí :-) Jde o to, že to můžu nastavit na tuhle situaci, ale přejdu někam jinam a budu muset zase přenastavovat. Počítal bych, že foťák si to nastaví sám a že když budu fotit zelenou ceduli, že bude alespoň tak zelená, jako vidím očima... přesto ta cedule (jak mám v pozadí) je taková hodně vyblitá. Tohle se mi nikdy nestávalo. Možná fakt byly špatné kontrastní podmínky, protože když jsem fotil předchozí den z okna, tak se mi to zdálo v pohodě (či doma v místnosti)... ale fotky ze včera mě hodně překvapily. Na stavovém displeji to vypadalo úplně stejně jako na monitoru. Vyvážení bíle bylo na auto.

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 18 bře 2013, 10:09

Dvě fotky jsou trochu málo, chtělo by to vidět různé typy měření expozice atd., ale nepřijde mně zas tak mimo.

Podobně "vybledlé" fotky mně lezou do jpg z K-m, oproti sytým z K-10 i když realita je asi někde uprostřed. V RAWu jsou si výsledky podobnější.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 18 bře 2013, 10:21

ještě si překontroluj barevný prostor, Nemáš místo sRGB Adobe?

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 18 bře 2013, 10:30

Já si myslím že vyblitý barvy dělá sklo a šparná expozice je rukama. Taky je pořád zima a lidi jsou jak mrtvoly. Uvidíš že až bude 14dní sluníčko a trochu se ohřeje vzduch, tak to bude jiný..
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

brodequin
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od brodequin » 18 bře 2013, 10:45

Zkoušel jsem jak sRGB, tak adobe a výsledek byl stejný. Fotek mám dost a přes různá nastavení byl výsledek v podstatě stejný. sRGB se snažím vypustit, neboť mám pak problémy s převodem v RAWu v PS. Když fotím sRGB a snímek zpracuji a pak uložím po úpravách do jpg, barvy se po uložení změní na podivné, taktéž vyblité :-) Proto v počátečních úpravách vždy musím hned změnit barevbý prostor na adobeRGB. Ale to už je jiná věc. Zítra bere kolega do práce Mark II, tak udělám několik porovnávacích snímků a uvidím. Připadně bych to holt musel svést na nevlídné světelné podmínky, i když se mi to opravdu moc nezdá.

brodequin
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od brodequin » 18 bře 2013, 10:50

Tady jsem fotil pěkně zelenou ceduli a po cvaku se barva dost vytratila. Věrohodnější zelenou jsem získal až po zvětšení saturace ve foťáku. Bohužel nemám z toho místa dvě porovnávací fotky. Zkoušel jsem to až později. Někdo až půjdete do botanický v Praze, tak se na tu zelenou na ceduli podívejte :-D
_IGP6196.JPG
1/400 sec, iso 200, F 8
_IGP6196.JPG (168.21 KiB) Zobrazeno 2822 x

Vart
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vart » 18 bře 2013, 11:45

Strejda google našel nějakou fotku těch cedulí v bot. zahradě, pravděpodobně je tam použita stejná zelená..
Ale jsou to jiné světelné podmínky no.
Také se mi na tvé fotce nezdá nic tragického, při focení více fotek v jednom prostředí mi s K10D pomáhá manuálně vyvážit bílou (malá bílá destička se vejde do každé brašny).. při focení do raw prostě dělám dávkovou úpravu barev fotek z daného prostředí, to považuju jako standardní součást procesu vytváření fotek, automatika málokdy stačí
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super

brodequin
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od brodequin » 18 bře 2013, 12:05

Já ty cedule taky hledal, ale přesně ty samé jsem nenašel :-)
Ještě to prozkouším za jiných světelných podmínek a uvidím. Díky všem za komenty a čas.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 18 bře 2013, 13:00

pokud máš pocit, že na procházky stačí jpeg, podívej se na fotky Beny, nebo od boba2(bobo2)... tyhle procházky jsou podle mě hodně vděčný téma - nikam nespěcháš a prostředí znáš, zkus se příště víc snažit.

A ten obraz mně přijde typickej pro zoomy od Tamronu, já na 70-300 vždycky otepluju a přidávám saturace.

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 18 bře 2013, 15:06

Taky bych řekl, že to bude spíš objektivem. Tamrony mají celkem chladné barvy, obzvlášt, když fotíš na plnou díru. Podlě mě jsou ty fotky ok. Ono se říká, jak je Tamron 17-50 mm ostrý, což je sice částečně pravda - rozlišení má slušné. Ale podstatnější složka ostrosti - konstrast dle mě osobně není nic moc.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 18 bře 2013, 15:49

Moje dva Pentaxy (K-m i K-5 II) podával barvy v základním nastavení do studena. Mně osobně to tak sedí. Sytost se dá v PC vždycky přidat. Prezentované fotky mi nepřipadají zas tak nepřirozeně studené, že by se mělo jednat o chybu.

bukypetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bukypetr » 18 bře 2013, 17:23

Podání barev je u každé značky specifické. Canon jde dopastelova, Nikon hází šeďáky, Sony přesaturovává, no a Pentax má zase svoje. Říká se, že nejvěrnější barvy lezou z Olympusu -- já sem viděl fotky z jejich E-520, a taky přesaturovával, ale takovým sympatickým způsobem, dobře je to vidět třeba tady.

Taky mám K-5, nejlepší výsledky podle mě podává v nastavení Bright (Jas; tovární hodnota) a samozřejmě s objektivama řady Limited. Chvíli sem fotil na Natural (Přirozený), to mi trochu připomínalo barvy Nikonu, a nebylo to ono. (BTW, když sem viděl ty fotky nahoře tady v tématu, hned sem si na tohle vzpomněl.)

A hodně rád mám i Samsung GX-20. Doufám, že mi vydrží dlouho. Nebyl drahej, ideální tělo pro stálý nošení. Parádní barvy i se seťákem. Pod umělejma zářivkama sou sice fotky mírně dozelena, na větší ISO při horším světle je tam dost "hořící" červený a s nejnovějším firmwarem na něm jakejkoliv externí blesk v režimu Auto brutálně přeexponovává, ale čert to vem... :lol:

<off topic> ... Kdybyste někdo prodával ORIGINÁLNÍ grip Samsung SGB-D1V, mám vážnej zájem. </off topic>
Naposledy upravil(a) bukypetr dne 18 bře 2013, 19:53, celkem upraveno 1 x.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 18 bře 2013, 17:50

Ja ti neviem, tie prve fotky vobec nie su nazelenale, tie cedule mi pridu prirodzene. Podla mna len pridaj kontrast, lebo tych 14ev stlacenych do jpeg vyzera dost bez kontrastu :)
...K10+K5...
a rozne serepeticky

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 18 bře 2013, 19:19

Podľa mňa je to tým tamronom na 110%, mám ho a viem, že treba sa vyhrať pri konverzií z raw.
bukypetr: aj mne sa najviac páči farebné podanie samsungu, bez úprav jpg-y http://www.slanskevrchy.sk/Rozne/Zima%2 ... 12-13.html

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“