Jasanek: ja jsem ocekaval exaktni dukazy, prip. mereni. Procital jsem posledni dny aktivni vlakna v diskuzi na pentaxforums, takze jsem znal i predbezne dojmy Adama pred uvedenim recenze. Presto se ze zacatku dopustil mnoha chyb - fotil se dvema kopiemi objektivu do jpeg apod. Prohlasil, ze se mu nezda AF rychlejsi - pak udelal exaktni test a ejhle - rychlejsi je.
ad 1) ano, ale tvrdí tím, že K-5 ostří přesně, tudíž není co zlepšovat
ad 2) ano (v diskuzi jsem mu navrhnul vyfotit kontrastni scenu (cernobilou) pri -3EV osvetleni, tak uvidime...
ad 3) funguje tedy ostreni na pohybujici se objekt z jednoho senzoru na druhy spolehlive? Konstatovani, ze je hezke to mit je pro me trochu nestastne ... AF-C je tedy podle jeho dojmu stejny - tezko rict, zde by se exaktni srovnavaci test delal slozite, uznavam.
Ale neresil napriklad vubec srovnani presnosti ostreni pri otevrene clone svetelnych objektivu, kde je hloubka ostrosti minimalni ... to bych si netroufnul hodnotit jinak nez na nejake tabulce ci mrizce, kde se hodnoti napr. front/back focus ... a ještě bych to udělal pro různé ostřící body, ne jen pro centrální.
a mně dnes přišel mail:
Včera jsme se od zastoupení Pentax dozvěděli, že dojde ke zpoždění zahájení prodeje fotoaparátu K-5 II a K-5 IIs. Původně hovořili o začátku listopadu, teď ho slibují až na konec listopadu.
Pentax K-30 a Pentax K10D + Sigma 10-20/4-5,6 + Pentax DA 18-55/3,5-5,6 + Pentax DA 18-135/3,5-5,6, Pentax FA 50/1,4 + Sigma 105/2,8 macro + Pentax DA* 60-250/4 + Pentax FGZ 540