K ostření - já nakonec raději používám focus peak, ale musí být nastaveno na NÍZKÁ (LOW). Toto nastavení má mnohem jednoznačnější moment zaostření. A barvu zvýraznění si volím podle scény.
Digitální split screen současně s digitální lupou není špatný ale přesto focus peak preferuji. A s nějakým manuálním makrem 100mm 1:1 by fungoval dobře.
Mě fuji stále neomrzel a i kdybych se rozhodoval dnes mezi řekněme X-T1 a D750, pak bych asi volil stejně. D750 určitě ostří rychleji a senzor bude mít vyšší DR. Přesto je pocitově velký rozdíl držet XT1 v ruce, zvlášť když si vyjdete s jedním objektivem (byť ten je těžší než některý DA limited).
23/1.4 mě naprosto uspokojuje na většinu situací. Už kvůli němu přechod stál za to. Znovu a znovu si ověřuji, že ostření s 1.4 je přesný. Zkoušel jsem že AF přestává pracovat kolem -2EV (oproti -3EV u K3). Chystám se koupit 50-140, protože ho pro určité focení nutně potřebuji a jsem hrozně zvědavý na srovnání s DA50-135. Možná časem pořídím 56/1.2 protože to je zřejmě naprostý klenot. Komu by chyběla DA15, možná ho zaujme plánovaná 16/1.4.
Imponuje mi, že se fuji zaměřuje u nových skel na optickou kvalitu, i za cenu větší velikosti a váhy.
Nicméně, kdo potřebuje fotit ptáky, sport apod. s dlouhými a rychlými skly nebo potřebuje kvalitní video, pak je top DSLR lepší volbou.
Příští generace XT1 by mohla přidat více fázových bodů (zrychlují AF) na celou plochu čipu, dnes jsou jen okolo středu. Něco se šušká o organickém sensoru, který fuji vyvíjí s panasonicem. Pak je tam pár drobností, které asi ještě odladí firmwarem (hlavně přiřazení více funkcí na tlačítka). Totálně mě dostalo, když majitelům prvních kusů XT1 fuji nabídlo (byť za asi 50USD) výměnu 4tlačítkového voliče, který neměl zpočátku znatelný klik. Těším se na naprosto neslyšnou elektronickou závěrku, protože občas fotím představení. A stýská se mi po intervalovém mazání fotek u Pentaxu

Tak to jsou mé pocity po třech měsících.