Fuji X
Moderátor: Moderátoři
Re: Fuji XT-1
...nazdar kluci...
...tak jezura najezil px adapter KIWI LMA-PK(A)_FX a pouzivam ho na fuji x-m1...
...dve veci co mne na pouziti zarazi...
...prvni pri pouziti s pevnou fa 50mm f1,4 a nastaveni na A - otevreni clony nastavuji na adapteru se clona plne neotevre...jako kdyby byla malinko privrena asi tak na f1,8...samozrejme toto zmizi pokud nastavim clonu na clonovem krouzku objektivu...
...druha vec pri nastavovani clony skrz adapter (objektiv na A) clona se neprivira rovnomerne a dela to nehezke ovaly...
...mate nekdo podobnou zkusenost? jde mi o docasne pouziti DA objektivu na fuji a kdyz vidim jak se to chova s FA objektivy mam pochyby...
...jeste dotaz k manualnimu ostreni...umi fuji x-m1 nebo x-t10 zobrazit zaostreni pomoci ostriciho bodu? to klasicke kdyz zaostrim manualne v miste ostriciho bodu on zezelena ...
AFY
...tak jezura najezil px adapter KIWI LMA-PK(A)_FX a pouzivam ho na fuji x-m1...
...dve veci co mne na pouziti zarazi...
...prvni pri pouziti s pevnou fa 50mm f1,4 a nastaveni na A - otevreni clony nastavuji na adapteru se clona plne neotevre...jako kdyby byla malinko privrena asi tak na f1,8...samozrejme toto zmizi pokud nastavim clonu na clonovem krouzku objektivu...
...druha vec pri nastavovani clony skrz adapter (objektiv na A) clona se neprivira rovnomerne a dela to nehezke ovaly...
...mate nekdo podobnou zkusenost? jde mi o docasne pouziti DA objektivu na fuji a kdyz vidim jak se to chova s FA objektivy mam pochyby...
...jeste dotaz k manualnimu ostreni...umi fuji x-m1 nebo x-t10 zobrazit zaostreni pomoci ostriciho bodu? to klasicke kdyz zaostrim manualne v miste ostriciho bodu on zezelena ...
AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
1) Clonový kroužek v redukci je opravdu nouzové řešení a nastavení hodnoty je věcí odhadu.
2) Když máš FA 50/1,4, tak je lepší nastavit clonu na objektivu místo polohy "A" a redukci nechat úplně otevřenou.
3) Rozhodně by neměly lamely v žádné poloze vykazovat ovalitu. Taková věc by byla na reklamaci.
4) Používáš asistenta ostření?
Když jsem hledal ohnisko pro mé focení divadla a koncertů, tak jsem na X-T1 používal redukci EOS EF - FX a objektivy Canon 85 a 135 jsem měl na plnou díru, což bylo mnohem lepší z hlediska kvality snímku.
Třeba bude mít někdo i jiné zkušenosti.
2) Když máš FA 50/1,4, tak je lepší nastavit clonu na objektivu místo polohy "A" a redukci nechat úplně otevřenou.
3) Rozhodně by neměly lamely v žádné poloze vykazovat ovalitu. Taková věc by byla na reklamaci.
4) Používáš asistenta ostření?
Když jsem hledal ohnisko pro mé focení divadla a koncertů, tak jsem na X-T1 používal redukci EOS EF - FX a objektivy Canon 85 a 135 jsem měl na plnou díru, což bylo mnohem lepší z hlediska kvality snímku.
Třeba bude mít někdo i jiné zkušenosti.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Schéma 21x13=273 AF bodů na novém 24.3MP senzoru X-PRO2, která bude ohlášená 15.1.
Zatím bez informace, kolik je kontrastních a kolik fázových.
Jinak mě zaujala nová simulace Acrosu.
Zatím bez informace, kolik je kontrastních a kolik fázových.
Jinak mě zaujala nová simulace Acrosu.
Jan67
Pokud je schéma na obrázku realistické, tak by mohlo vnitřních 13x13 bodů být s fázovou detekcí.
Jen, aby ten 24 MP senzor nebyl ze starého SONY a6000.
Jen, aby ten 24 MP senzor nebyl ze starého SONY a6000.
To asi ne, a6000 má 172 Af bodů, předpokládám, že s tím již nejde nic dělat.
Ale je dost možný, že základ senzoru od sony je...
Mě to je do značný míry jedno, s X-T1 jsem maximálně spokojený, ani rozlišení mi nechybí. Snad jen ta XF14 by někdy bodla
Ale je dost možný, že základ senzoru od sony je...
Mě to je do značný míry jedno, s X-T1 jsem maximálně spokojený, ani rozlišení mi nechybí. Snad jen ta XF14 by někdy bodla
Jan67
X-T10 par postrehu...
...tak po redukci u mne pribudla i x-t10 na vyzkouseni...a tak jak jsem doufal ve vyuziti 50-135 na manual sem tvrde narazil ...
...par postrehu co jsem za ten tyden zkusil a zdesil se ...plati jenom pro x-t10...i kdyz budu srovnavat s K3 nechci aby to bylo brano jako srovnavani rovneho s rovnym ale jako vysvetleni ocekavani potreba vs. realita...vice srovnavam s fuji xm1...
...s xf objektivy nastavenymi na A nedostanu plne manualni ovladani do kolecek - predni a zadni kolecko jako clona a cas - iso pevne alebo auto...oponovani ve stylu vzdyt mas clonu na objektivu a setri se tim cas neprojde pac pri nastaveni na A je to proste na nastaveni ve fotaku a to nejde! a z hlediska naprogramovani to nemuze byt nic komplikovaneho...
...bracketing jenom +-1EV (taky bracketing na ISO jsem nepochopil asi 90% vychytavek se mi zda bud nedotahnute do konce nebo pro BUFu typu dela to hezke obrazky )...
...korekce EV +-3? ja rozmazlen z K3 myslic ze ve Fuji je vymazlenejsi cip sem ocekaval taky +-5 EV...vysvetluji si to tim ze tech 2EV vyuziva automatika ve fotaku ke korekci fotek nebo slozeni cip a bayerova maska bere 2EV...no proste Pentax ma v K3 vymazlenejsi cip ...
...mereni expozice jsem zatim nedostal do krve a jelikoz nedostanu s xf manualni rezim na kolecka laborovani mi trva dlouhou dobu ...
...programovani tlacitek...
...hezka vychytavka ale! take video jsem si nastavil na mereni expozice - aktivovani je osemetne jelikoz tlacitko je nastaveno jako video tudiz aktivovani videa se uskutecnuje delsi podrzenim tlacitka - pokud je to kratce menu se neotevre pokud o neco dele nabidne Vam fotak nastaveni co chcete pod tlacitkem mit ...proste usmevne...
...to ze si clovek muze vybrat 4cestny prepinac bud jako na okamzite zvoleni zaostrovani nebo jako funkcne tlacitko a zaostrovani aktivovat jednim z nich je hezke ale neprakticke...kdyby naprogramovali Fn tlacitko jako prepinaci medzi temato dvema rezimi usetrili by mnoho komplikaci a nemuseli by nechat uzivatele laborovat co na kterem tlacitku je lepsi atd. ...
...tudiz ve chvili kdyz si clovek vybere jedno nebo druhe dochazi ke znamemu "kompromisy vedou do pekla" ...
...hledacek...na ten jsem se zvlast tesil a byl to duvod ke koupe nebo pujcke stroje...
...a i kdyz beru ze funkcne je hezky tak opet se mi stalo ze je to nedostatecne...ja tam proste nevidim scenu ani pri manualnim rezimu (ani se vsema pomuckama co tam jsou - kdyz jsi dam splitscreen pri manualu tak ho nemuzu posunout jinam nebo jak bylo prezentovanu u xt1 na stranu - jestli je tu u xt1 mozne nevim) co je zaostreno a to mam oci jako rys - muj subjektivni problem i u K3...
...pri snizenem svetle je to sumeni hledacku pro mne osobne hodne rusici - radeji jsem prepnul na display tam uz to nebyl taky problem...
...chybejici ocnica - zvyk je zelezna kosile a opreni fotaku o oko lice pri foteni s delsim sklem a dosahnutim mensiho chveni se nekonalo ...tudiz manual a s delsim sklem neskutecna pruda nepocitam ze x-t10 bez pridavnych gripu je na delsi skla docela obtizne drzatelna (ale to je pochopilne jelikoz male prtave na noseni nemuze byt zaroven dobre uchopitelne s delsimi skly)...
AF rezimy...bylo neco z ceho jsem byl vazne nadsen i kdyz chtelo by to vyzkouset nejak xf delsi sklo nejlepe 50-140 plus TC 1,4...subjektivne bych rekl ze xf35 f1,4 hodne zrychlila a fotak konecne strilel po stisku spuste a bylo zaostreno! ...
...jeste mala poznamka k vyklopeni displeye je horsi nez u xm1...pri foteni nad hlavou se displey nevyklopi uplne jenom do cca 45°...
...takze ocekavani bylo ze xt10 je oproti xm1 o level dva nad...
...AFokusem bezdebat ano...
...displeyem taky...
...vychytavkami taky...
...prakticky prinos hledacku (u mne subjektivne) diskutabilny vic ne nez ano...
...celkovym ovladanim a praktickosti uz pridana hodnota neni tak oslniva...
...xt10 bude u mne jeste tyden tak mozno doplnim nebo zmenim nazor...a tesim se az se mi dostane do rukou xt1 nebo snad az xt2 xt20...xe2 ne nema vyklopny displey...
AFY
...par postrehu co jsem za ten tyden zkusil a zdesil se ...plati jenom pro x-t10...i kdyz budu srovnavat s K3 nechci aby to bylo brano jako srovnavani rovneho s rovnym ale jako vysvetleni ocekavani potreba vs. realita...vice srovnavam s fuji xm1...
...s xf objektivy nastavenymi na A nedostanu plne manualni ovladani do kolecek - predni a zadni kolecko jako clona a cas - iso pevne alebo auto...oponovani ve stylu vzdyt mas clonu na objektivu a setri se tim cas neprojde pac pri nastaveni na A je to proste na nastaveni ve fotaku a to nejde! a z hlediska naprogramovani to nemuze byt nic komplikovaneho...
...bracketing jenom +-1EV (taky bracketing na ISO jsem nepochopil asi 90% vychytavek se mi zda bud nedotahnute do konce nebo pro BUFu typu dela to hezke obrazky )...
...korekce EV +-3? ja rozmazlen z K3 myslic ze ve Fuji je vymazlenejsi cip sem ocekaval taky +-5 EV...vysvetluji si to tim ze tech 2EV vyuziva automatika ve fotaku ke korekci fotek nebo slozeni cip a bayerova maska bere 2EV...no proste Pentax ma v K3 vymazlenejsi cip ...
...mereni expozice jsem zatim nedostal do krve a jelikoz nedostanu s xf manualni rezim na kolecka laborovani mi trva dlouhou dobu ...
...hezka vychytavka ale! take video jsem si nastavil na mereni expozice - aktivovani je osemetne jelikoz tlacitko je nastaveno jako video tudiz aktivovani videa se uskutecnuje delsi podrzenim tlacitka - pokud je to kratce menu se neotevre pokud o neco dele nabidne Vam fotak nastaveni co chcete pod tlacitkem mit ...proste usmevne...
...to ze si clovek muze vybrat 4cestny prepinac bud jako na okamzite zvoleni zaostrovani nebo jako funkcne tlacitko a zaostrovani aktivovat jednim z nich je hezke ale neprakticke...kdyby naprogramovali Fn tlacitko jako prepinaci medzi temato dvema rezimi usetrili by mnoho komplikaci a nemuseli by nechat uzivatele laborovat co na kterem tlacitku je lepsi atd. ...
...tudiz ve chvili kdyz si clovek vybere jedno nebo druhe dochazi ke znamemu "kompromisy vedou do pekla" ...
...hledacek...na ten jsem se zvlast tesil a byl to duvod ke koupe nebo pujcke stroje...
...a i kdyz beru ze funkcne je hezky tak opet se mi stalo ze je to nedostatecne...ja tam proste nevidim scenu ani pri manualnim rezimu (ani se vsema pomuckama co tam jsou - kdyz jsi dam splitscreen pri manualu tak ho nemuzu posunout jinam nebo jak bylo prezentovanu u xt1 na stranu - jestli je tu u xt1 mozne nevim) co je zaostreno a to mam oci jako rys - muj subjektivni problem i u K3...
...pri snizenem svetle je to sumeni hledacku pro mne osobne hodne rusici - radeji jsem prepnul na display tam uz to nebyl taky problem...
...chybejici ocnica - zvyk je zelezna kosile a opreni fotaku o oko lice pri foteni s delsim sklem a dosahnutim mensiho chveni se nekonalo ...tudiz manual a s delsim sklem neskutecna pruda nepocitam ze x-t10 bez pridavnych gripu je na delsi skla docela obtizne drzatelna (ale to je pochopilne jelikoz male prtave na noseni nemuze byt zaroven dobre uchopitelne s delsimi skly)...
AF rezimy...bylo neco z ceho jsem byl vazne nadsen i kdyz chtelo by to vyzkouset nejak xf delsi sklo nejlepe 50-140 plus TC 1,4...subjektivne bych rekl ze xf35 f1,4 hodne zrychlila a fotak konecne strilel po stisku spuste a bylo zaostreno! ...
...jeste mala poznamka k vyklopeni displeye je horsi nez u xm1...pri foteni nad hlavou se displey nevyklopi uplne jenom do cca 45°...
...takze ocekavani bylo ze xt10 je oproti xm1 o level dva nad...
...AFokusem bezdebat ano...
...displeyem taky...
...vychytavkami taky...
...prakticky prinos hledacku (u mne subjektivne) diskutabilny vic ne nez ano...
...celkovym ovladanim a praktickosti uz pridana hodnota neni tak oslniva...
...xt10 bude u mne jeste tyden tak mozno doplnim nebo zmenim nazor...a tesim se az se mi dostane do rukou xt1 nebo snad az xt2 xt20...xe2 ne nema vyklopny displey...
AFY
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
X-T10 je "kapesní" verze X-T1 primárně určená pro milovníky kompaktních foťáků APS-C. Nelze od ní očekávat totéž co od dosavadního TOP modelu Pentaxu. Logika "áček" se mi jeví jako správná. Upřímně, kolikrát za 10.000 fotek člověk použije kompenzaci expozice větší než +/- 2EV? Bracketing my staříci pamatujeme výhradně ruční a pokud si dobře vzpomínám, tak +/- 1 EV byla max. používaná hodnota. Většinou to bylo méně. Chybějící +/- 5EV může vadit tak nanejvýš při focení série pro HDR.
Fuji není pro každého. Někomu to prostě nesedne. Jsou tací, co se zamilují na první pohled a jiní ji nejdéle po 2 měsících zavrhnou. Oblíbená je hlavně u příznivců retro stylu a hračičkářů jako jsou Leikaři. Nicméně si myslím, že v okamžiku, kdy nasadíš na FUJI XF 90/2 či XF 56/1,2, budeš těžko hledat mezi APS-C nějakého konkurenta.
Fuji není pro každého. Někomu to prostě nesedne. Jsou tací, co se zamilují na první pohled a jiní ji nejdéle po 2 měsících zavrhnou. Oblíbená je hlavně u příznivců retro stylu a hračičkářů jako jsou Leikaři. Nicméně si myslím, že v okamžiku, kdy nasadíš na FUJI XF 90/2 či XF 56/1,2, budeš těžko hledat mezi APS-C nějakého konkurenta.
Re: X-T10 par postrehu...
Neměl jsem bohužel XT10 déle v ruce, ale některé tvé postřehy se týkají obecně ovládání celé X řady. Takže zde jsou mé poznámky.
V praxi mi +/- 3EV zcela stačí a pokud ne, tak většinou přepínám na bodové měření expozice, kde se problém s kompenzací s přehledem vyřeší.
Zajímavý je, že já na X-T1 prakticky ty volný tlačítka nepoužívám. Je to ale dáno programovatelným rozhraním Q menu (vyvolává se na jeden dotyk), kde si můžu navolit 16 nejčastěji používaných parametrů, např. režim závěrky, vyvážení bílé, volbu simulace filmu, kompenzaci blesku, tichý provoz atd. To má i XT10 a je to rychlý a přehledný.
Ale v obou režimech platí, že je tam celá scéna.
Taky je třeba posoudit, co bys v tom sníženém světle viděl přes zrcadlo. Moje zkušenost je, že přes EVF je ve tmě vidět (byť se silným šumem) to, co přes zrcadlo už vidět není.
Očnice se dá dokoupit. XT10 je fakt malý foťáček a dávat na něj velký tele moc ergonomický není. Ale pro to snad ani nebyl určen.
Asi nelze od XT10 čekat to samé co od vlajkové lodi. Práce s bezzrcadlovkou je jiná, člověk si ji zažije tak po půl roce. Tak snad ti moje poznámky pomohou se s ní víc sblížit.
Celému tomuto odstavci nerozumím. Fuji má prostě skla (kromě těch několika úplně nejlevnějších) s clonovým kroužkem. Což je věc, na kterou si člověk velmi rád zvykne. Nicméně pro ty, kteří si zvyknout nechtějí, jde clona ovládat zadním kolečkem (str. 12 manuálu).chalejkum píše: ...s xf objektivy nastavenymi na A nedostanu plne manualni ovladani do kolecek - predni a zadni kolecko jako clona a cas - iso pevne alebo auto...oponovani ve stylu vzdyt mas clonu na objektivu a setri se tim cas neprojde pac pri nastaveni na A je to proste na nastaveni ve fotaku a to nejde! a z hlediska naprogramovani to nemuze byt nic komplikovaneho...
Faktem je, že po přechodu ze zrcadlovky jsem bracketing přestal používat úplně. Důvod "chycení" přesné expozice zcela zmizel. Pak je tu důvod focení HDR (které já nemám rád a nefotím). Zde to je skutečně omezení a XT10 asi pro milovníky HDR není.chalejkum píše:
Jak proboha souvisí korekce expozice s vymazlením chipu:?:chalejkum píše:
V praxi mi +/- 3EV zcela stačí a pokud ne, tak většinou přepínám na bodové měření expozice, kde se problém s kompenzací s přehledem vyřeší.
A to jsi právě zatím nepřišel na největší výhodu bezzrcadlovky. Protože díky wysiwyg vidíš před zmáčknutím spouště, jak bude fotka skutečně vypadat. Ale chápu, že člověk si musí práci s kolečkem kompenzace expozice (nejpouživánější prvek celého foťáku) dostat do krve...chalejkum píše:
XT10 má celkem 7 programovatelných tlačítek. Pokud 4 využiješ na přímý posun ostřícího bodu (tak to mám např. já), pak ti zbývají ještě tři. Popisuješ problém s jedním z nich, které je původně určené na video.chalejkum píše:
Zajímavý je, že já na X-T1 prakticky ty volný tlačítka nepoužívám. Je to ale dáno programovatelným rozhraním Q menu (vyvolává se na jeden dotyk), kde si můžu navolit 16 nejčastěji používaných parametrů, např. režim závěrky, vyvážení bílé, volbu simulace filmu, kompenzaci blesku, tichý provoz atd. To má i XT10 a je to rychlý a přehledný.
XT10 má jak focus peak (to používám já, na XT1 funguje naprosto skvěle), tak split image. Ten je ale oproti XT1 trochu omezen. XT1 má přeci jen větší hledáček a nakonec, jak Hilda psal, XT10 je nižší řada.chalejkum píše: ...hledacek...na ten jsem se zvlast tesil a byl to duvod ke koupe nebo pujcke stroje...
Taky je třeba posoudit, co bys v tom sníženém světle viděl přes zrcadlo. Moje zkušenost je, že přes EVF je ve tmě vidět (byť se silným šumem) to, co přes zrcadlo už vidět není.
Očnice se dá dokoupit. XT10 je fakt malý foťáček a dávat na něj velký tele moc ergonomický není. Ale pro to snad ani nebyl určen.
Asi nelze od XT10 čekat to samé co od vlajkové lodi. Práce s bezzrcadlovkou je jiná, člověk si ji zažije tak po půl roce. Tak snad ti moje poznámky pomohou se s ní víc sblížit.
Jan67
...dekuji kluci za reakci a hlavne ze jste to docetli az do konce ...cekam ze se snad jeste nekdo ozve priklanejici se k memu pozorovani ...
...jinak musim zduraznit ze jsem XT10 bral jako nasledovnika XM1 taky z rady fuji ale z rady lowcost s objektivem XF 35f1,4 (kdyz mrknete na nektere fotky co jsem daval i sem zvladam fotit s touto sestavou od pseudomakro cez wild az po pano )...
hildo...to vise napsane snad pochopis v kontextu toho co jsi napsal...ano pouzivam fuji uz skoro rok se "svatym gralem" (jak je popisovam recenzenty) xf35f1,4 a byl jsem nespokojen jenom s chybejicim hledacke a pomaleho AF...a to ze XT10 oproti K3 ma jenom EV+-3 a bracketing jde jenom +-1 je fakt ktery pri foteni kuprikladu krajinek nocnich scen atd proste silne kontrastne sceny a pomijive sceny kdy neni cas menit parametry tak toceni jednim koleckem prijde vhod ...
...samozrejme beru i to ze kombinace +-3EV s bracketingem +-1 je vynikajici...jenom mne zarazi ze tak ospevovani super cip od fuji nedokaze to same jako pentax ...a taky jsem chtel upozornit na to potencialni pentaxaky kteri by chteli koupit fujinku a nectou predtim technikou specifikaci jako ja ...
jane...pokusim se dovysvetlit...
...jako chapu ze kdyz na XF objektivech jde nastavit clona primo na objektivu tak jedna z cest vyuziti je i v rezimu A plna automatika...ale muj salek caje to neni...
...k tomu chipu vid co jsem napsal hildovi ...
...na XM1 mas vsechno napevno a kdyz chces neco vic musis jit do Q...XT10 je "plne" programovatelna ale chybi mi tam moznost zvolit tlacitko Fn (to tlacitko oznacene jako Fn) jako prepinac medzi obema rezimy...jeden rezim okamzity posun af bodu a druhy 4 tlacitka programovatelne ...pak by odpadla potreba Qmenu ...
...u XT10 se mi zda dost nevyrazny rezim focus peak i kdyz si clovek muze zvolit barevne rozhrani...taku sony A6000 vidim pri pouziti na manual vhodnejsi...
...vyzkousim XT1 s vetsim hledackem mozno to bude to prave orechove...ale XT10 osobne neberu ...
...to s tim sumem u XT10 a ve tme je dosti osemetne...tma ani nebyla a uz se mi zdalo EVF hodne zasumene...zas na obranu AF se chytil ...
...po ocnici jsem se ani nedival jelikoz na XT10 jsem nenasel ani na co by se nasadzovala ale muze byt...a ze je maly je jeho vyhoda ale byl jsem prekvapeny ze se bez gripu druzi hur nez XM1 a to je lowcost...
AFY
...jinak musim zduraznit ze jsem XT10 bral jako nasledovnika XM1 taky z rady fuji ale z rady lowcost s objektivem XF 35f1,4 (kdyz mrknete na nektere fotky co jsem daval i sem zvladam fotit s touto sestavou od pseudomakro cez wild az po pano )...
hildo...to vise napsane snad pochopis v kontextu toho co jsi napsal...ano pouzivam fuji uz skoro rok se "svatym gralem" (jak je popisovam recenzenty) xf35f1,4 a byl jsem nespokojen jenom s chybejicim hledacke a pomaleho AF...a to ze XT10 oproti K3 ma jenom EV+-3 a bracketing jde jenom +-1 je fakt ktery pri foteni kuprikladu krajinek nocnich scen atd proste silne kontrastne sceny a pomijive sceny kdy neni cas menit parametry tak toceni jednim koleckem prijde vhod ...
...samozrejme beru i to ze kombinace +-3EV s bracketingem +-1 je vynikajici...jenom mne zarazi ze tak ospevovani super cip od fuji nedokaze to same jako pentax ...a taky jsem chtel upozornit na to potencialni pentaxaky kteri by chteli koupit fujinku a nectou predtim technikou specifikaci jako ja ...
jane...pokusim se dovysvetlit...
...ale u XT10 kdyz das XF objektiv a nastavis ho na A tak se ti nahodi autotamticky program P (neco jako pentaxi P ale nemuzes ovplynit clonu ani cas jenom ISO)...plne manualni ovladani kdy volim clonu i cas a necham si dopocitat ISO nebo ho dam na pevno sem nedosahnul zadnym laborovanim - takze tvrdim ze na XT10...pokud se najde nekdo kdo vi jak na to beru klidne tuhle domenku zpet ...Celému tomuto odstavci nerozumím. Fuji má prostě skla (kromě těch několika úplně nejlevnějších) s clonovým kroužkem. Což je věc, na kterou si člověk velmi rád zvykne. Nicméně pro ty, kteří si zvyknout nechtějí, jde clona ovládat zadním kolečkem (str. 12 manuálu).
...jako chapu ze kdyz na XF objektivech jde nastavit clona primo na objektivu tak jedna z cest vyuziti je i v rezimu A plna automatika...ale muj salek caje to neni...
...jo to vidim taky tak obmedzeni ale jenom u XT10...a vlastne duvody proc jsem to uvedl jako negativum jsem popsal uz hildovi ...Faktem je, že po přechodu ze zrcadlovky jsem bracketing přestal používat úplně. Důvod "chycení" přesné expozice zcela zmizel. Pak je tu důvod focení HDR (které já nemám rád a nefotím). Zde to je skutečně omezení a XT10 asi pro milovníky HDR není.
Jak proboha souvisí korekce expozice s vymazlením chipu:?:
...asi to co jsem napsal na zacatku...fujinku XM1 mam uz rok a hlavne kvuli tomu "vidis co fotis" jsem si ji poridil a jak pises ke korekci pouzivam nejvic kolecko korekce EV ...A to jsi právě zatím nepřišel na největší výhodu bezzrcadlovky. Protože díky wisiwig vidíš před zmáčknutím spouště, jak bude fotka skutečně vypadat. Ale chápu, že člověk si musí práci s kolečkem kompenzace expozice (nejpouživánější prvek celého foťáku) dostat do krve..
...k tomu chipu vid co jsem napsal hildovi ...
...no vidis a ja vidim zas vyhodu v tech programovych tlacitkach ze nemusim pouzivat Q-Menu mas kruhovy 4 cestny prepinac na zmenu bodu zaostreni a tlacitka na rychly pristup k jednotlivych funkcim...XT10 má celkem 7 programovatelných tlačítek. Pokud 4 využiješ na přímý posun ostřícího bodu (tak to mám např. já), pak ti zbývají ještě tři. Popisuješ problém s jedním z nich, které je původně určené na video.
...na XM1 mas vsechno napevno a kdyz chces neco vic musis jit do Q...XT10 je "plne" programovatelna ale chybi mi tam moznost zvolit tlacitko Fn (to tlacitko oznacene jako Fn) jako prepinac medzi obema rezimy...jeden rezim okamzity posun af bodu a druhy 4 tlacitka programovatelne ...pak by odpadla potreba Qmenu ...
XT10 má jak focus peak (to používám já, na XT1 funguje naprosto skvěle), tak split image. Ten je ale oproti XT1 trochu omezen. XT1 má přeci jen větší hledáček a nakonec, jak Hilda psal, XT10 je nižší řada.
...u XT10 se mi zda dost nevyrazny rezim focus peak i kdyz si clovek muze zvolit barevne rozhrani...taku sony A6000 vidim pri pouziti na manual vhodnejsi...
...vyzkousim XT1 s vetsim hledackem mozno to bude to prave orechove...ale XT10 osobne neberu ...
...to s tim sumem u XT10 a ve tme je dosti osemetne...tma ani nebyla a uz se mi zdalo EVF hodne zasumene...zas na obranu AF se chytil ...
...po ocnici jsem se ani nedival jelikoz na XT10 jsem nenasel ani na co by se nasadzovala ale muze byt...a ze je maly je jeho vyhoda ale byl jsem prekvapeny ze se bez gripu druzi hur nez XM1 a to je lowcost...
AFY
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Já tedy bracketing beru jako SW přednastavení série rozdílných expozic. A pořád nechápu, jakou to má spojitost s čipem. Podle mě to spolu vůbec nesouvisí.chalejkum píše: ...samozrejme beru i to ze kombinace +-3EV s bracketingem +-1 je vynikajici...jenom mne zarazi ze tak ospevovani super cip od fuji nedokaze to same jako pentax ...a taky jsem chtel upozornit na to potencialni pentaxaky kteri by chteli koupit fujinku a nectou predtim technikou specifikaci jako ja ...
V manuálu na str. 12 se uvádí pro XF skla s clonovým kroužkem:chalejkum píše: ...ale u XT10 kdyz das XF objektiv a nastavis ho na A tak se ti nahodi autotamticky program P (neco jako pentaxi P ale nemuzes ovplynit clonu ani cas jenom ISO)...plne manualni ovladani kdy volim clonu i cas a necham si dopocitat ISO nebo ho dam na pevno sem nedosahnul zadnym laborovanim - takze tvrdim ze na XT10...pokud se najde nekdo kdo vi jak na to beru klidne tuhle domenku zpet ...
"When the aperture ring is set to A, rotate the rear command to adjust aperture" Takže clonu můžeš změnit zadním kolečkem.
Stejně jako u Pentaxu je i u Fuji v režimu P tzv. Program Shift (str. 51 návodu), kdy můžeš měnit jak čas tak i clonu předním a zadním kolečkem. Musíš ale vypnout automatickou volbu DR (str. 94 návodu).
Nevím, jestli se dá nastavit úroveň focus peak jako u XT1. Úroveň LOW dává mnohem lepší výsledky.chalejkum píše: ...u XT10 se mi zda dost nevyrazny rezim focus peak i kdyz si clovek muze zvolit barevne rozhrani...taku sony A6000 vidim pri pouziti na manual vhodnejsi...
Jan67
...tak to zkus chapat z pohledu obyc uzivatele ktery se docte na netu ze jaky supr cip je v fuji x pouzity a oni z toho nedokazi dostat ani to co konkurence...Já tedy bracketing beru jako SW přednastavení série rozdílných expozic. A pořád nechápu, jakou to má spojitost s čipem. Podle mě to spolu vůbec nesouvisí.
Musíš ale vypnout automatickou volbu DR
...ale ani s timhle nastaveni aspon na XT10 nedosahnes plne manualni expozici - chova se to skoro jako pentaxi P bud to upravi cas nebo clonu v zavislo na tom co menis ...taky polooautomaticky rezim...zkusim s tim nekdy fotit ale jsem nauceny menit clonu a cas jak potrebuji a kdyz mi do toho automatika keca hodne mne to otravuje...
...jsou tam taky moznosti ale ani u jedneho jsem na te prtave obrazovecke nikdy nevedel kdy je ta mnou pozadovana cast nejostrejsi...ale to se bavime o nizkych clonach 2-2,8 takze to muze byt i mnou...Nevím, jestli se dá nastavit úroveň focus peak jako u XT1. Úroveň LOW dává mnohem lepší výsledky.
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Prepáč,ale mám dojem,že vôbec tento aparát nezvládaš.pokiaľ som dobre čítal recenzie,funguje plný manuál na tomto aparáte rovnako ,ako na pentaxe 645(filmovom),teda: ak clonový krúžok dáš mimo polohy A,na ovladači časov dáš mimo A a nastavíš napevno iso,máš plný manuál,ak necháš auto iso,to ti dopočíta k zadaným časom.Akonáhle dáš niečo do polohy A,dostaneš príslušnú automatiku.Oba ovladače v A=program. Takisto čip nemá nič spoločné s nastavením braketingu alebo korekcií-priste si povedali že to tak stačí a vo väčšine prípadov to naozaj postačuje.Ja som nikdy viac ako 3 ev korekciu nepoužil.Naviac,fuji má čip inej konštrukcie a dá sa nastaviť zvýšenie dynamického rozsahu(200,400,800percent) tým,že má špeciálne body,ktoré sú na to určené a sú zamerané na snímanie svetla.Takto to má aj X-10.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
chalejkum:
Pokud chceš fotit na Fuji plný manuálmí režim, tak musíš manuálně nastavit konkrétní hodnotu ISO, času a clony. Přičemž může být DR nastaven na režim AUTO.
I když jsem měl dlouholetou, ale částečně zapomenutou, praxi na starých fotoaparátech, musel jsem si na ovládání a nastavení Fuji zvyknout a dost jsem se poučil z tutoriálů Damiena Lovegrove. Moje preference nastavení pro Fuji - pevný čas, pevná clona a ISO v režimu AUTO (200-1600). Dále se nic neřeší. Funkce Visiwig v hledáčku spolu s histogramem je dostatečnou pomůckou pro správnou expozici a nastavení kelvinů pro WB. Samozřejmě je nutné si hledáček "zkalibrovat", aby se obraz v něm nelišil od toho na monitoru PC a z tiskárny.
Jestli má Fuji nějaké velmi silné stránky, tak to jsou opravdu špičkové objektivy a Visiwig.
Pokud chceš fotit na Fuji plný manuálmí režim, tak musíš manuálně nastavit konkrétní hodnotu ISO, času a clony. Přičemž může být DR nastaven na režim AUTO.
I když jsem měl dlouholetou, ale částečně zapomenutou, praxi na starých fotoaparátech, musel jsem si na ovládání a nastavení Fuji zvyknout a dost jsem se poučil z tutoriálů Damiena Lovegrove. Moje preference nastavení pro Fuji - pevný čas, pevná clona a ISO v režimu AUTO (200-1600). Dále se nic neřeší. Funkce Visiwig v hledáčku spolu s histogramem je dostatečnou pomůckou pro správnou expozici a nastavení kelvinů pro WB. Samozřejmě je nutné si hledáček "zkalibrovat", aby se obraz v něm nelišil od toho na monitoru PC a z tiskárny.
Jestli má Fuji nějaké velmi silné stránky, tak to jsou opravdu špičkové objektivy a Visiwig.
klingo...jako si to cetl nebo jsi tve zavery vycucal z prstu?...drzel jsi XT10 aspon nekdy v ruce kdyz tu pises jak funguje?...ja mam XM1 uz rok a vim jak fujinka premysli ...a ver mi ze co stroj od fuji to jine moznosti ...
...a nekolikrat jsem opakoval ze mi jde o manualni rezim s pouzitim XF objektivu na A (nastavenim clonoveho krouzku na A - nastavujes clonu na fotoaparatu - pro tebe zvlast napsane ) jinak si nastuduj co to DR u Fuji vlastne je...a zjistis ze K3 ma skoro to same na zvyseni DR ...
hildo...
...a to na XM1 mam normalne rezim M ...a pouzivam to stejne jak jsi psal ty...
...jedine co mi chybelo byl ten hledacek ale se zatim spokojim s xm1 protoze i kdyz hledacek stale monitor pro mne nedostatecneho rozliseni i kdyz to vetsinou lidem staci tak mne ne ...
AFY
...a nekolikrat jsem opakoval ze mi jde o manualni rezim s pouzitim XF objektivu na A (nastavenim clonoveho krouzku na A - nastavujes clonu na fotoaparatu - pro tebe zvlast napsane ) jinak si nastuduj co to DR u Fuji vlastne je...a zjistis ze K3 ma skoro to same na zvyseni DR ...
hildo...
...a si prestav ze presne tento postup u XT10 nefunguje...za predpokladu kdyz nastavis XF objektiv na A tak te max pusti do rezimu P kdy az po nastaveni DR na konkretni hodnotu - NESMI byt na AUTO teda musi byt 100 nebo 200 nebo 400 muzes hybat zaroven clonou a casem* (sem to tam zapomnel napsat) a funguje to stejne jak pentaxi P jdes nahoru clonou cas jde dolu a obracene pripadne kdyz mas auto iso jeste ho hybe isem nahoru dolu...Pokud chceš fotit na Fuji plný manuálmí režim, tak musíš manuálně nastavit konkrétní hodnotu ISO, času a clony. Přičemž může být DR nastaven na režim AUTO.
...a to na XM1 mam normalne rezim M ...a pouzivam to stejne jak jsi psal ty...
Moje preference nastavení pro Fuji - pevný čas, pevná clona a ISO v režimu AUTO (200-1600). Dále se nic neřeší.
...naprosty souhlas kdysi jsem se rozhodoval pro druhy system na noseni a bylo to medzi fuji xm1 a sony a6000 nakonec vyhrala fujinka z tebou udanych duvodu ...Jestli má Fuji nějaké velmi silné stránky, tak to jsou opravdu špičkové objektivy a Visiwig.
...jedine co mi chybelo byl ten hledacek ale se zatim spokojim s xm1 protoze i kdyz hledacek stale monitor pro mne nedostatecneho rozliseni i kdyz to vetsinou lidem staci tak mne ne ...
AFY
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
chalejkum:
Zapomeň na Pentax a funkci A na clonovém kroužku. Mnou výše popsané nastavení T, A, ISO funguje na X-Pro1, X-E1, X-E2, X-T1 (se všemi jsem fotil), tak nevím proč by nemělo fungovat na X-T10?
Zapomeň na Pentax a funkci A na clonovém kroužku. Mnou výše popsané nastavení T, A, ISO funguje na X-Pro1, X-E1, X-E2, X-T1 (se všemi jsem fotil), tak nevím proč by nemělo fungovat na X-T10?