Kluzo, každý, kdo někdy zkoušel fotit s Pentaxem cokoli akčnějšího jistě ví, že to prostě Pentax nezvládá, nikdy nezvládal a pravděpodobně nikdy zvládat nebude (na úrovni srovnatelné s C/N). Hlavní motivací pro přechod pro mě byla rychlost a přesnost ostření, která je opravdu ze zcela jiného světa (alespoň u D800 v porovnání s K5II, jiné Nikony sem nezkoušel, u nižších modelů jistě bude rozdíl a fakt je ten, že D800 prostě má současný top AF systém - stejný jako D4, jestli se nepletu). A co je mi u PX platný 2,8 sklo, když musím stejně clonit alespoň na f4, kdyby to náhodou nestihlo doostřit (platí samozřejmě jen u akcí, kde to nejde opakovat) Takže rozdíl tam je opravdu velký.
Další věc, co mi vadila bylo měření expozice, byť tady možná nemám aktuální data, jelikož sem se díky nekonzistentním výsledkům kdysi naučil fotit vše na M, nicméně s tou D800 je při běžných podmínkách automativcké měření expozice neomylné a dává použitelné výsledky - víceméně teď jedu na prioritu clony či času a ono to tam prostě padá stejný, jako bych to měl na M. Stejně tak AWB, který je naprosto jinde. U K5 stěží použitelný, u D800 sem zatím neměl potřebu použít manuální vyvážení bílé, protože ta automatika je prostě geniální. Blesk. S Pentaxem na TTL je to spíš o štěstí, D800 se SB910 je opět nekompromisní, o snadnosti používání barevných filtrů bez nutnosti měnit ručně WB ani nemluvě (zase je to věc, ktrerou možná využije zlomek lidí, ale mě to prostě obrovsky šetří čas, který můžu věnovat focení).
Díky uvedeným faktorům mě při určitých použitích (sport, reporty, svatba...) opravdu Pentax oproti konkurenci dost omezoval, měl sem nehorázně velké % odpadu (nejčastěji blbě zaostřené - vysvětlujte pak zákazníkovi, že tu fotku nemáte, protože Pentax...), teď nemusím tolik honit z RAWu expozici, WB ... ušetří mi to obrovské množství času a mám mnohem větší výtěžnost fotek (= můžu jich dát zákazníkovi např. ze svatby mnohem více, při zachování ceny a časové náročnosti = benefit pro mě i pro zákazníka).
Dřív byla trochu jiná doba ... všichni ostřili manuálně a nikdo nebyl zvýhodněný ... jen ten, kdo to prostě uměl ovládat líp. V dnešní době prostě nejde nedržet krok s dobou a fotit na hokeji na MF

Resp. jde, ale s obrovským odpadem, třeba jako hobby ... ale určitě ne na srovnatelné profesionální úrovni, kde prostě musíte odevzdat výsledek a ne zveřejnit fotku jen když se náhodou povede

S těmi skly na FF je to pravda ... i kdyby se objevil FF Pentax, tak těch skel by mi moc nezbylo a nutná investice by nebyla až tak rozdílná, jako komplet přechod jinam. I proto sem se po letech čekání rozhodl tak, jak sem se rozhodl.
že by Nikon měl našlápnuto ke krachu, toho se vážně nebojím

Jako největší nevýhodu D800 vidím to, že už se nemůžu vymlouvat na to, že tu fotku nezvládnul foťák ... teď už všechny průsery padaj jen na mě

To Bolek: Nevím o koho jde, já na celodenních svatbách dělám kolem 1500 fotek (vč. toho všeho odpadu, o kterém se zmiňuju výše) a odevzdávám kolem 200-400 fotek (s Pentaxem). S Nikonem sem zatím svatbu nedělal, ale dovoluju si to odhadnout na 800-1200 z 1500. Zatím každý foťák co sem měl, se mi během životnosti (která mimochodem nikdy neskončila - žádný foťák sem nikdy k smrti neuhnal) zaplatil několikanásobně (jinak bych se na to asi mohl vybodnout), takže pokud to má někdo jinak, tak ...