elho_cid píše:V režimu maticového měření se Pentaxy snaží vyhnout přepalům. Je to normální a mě to vyhovuje. Ve scénách, kde přepaly nehrozí, je expozice jak bys očekával.
Navíc v některých scénách by fotografie exponovaná "podle histogamu" vypadala vybledle.
Takže pokud ti nevyhovuje nastavení logiky maticového měření, zkus zvýrazněný střed, nebo bodové.
Shrnuto, podtrženo, není to chyba, je to tak dobře. A podle mě sakra dobře!
Dělá to ve všech režimech jak jsem psal ve svém původním příspěvku:
"Nepomohlo zatím nic (výměna objektivu, změna expozičního režimu, změna ISO ani změna měření na bodové či se zvýhodněným středem)"
takže přepnutí do bodového nebo středově zvýhodněného nic neřeší:)
Což je podle mě sakra špatně
Každopádně dík za příspěvek, asi budeš nejblíž pravdě.
Změnit režim na bodový nebo středově zvýhodněný mě už samozřejmě taky napadlo, ale bez výraznějších změn na "podexpozici".
Pokud tomu tak skutečně je, že se Pentax tímto způsobem snaží vyrovnávat s přepaly, tak mi toto řešení přijde přinejmenším nešťastné a tento režim "inteligentnější než histogram" bych tedy zařadil někam do menu režimů jako možnou volbu a necpal ho implicitně do všech režimů nebo bych ho aspoň v režimu P vypnul!
Přeci jenom, když fotím pláž zalitou sluncem a Pentax aby se vyhnul přepalům mi ji podexponuje tak, že vypadá jako ve stínu, to je docela úlet:)