Navíc jsem vyhodil zbytečně víc peněz než bylo nezbytně nutné.
1) Zjistit jak moc je zasviněný čip - přepněte foťák na manuální ostření, rozostřete obraz na max, nastavte clonu 18-22, foťák třeba na stůl či stativ (dlouhý časy) s bleskem či bez vyfoťte bílou A4 nebo šedivou tabulku. Na vyšší cloně s rozostřeným objektivem teprve uvidíte co tam sedí za bordel:(
2) Balonek je prvni varianta, má ale své pro i proti
-> rychlý, nenákladný, vcelku účinný, ale ne na všechen prach, tže tam
klidně nějakej zůstane, navíc se něco rozfouká okolo.Při ofukování
otočte foťák vzhůru nohama (stativ.závit nahoru) a nakloňte
bajonetem dolu.
3) I jednoho dne mi došla trpělivost a i to poslední prach. smítko muselo jít pryč:) i když to asi nebylo nezbytně nutný, často foťím na nižší clony, kde bordel na čipu není vidět. Ale nedá to že

mokrý čištění Sensor Swab + Eclipse E2 tekutinu (přímo na SONY
čipy v našich mazlících), myslel jsem si, že to bude tak jednoduchý jako na videu na těhle stránkách ale omyl, málem mi vytekly nervy a foťák šel přes balkon. Za celkem velký prachy ti dodaj takovou špátličku s omotaným PecPadem, jenže to je jen na 1x setření a musí mít člověk trochu cvik. V sadě jsou další "ubrousky" co se pak namotávaj na tu špachtličku, jenže
jsou příliš velký a musíš je stříhat a samotný namotání na tu malou špatličku
je o nervy, tak aby nebyla příliš dlouho na vzduchu a nedostal se na ní prach ze vzduchu + aby měla správnou šířku, navíc se ti to většinou nepodaří očistit na 1.pokus jako na tom videu, já jsem byl nervák a šmrdlal jsem to asi na 5x

Nekupovat sadu na čip od Green Clean, prej s tím někdo poškrábal lowpass
filter, nevím jak se mu to povedlo. U tý sady od firmy photosol.com garantujou, že nepoškodíte ten low pass filter, proto jsem do toho taky šel,
ale už nepíšou, že vyčistíte jednou a pak budete zápasit s tou pitomou špachtličkou. Někteří lidi si udělali homemade verzi tohohle, ale neměl bych
z toho dobrej pocit něčím takovým šmrdlat přes lowpass filter CCD čipu, když je to nejdůležitější součástka ve foťáku:) Mokrý čistění je fajn, ale ne vždy je to tak jednoduchý jak se na první pohled zdá. Jak čistíte Vy?