Příspěvek
od spachal » 07 bře 2009, 15:12
Pro cloveka, ktery se rozhoduje mezi znackami, argument "je to Pentax" moc velkou vahu nema ;), co si budeme povidat .. Ten chce nejake konkretni argumenty, coz je docela problem, protoze o tom nema vetsinou ani paru a tak relevantnost jednotlivych vyhod a nevyhod proste neposoudi ..
No a k tomu foceni do jpegu, nebudte naivni, ze vetsina lidi s dslr pentaxem foti do rawu a pak ma cas si s konverzi hrat :]. Az na par vyjimek je ta zrcadlovka jedina, kterou maji a tak proste ji pouzivaji na vse, co odfoti. A uprimne receno, tech snimku, kdy je raw zapotrebi, je v porovnanim s tim, co se nafoti, munimum.
Je pravda, ze napriklad starym kompaktem od Olympusu (C5050) fotim zasadne do rawu, ale to ma prosty duvod, ja s tim fotim jen pod vodou a to ze mi odpada pod vodou starost o vyvazeni bile, je k nezaplaceni :]. Ale to je docela specificky pripad, s tim se vetsina lidi asi bezne nesetka..
Je dobre, ze v dnesni dobe se uz asi diky vykonosti kompu, cene pametovek a kapacite disku bude do rawu fotit cim dal tim vice, ale i tak si myslim, ze znimovanych 80% fotek v jpegu je jeste podhodnocenych, vetsine lidi "to proste staci" a usetri cas pri zpracovani (na rodinne udalosti a podobne akce opravdu ta 8bitova hloubka staci ;] ..).
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie