těch zkratek je co?

Před pár dny jsem si koupil zmíněný objektiv, a rád se podělím o dosavadní zkušenosti.
Kvalita zpracování
Objektiv působí skutečně velmi kvalitně a bytelně. Zoomování jde docela ztuha, což je asi právě daň za to že nemá znatelné vůle a možná i kvůli utěsnění. Ještě k těm vůlím, vzhedem ke konstrukci ostření nemá kde být vůle na ostření, ale zajímavé je že i když je objektiv vytažený na 300mm tzn je dost dlouhý a složený z dvou tubusů, tak se stejně nic ani trochu nevyklá.
WR
Téhle zkratce asi každý rozumí, ale jen stručně se o tom zmíním. Objektiv je utěsněný proti dešti, sněhu, prachu. Což pro mě osobně je velké plus, vzhledem k mému typu tzv. "vycházkové" fotografie

Aretace
Objektiv má konstrukční zajímavost (známou už z 18-50 RE) a to možnost ho zaaretovat v transportní poloze, ve které je skutečně malý (na délku o necelé dva centimetry delší než 18-55) To aretování jde úplně bezvadně, na objektivu je velké tlačítko, které se zmáčkne palcem a otočí se zoomovacím prstencem. V zaaretované poloze působí dobře zabezpečeným dojmem.
Transportní poloha (v této poloze nelze fotit, tělo to pozná a napíše že závěrka je zamčená)

55mm

300mm

Při ostření se nic nevysouvá ani neotáčí
Objektiv má vnitřní ostření. Takže se viditelně nic neotáčí ani nevysouvá. (přechoďáky, ani polarizační filtry nepoužívám, takže pro mě je to jen takový luxus

Zvuk ostření
Nadpis měl být spíš ticho ostření, protože je vážně velmi tiché. Je slyšet prakticky jen s uchem na objektivu.
Ostření ve videu
Když se ostří během videa, objektiv ostří pomaleji než standardně, ale je to naprosto neslyšitelné, ani ve videu to slyšet není (když točím video v tichu, tak slyším jen čip, zoomování také slyšet je, případně cvakání clony během videa pokud je zacloněno). Ostření ve videu mi přišlo ale trochu náladové většinou ok, ale občas držím AF a nic, a tím jak není nic slyšet tak si řikám "dělá to sakra něco?!"
Manuální ostření
Ostřící kroužek je vzadu (na straně u těla) a je to ten typ, jak se s ním dá točit donekonečna kolem dokola.
Objektiv podporuje tzv. quick shift, tzn ruční doostření bez nutnosti přepínat na MF.
Při ručním ostření tam necítím dorazy, což vlastně asi není žádný problém, ale pro mě trochu nezvyk.
Chod ostřícího kroužku je překvapivě dlouhý (cca 180°) a jde lehce a zdá se být velice precizní.
Trochu hyperfokální
Příjemně mě překvapilo, že objektiv je částečně hyperfokální! Tzn. Že drží zaostření i během změny ohniskové vzdálenosti. Na video to určitě není, ale je to velice příjemné při focení. Například, chci vyfotit motýla sedícího na keři. Když bych měl rovnou ohnisko 300mm, tak ho nenajdu

Rychlost ostření
To je otázka, která asi potenciální kupce hodně zajímá, a oficiální údaje 8x rychlejší na 55mm a 1,7x rychlejší na 300mm než předchůdce je tak trochu špatně představitelná, na jednu stranu hodně slibuje a na druhou stranu člověk neví co z toho bude. Za sebe můžu říct, že rychlost ostření je vážně fantastická! Myslím že je to přesně ten ideální stav, kdy člověk fotí a nemusí na prodlevu ostření myslet. Udělal jsem i takový ten klasický test namáčknout s krytkou a sledovat rychlost od dorazu k dorazu. Na 55mm je to skutečně zlomeček sekundy, ozve se jen takové bleskové cvak-cvak(doraz-doraz) a na 300mm je to méně než sekunda, těžko odhadnou přesně. A vzdálenosti okolo 200mm je to rychlostně blíže těm 55...
Makro
Příjemná vlastnost je zaostřovací vzdálenost lehce pod 1m od čipu, takže na 300mm se dá udělat docela solidní tzv. pseudomakro. Motýlci, kytky atd. Osobně mě tenhle typ fotky docela baví.
Ten poměr není sice nic extra cca 1:3 (ale 50-200 má pro porovnání 1:4), což na druhou stranu znamená že malého 5cm motýla můžete mít přes 2/3 fotky. Můžete sami posoudit:
300mm neoříznutá ukázka

100% výřez

neoříznutá ukázka

neoříznutá ukázka

neoříznutá ukázka

Při použití makropředsádky na tomto objektivu, je výhodou, že se dá použít autofokus. (což u objektivu s vysouvajícím se předním členem během ostření víceméně nelze, nebo jen dost obtížně) Samozřejmě autofokus s makropředsádkou se nedá použít vždycky, ale občas se to může hodit.
Obrazová kvalita
Stejně jako předchůdce má HD (vyšší ostrost) a ED (nižší aberace).
Aberace skutečně naprosto minimální, prakticky nulová, viditelná jen u zvětšení 200 a více %. A jinak ostrost je vynikající a dokonce téměř neztrácí ani u krajů fotky. Já často vůbec necloním a i tak jsou výsledky velice dobré. Já jsem rád fotil i s 50-200 a vlastně mi jeho obrazové nedokonalosti zas tak moc nevadili, ale tam skutečně byla kresba dost měkká bez zaclonění.
Shrnutí
+velmi rychlý a velmi tichý autofokus
+kvalitní zpracování
+subjektivně hodnotím obrazovou kvalitu za vynikající
+složení do transportního rozměru
+perfektní rozsah 55-300
mínus mě žádný nenapadá.
no samozřejmě by mohl mít konstantní světelnost 2.8 při zachování rozměrů, ceny a hmotnosti 440gramů

Cenu považuju za rozumnou a odpovídající. Kupoval jsem ho za nějakých 12 něco málo a tu cenu v něm vidím.
Kdyby jste měli nějaký dotaz, pokusím se zodpovědět.
Tady ještě pár ukázek:
55mm

55mm 100% crop

135mm

135mm 100% crop

300mm

300mm 100% crop

měsíc vyfocený z ruky 300mm bez ořezu

měsíc 100% crop