Ak sa Ti Ivan-K jedna o HO, tak skus ostrit manualne s nejakym tele napr. na 200mm/F5.6 a zaostrenim na najblizsi mozny predmet (1m). Vtedy je HO len niekolko mm a etreba az taku svetelnost . Myslim, ze takto sa da overit, ci je hladacik OK.
Este ma napadlo, ze ak by si mal zle zalozenu matnicu resp. prehodeny taky mrnavy pliesok (aspon na K100D tam bol) s matnicou , tak by si mal tento posun.
PS: vraj matnica u PENTAXov vie koreknte vykreslit obraz v hladaciku len od clony F2,8. Pod tuto clonu uz sa viac-menej typuje, kde je presne zaostrene.
Manuální objektivy - ostření
Moderátor: Moderátoři
Tak som sa pozrel na tu matnicu + pliešok a presne tam je problém !!!
Ako som tieto dva diely zamenil tak so to zhoršilo ešte viac... Takže matnica musí ako prvá potom pliešok a zatvoriť "dvierkami", z čoho vyplýva že matnicu potrebujem "posadiť" ešte hlbšie....
Technicky nemožné, matnica by musela mať po obvode osadenie, ktoré by ju "posadilo" nižšie...
PS : Týmto sa všetkým ospravedlnujem za "pluvanie" na MF sklá, ale tak isto každý musí pochopiť, že iný nazor som nemohol ani mať...
Pro fotení s MF skalmi som mal prepnutý režim na MF čo dovolovalo exponovať kedykolvek, čo som mal práve preto lebo pri AF ak som mal podla hladačika správne zaostrené, expozícia možná nebola...
Ako som tieto dva diely zamenil tak so to zhoršilo ešte viac... Takže matnica musí ako prvá potom pliešok a zatvoriť "dvierkami", z čoho vyplýva že matnicu potrebujem "posadiť" ešte hlbšie....
Technicky nemožné, matnica by musela mať po obvode osadenie, ktoré by ju "posadilo" nižšie...
PS : Týmto sa všetkým ospravedlnujem za "pluvanie" na MF sklá, ale tak isto každý musí pochopiť, že iný nazor som nemohol ani mať...
Pro fotení s MF skalmi som mal prepnutý režim na MF čo dovolovalo exponovať kedykolvek, čo som mal práve preto lebo pri AF ak som mal podla hladačika správne zaostrené, expozícia možná nebola...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Odpovim takhle: normalni to neni. Ja co v K20D vidim v matnici pri foceni s manualnim sklem, to je pak na fotce. "Diagnostika" je snadna, pokud je tento problem v manualni sklu, s jinym by o problemy delat nemelo. Pokud je tenhle problem se vsemi manualy nasazenymi na Tve telo, je ocividne problem v Tve K-x a tim padem servis nutny, na to divne usazeni matnice to skoro i vypada.
Jedine, co muzu treba vyzkouset, je zapujceni K-x (ale pochybuji, ze tohle bude obecna vlastnost vse K-x, tohle by si Pentax dovolit nemohl), ma jej kamaradka a zkusim par fotek odfotit s treba SMC-A 50/1.4 a uvidim, jaky bude vysledek.
>bo-do-i: doporucuji se trochu krotit, imho Ivan-K slusne a vecne popsal svuj problem, nikoho a na nic "neutoci", nepsal nic o odsuzovani manualnich skel. O trochu mene agresivity by opravdu neuskodilo :| ..
Jedine, co muzu treba vyzkouset, je zapujceni K-x (ale pochybuji, ze tohle bude obecna vlastnost vse K-x, tohle by si Pentax dovolit nemohl), ma jej kamaradka a zkusim par fotek odfotit s treba SMC-A 50/1.4 a uvidim, jaky bude vysledek.
>bo-do-i: doporucuji se trochu krotit, imho Ivan-K slusne a vecne popsal svuj problem, nikoho a na nic "neutoci", nepsal nic o odsuzovani manualnich skel. O trochu mene agresivity by opravdu neuskodilo :| ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Dnes som volal Exapro a technik potvrdil že je tam taká možnosť... Telo musí ísť samozrejme na servis.
1. možnosť nesprávne osadená matnica - vylúčené
2. zlá kalibrácia hladáčika
Tento problém mám od kúpi tela, bohužial za mizerných podmienok to človek nezbadá, na širokých ohniskách rovnako nie, na dlhých pokial sa fotí predmet ktorý je dosť daleko rovnako nie, pri zaclonení už vôbec nie, jedine svetelným objektívom ideálne na krátku vzdialenosť
1. možnosť nesprávne osadená matnica - vylúčené
2. zlá kalibrácia hladáčika
Tento problém mám od kúpi tela, bohužial za mizerných podmienok to človek nezbadá, na širokých ohniskách rovnako nie, na dlhých pokial sa fotí predmet ktorý je dosť daleko rovnako nie, pri zaclonení už vôbec nie, jedine svetelným objektívom ideálne na krátku vzdialenosť
Pentax K-30, Metz 48
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Kde jsi se dočetl o tý f/2.8 a výše? By mě zajímalo jak je to třeba s Katzeye.Karci píše:Ak sa Ti Ivan-K jedna o HO, tak skus ostrit manualne s nejakym tele napr. na 200mm/F5.6 a zaostrenim na najblizsi mozny predmet (1m). Vtedy je HO len niekolko mm a etreba az taku svetelnost . Myslim, ze takto sa da overit, ci je hladacik OK.
Este ma napadlo, ze ak by si mal zle zalozenu matnicu resp. prehodeny taky mrnavy pliesok (aspon na K100D tam bol) s matnicou , tak by si mal tento posun.
PS: vraj matnica u PENTAXov vie koreknte vykreslit obraz v hladaciku len od clony F2,8. Pod tuto clonu uz sa viac-menej typuje, kde je presne zaostrene.
Jinak s mojí O-ME53 zvětšovací očnicí(sice málo,ale přeci) manuálně bezpečně zaostřím i s nižšíma clonama třeba na bližší věci, tam je odpad minimální.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To je nesmysl. Matnice je vlasně pouze silnější pauzák. Kvalita se projeví v jasnosti, ale namá vliv na kontrolu zaostření (jedině kdyby se prohnula).Karci píše:PS: vraj matnica u PENTAXov vie koreknte vykreslit obraz v hladaciku len od clony F2,8. Pod tuto clonu uz sa viac-menej typuje, kde je presne zaostrene.
Jako matnice bude sloužit každá průhledná matná destička. Akorát to bude trochu tmavší a bude se hůř ostřit. Pokud je clona 2.8 je obraz jasnější, ale korektně vykreslený je vždy! Jiná je, že při větčí cloně je vetší HO a tmavší obraz a tak se hůře ostří.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8