Příspěvek
od Filemon » 31 črc 2018, 20:54
Czeeri, díky za reakci. Odpor při zoomování kolem 80mm, který popisuješ, mám taky, používáním se postupně trochu zmenšil.
Poskočení obrazu, které popisuji, však nesouvisí se zoomování, ale s ručním ostřením při přeostřování střídavě na bližší a vzdálenější bod. Zkusím to upřesnit: přeostřím ručně z bližšího na vzdálenějsí bod, a v okamžiku kdy začnu opět ručně ostřit zpět na bližší bod /tj. ostřícím prstencem začnu točil v opačném směru/, tak obraz v hledáčku, ev. na displeji, poskočí směrem dolů doprava. Zaostřím, a když pak pokračuji v ostření na ještě bližší bod /tj. točím stále ve stejném směru/, obraz se přeostřuje plynule, bez poskočení. Následně když začnu ostřit na vzdálenější bod /tj. začnu točit prstencem opačným směrem/, tak obraz opět poskočí, tentokrát směrem nahoru doleva... A tak pořád dokola... Jak jsem psal, nejvíc je tohle poskočení obrazu patrné na ohnisku 16mm, pak se to znižuje do cca 24mm, na delších ohniscích už to nedělá.
Pokud by mnou popsané chování bylo způsobeno nějakou vůlí v optické soustavě objektivu, mohlo by to negativně ovlivňovat přesnost AF? Občas se mi totiž stane, že právě při ohniscích 18-24mm zaostří AF jaksi mimo - tak jsem myslel, zda by tyto dvě věci nemohly spolu souviset...