Pentax K10D a ostrenie s SDM objektivmi
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
cau,
me prehozeni jmen neva
s rim programem - me to myslim taky pri davani ikony na plochu hazelo chybu, tak to spouštim normálne tim exe souborem tam, odkud jsme to naistaloval.
Ješte je v tom softveru potreba zakliknout - save setting to camera - aby se ti ten otevreny debug mode uložil do fotaku a pak až odpojit soft, vypnout fotak a odpojit kabel. To jsi udelal - to ulozeni.?
[/img]
me prehozeni jmen neva
s rim programem - me to myslim taky pri davani ikony na plochu hazelo chybu, tak to spouštim normálne tim exe souborem tam, odkud jsme to naistaloval.
Ješte je v tom softveru potreba zakliknout - save setting to camera - aby se ti ten otevreny debug mode uložil do fotaku a pak až odpojit soft, vypnout fotak a odpojit kabel. To jsi udelal - to ulozeni.?
[/img]
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
ahaa, uz to mam. myslel som ze sa to bude nastavovat cez pc cez kabe, a ze bude stale zapojeny, teraz uz to mam, ale v tom nastaveni af sa daju nastavovat dve polozky - "AF AREA TEST" - hodnoty 0, 1, 2,3 a Focus corr
na co sluzi jedno a druhe ?
na co sluzi jedno a druhe ?
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem vydedukoval - v tom focus area test si mužeš nastavi 4 ruzne hodnoty korekce, abys to měl jednodušší pro testování - např. pro nulu si nastavíš korekci +20, pro 1 si nastavíš +50 a podobné a pak tyhle hodnoty prehazuješ a zkoušíš fotit, jeslti se ti ostření zlepšilo.
Já to ale dělal tak, že jsem prostě nastavoval akorát pro tu "0" - tzn - pohýbal jsme dole s posuvníkem korekce - pro BF je to doprava, pro FF je to doleva... např o 50. Pak jsme udelal test fotky - když se to zlepšilo, tak jsem ještě pridal - prostě jsem zkoušel najít takovou hodnotu, kde to bude ostřit o něco líp - zkoušel jsme to na clonu 2,8, na nejaké vzdálenější fotky i na blízko... teď to mám tu korekci na +180. S Peterim jsme zkoušeli jeho objektivy, tam jsme to nastavili na cca +130, ale pak to ještě korigoval dolu - jde prostě o to, nastavit a pozkoušet, co bude zrovna ve tvem pripade nejlepší.
Takže preju uspěšné zkoušení...
Já to ale dělal tak, že jsem prostě nastavoval akorát pro tu "0" - tzn - pohýbal jsme dole s posuvníkem korekce - pro BF je to doprava, pro FF je to doleva... např o 50. Pak jsme udelal test fotky - když se to zlepšilo, tak jsem ještě pridal - prostě jsem zkoušel najít takovou hodnotu, kde to bude ostřit o něco líp - zkoušel jsme to na clonu 2,8, na nejaké vzdálenější fotky i na blízko... teď to mám tu korekci na +180. S Peterim jsme zkoušeli jeho objektivy, tam jsme to nastavili na cca +130, ale pak to ještě korigoval dolu - jde prostě o to, nastavit a pozkoušet, co bude zrovna ve tvem pripade nejlepší.
Takže preju uspěšné zkoušení...
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Je niečo zlé, keď mne hodnoty už +20 robili veľké zmeny?
Okrem toho mám pocit, že pri rôžnych vzdialenostiach a rôznych clonách je aj tá korekcia rôzne účinná... vyskúšaj to poriadne pri viacerých vzdialenostiach a clonách.
Pri f1,4 som mal nastavenú korekciu FF o 30 na 1,5 m vzdialený papier.
Pri f2,8 som to musel stiahnuť na 20 a pri fotení vzdialenejších objektov pri f2,8 som to nakoniec zmenil na 10 doľava.
Ale pri f1,4 na také 2 metre je to stále mimo...
Okrem toho mám pocit, že pri rôžnych vzdialenostiach a rôznych clonách je aj tá korekcia rôzne účinná... vyskúšaj to poriadne pri viacerých vzdialenostiach a clonách.
Pri f2,8 som to musel stiahnuť na 20 a pri fotení vzdialenejších objektov pri f2,8 som to nakoniec zmenil na 10 doľava.
dik za rady. po celodennom studovani problematiky, skusania, fotenia cca 200 testovacich snimok som dospel k hodnote korekcie +80 (posuvnik doprava)
cikorsky - robil som to tak ako tu popisujes.
50-135 na najdlhsom konci sa chova paradne, na najsirsom konci sa rovina ostrosti posuva smerom k fotaku. najhorsie sa sprava sigma 24-70 na najsirsom ohnisku. pri f2,8 vidiet mierny BF a pri zvysovani clony to pomerne razantne prechadza do FF, nakolko sa vsak zvysuje aj hlbka ostrosti, ostreny bod je vzdy ako-tak na hranici hlbky ostrosti. na sigme 10-20 sa to az tak neprejavuje, koli vinetacii a kresbe ju treba tak ci tak priclonit, a pri vyssej clone je uz hlbka ostrosti taka, ze je snad nemeratelny BF/FF.
tu sigmu 24-70 musim este otukat v praxi, v "laboratornych" podmienkach vyzera fajn, ale vcera som sa nou fotil z priatelkou na cca 6-7m, o ostry sme neboli my, ale dom cca 10m za nami.
uvidime ako sa to bude chovat v praxi, ak by to nebolo OK, asi to poslem do exapra, otazne vsak je, na aku presnost to vedia spravit oni, nakolko tu boli ohlasy, ze ani nemci neodstranili problem uplne..
a dufam ze nebude prekazat, ak sa dozvedia, ze som sa hrabal v debug menu. v exife mam stale
Serviced bit set (Value: 8 )
Production ID 1
cikorsky - robil som to tak ako tu popisujes.
50-135 na najdlhsom konci sa chova paradne, na najsirsom konci sa rovina ostrosti posuva smerom k fotaku. najhorsie sa sprava sigma 24-70 na najsirsom ohnisku. pri f2,8 vidiet mierny BF a pri zvysovani clony to pomerne razantne prechadza do FF, nakolko sa vsak zvysuje aj hlbka ostrosti, ostreny bod je vzdy ako-tak na hranici hlbky ostrosti. na sigme 10-20 sa to az tak neprejavuje, koli vinetacii a kresbe ju treba tak ci tak priclonit, a pri vyssej clone je uz hlbka ostrosti taka, ze je snad nemeratelny BF/FF.
tu sigmu 24-70 musim este otukat v praxi, v "laboratornych" podmienkach vyzera fajn, ale vcera som sa nou fotil z priatelkou na cca 6-7m, o ostry sme neboli my, ale dom cca 10m za nami.
uvidime ako sa to bude chovat v praxi, ak by to nebolo OK, asi to poslem do exapra, otazne vsak je, na aku presnost to vedia spravit oni, nakolko tu boli ohlasy, ze ani nemci neodstranili problem uplne..
a dufam ze nebude prekazat, ak sa dozvedia, ze som sa hrabal v debug menu. v exife mam stale
Serviced bit set (Value: 8 )
Production ID 1
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
...mimochodom, vie niekto v čom všetkom sa líši FW 1.1 od 1.3 ? či je to len v tom spôsobe ostrenia, alebo má 1.1 aj iné nevýhody? ak by to bolo len to ostrenie, asi skúsim prejsť na 1.1 pretože takto sa mi na 1.3 objektívy správajú veľmi odlišne. sigma 24-70 je na clonách do 5,6 totálne mimo. ak by sa na 1.1 správali sklá podobne, a dali by sa doladiť korekciou doma, neriešil by som servis. to SDM na 50-135 by som oželel, veď doteraz som ju používal na K100D s ostrením cez motor z tela a nepociťujem 7míľový skok vpred s SDM na K10D.
prajem úspešný týždeň (;
prajem úspešný týždeň (;
-
- Pokročilý uživatel
Musim reagovat, koli AF Area test cislu. Toto cislo nie su 4 rozne hodnoty!!! Pozor! S tymto cislom si vyberas, ktoru oblast AF senzorov kalibrujes. Kazde cislo znamena inu oblast a ci vertikalny alebo horizontalny senzor. 0 znamena vsetky a cisla 1,2,3 su bud vertikalne AF senzory alebo horizontalne a navyse oblast vo vnutornom stvorci. Uz si nepamatam presne, ktore cislo, co znamena, musim to pohladat a napisem sem potom. Kazdopadne sa to aj tak kalibruje globalne vzdy pre vsetky objektivy a tym vyberom v AF area test si mozes len vyspecifikovat aky typ AF senzora nakalibrujes. Napr. ak ti BF vertikalne, ale horizontalne mas v poriadku a podobne. Najlepsie je nemenit hodnoty v inych areach ako len v 0le, lebo si to rozkalibrujes uz uplne ak nevies presne co robis. Nastastie si to fotak pamata a da sa to vratit naspat. Idem zistit ako to presne je a potom sem napisem. Chvilku to potrva.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
-
- Pokročilý uživatel
+/- 20 sa nejedna o ziadnu zavaznu chybu, horsie by bolo, keby musis uz davat +/- 100 a viac.. a inac je to tak ako pises.. skus to nakalibrovat na co najsirsie ohnisko a vzdialenost nekonecno. Aspon u mna toto nastavenie fungovalo najlepsie aj pri inych ohniskach a vzdialenostiach. Sice ty mas asi pevnu 50tku, tak to skus len na nekonecno nakalibrovat a uvidis, ze co to spravi na blizsej vzdialenosti.Drahus píše:Je niečo zlé, keď mne hodnoty už +20 robili veľké zmeny?
-
- Pokročilý uživatel
Takze s tym AF Area test je to takto:
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=26338558
Cize AF Area sluzi len na testovanie a mozes si vybrat:
0 - vypnute testovanie
1 - vertikalne aj horizontalne AF senzory
2 - len vertikalne AF senzory
3 - len horizontalne AF senzory
Pri nastavenom Auto AF a roznej AF area sa aj rozne rozsvietia indikatory AF bodov.
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=26338558
Cize AF Area sluzi len na testovanie a mozes si vybrat:
0 - vypnute testovanie
1 - vertikalne aj horizontalne AF senzory
2 - len vertikalne AF senzory
3 - len horizontalne AF senzory
Pri nastavenom Auto AF a roznej AF area sa aj rozne rozsvietia indikatory AF bodov.
dik, vecer sa pozriem na to forum (teraz makam ).
ale ajtak , pomoze mi to nejak doladit BF/FF ked je to len na testovanie??
ja som pri nastavovani pouzival stredny AF bod. teda ak dobre rozumiem rozdeleniu AF bodov ktore vidim v hladaciku- ci kazdy AF bod je este rozdeleny na nejaku vertikalnu a horizontalnu zlozku a tie su v tom nastaveni "AF Area test" ?? velmi tomu teraz nerozumiem, kuknem potom to forum na dpreview.
ja som pri nastavovani pouzival stredny AF bod. teda ak dobre rozumiem rozdeleniu AF bodov ktore vidim v hladaciku- ci kazdy AF bod je este rozdeleny na nejaku vertikalnu a horizontalnu zlozku a tie su v tom nastaveni "AF Area test" ?? velmi tomu teraz nerozumiem, kuknem potom to forum na dpreview.
Nazdar. Keď som chcel tiež vrátiť FW 1.3 na FW 1.1 alebo 1.2 tak mi to nešlo a vypísalo mi na display: UPDATE FILE IS OLD. CANNOT UPDATEaerofoto píše:...mimochodom, vie niekto v čom všetkom sa líši FW 1.1 od 1.3 ? či je to len v tom spôsobe ostrenia, alebo má 1.1 aj iné nevýhody? ak by to bolo len to ostrenie, asi skúsim prejsť na 1.1 pretože takto sa mi na 1.3 objektívy správajú veľmi odlišne. sigma 24-70 je na clonách do 5,6 totálne mimo. ak by sa na 1.1 správali sklá podobne, a dali by sa doladiť korekciou doma, neriešil by som servis. to SDM na 50-135 by som oželel, veď doteraz som ju používal na K100D s ostrením cez motor z tela a nepociťujem 7míľový skok vpred s SDM na K10D.
prajem úspešný týždeň (;
-
- Pokročilý uživatel
Krizove senzory vo vnutornom stvorci su zlozene z vertikalnych a horizontalnych senzorov. Tie dva na boku su iba vertikalne. Pri nastavovani ponechaj AF Area test na 0 a iba si nastav pozadovanu korekciu, ktora je pre teba najlepsia. Nastavuj to vzdy pri najsirsom ohnisku a najnizsej clone a ostri takmer na nekonecno.aerofoto píše:dik, vecer sa pozriem na to forum (teraz makam ).
o downgrade firmwaru som nasiel nejake forum na dpreview, vyzera to ze treba nejaku hacknutu verziu firmware aby to slo.
http://forums.dpreview.com/forums/readf ... angemode=1
tiez zaujmavy clanok o teste ostrenia
http://photo.net/learn/focustest/
este to nemam nastudovane, ale snad niekomu pomoze
-
- Pokročilý uživatel
Hacknutu verziu Ti mozem poslat.. na rozdiel o tej, ktora je na nete na stiahnutie, mam verziu bez reklam. Upravil som original fw v HEX editore a necpal tam ziadne reklamy. Inac downgrade nie je podla mna uz vobec potrebny, kedze si mozes aktivovat debug menu aj v fw1.3 cez ten rusky soft.aerofoto píše:o downgrade firmwaru som nasiel nejake forum na dpreview, vyzera to ze treba nejaku hacknutu verziu firmware aby to slo.