Příspěvek
od jkonicek » 09 úno 2010, 20:45
Dovolím si přispět se svou zkušeností. Hledal jsem světelný teleobjektiv a jako většina majitelů Pentaxu jsem volil mezi T 70-200/2.8 a Sigma 70-200/2.8 HSM. Nejprve jsem koupil T70-200. Obrazová kvalita byla velmi dobrá, ovšem pouze v případě, že se mu (samozřejmě ve spolupráci s tělem) podařilo správně zaostřit. To se dařilo cca ve 30%. Prostě je to macek a jeho vůle v převodech s kombinací klasického pohonu způsobuje problémy při ostření. Za dobrých světelných podmínek mu šlo ostření o něco lépe. Není to žádná katastrofa, ale je to určitý limit. Nicméně se mu začala zasekávat clona a tak jsem ho vrátil.
Jsem z Brna, tudíž jsem skočil do Hamy na Kšírově (distributor značky Sigma v ČR). Nechal jsem si přinést 2 kusy a po půlhodině testování jsem jeden vzal.Musím říct, že HSM je jiné kafe. Kde Tamron selhával, tam Sigma ostřila bez problémů. HSM není nijak dramaticky rychlejší, ale určitý rozdíl tam je (subjektivní pocit). Ale co považuji za velmi zásadní je fakt, že se Sigmou tělo přeostřovalo i v případě, že se zaostřená rovina posunula byť jen o 1-2cm. Na ohnisku 100 jsem fotil syna-detail hlavy, vzdálenost cca 2-3 m. Pokud jsem se Sigmou ostřil na pravé oko, bylo prostě ostré pravé oko, Pokud jsem zaostřil na levé oko, bylo ostré levé oko. S tím měl Tamron neskutečné potíže, často tělo vyhodnotilo situaci tak, že je prostě ostro a není třeba přeostřit. To při DOF 1 cm je dost zásadní problém. Kam namířím Sigmu, tam je prostě ostro v 90% případů, kam jsem namíříl Tamron tam bylo ostro občas a to považuji za naprosto zásadní rozdíl v duelu Sigma/Tamron.
Obrazově je Sigma asi kapku slabší než Tamron (opět subjektivní pocit), ale není to nic dramatického, když Tamron díky nespolehlivému ostření produkuje 2 ze 3 obrázků na vyhození.
Problémy s BF/FF u Tamronu vylučuji, prováděl jsem v rámci amatérských podmínek testy a posun AF byl naprosto minimální, spíš daný nepřesností použité metody. Pokusy jsem rovněž prováděl na stativu a na statických objektech.
Má rada tedy zní: raději 9 zaostřených obrázků z 10 s kvalitou obrazu 85 % u Sigmy, než 3 zaostřené obrázky z 10 s kvalitou obrazu 100 % u Tamrona