"mazanina" je praveze fotka s Pixel Shift, kde vietor rozfukal travu.
dnes som skusil, ako je na tom 42MPx snimac v Sony A7R III pri zosvetlovani. kedze som zvykol fotky na K-1/K-1 II na krajine podexponovat pre zachovanie svetiel/lucov slnka a vytiahnut tiene.
FA31/1,8 Limited na f13
fotka podexponovana na -1EV vs vytiahnuta fotka v Adobe Lighroom
fotka podexponovana na -3EV vs vytiahnuta fotka v Adobe Lighroom
porovnanie vytiahnutych fotiek z -1EV vs -3EV pri 100% zvacseni
a na koniec zmensena fotka z 42MPx na 16MPx - podexponovana o -1EV a vytiahnuta v Lightroome
ked porovnam Pentax K-1/K-1 II a Sony A7R III, tak mi pride ze Pentax zvladal vytahovanie fotky tak na -2EV a Sony to dava tak na -1,5EV. co nie je az taky velky pruser.
realne som s Pentaxom podexponovaval fotky na kopcoch do slnka v rozsahu -1EV az -1,5EV. (to -3EV je uz blbost, to je polka fotky iba cierna)
no a ked porovnam uzivatelske "prkotiny", ktore ulahcuju fotenie, tak
Pentax mal viac veci lepsie vyriesenych ako Sony:
- infra snimac na dialkove odpalovanie aj v predu aj v zadu (Sony ho ma iba na gripe z predu)
- infra odpalovanie na Sony nie je na tlacidle Drive na fotaku, musim si ho pridat do My Menu
- Pentax ma tlacidlo INFO, kde mi ukaze moje navolene menu (Sony ma sice My Menu, ale neda sa na ziadne tlacidlo naprogramovat, musim si ho najst v menu, resp. nechat poslednu polohu v menu na mieste My Menu)
- Pentax pri samospusti nad 2sekundy automaticky vypinal stabilizaciu snimaca, Sony to tusim nerobi, to si musim ale este overit
- Pixel Shift na Pentaxe sa robil rovno do jedneho RAW suboru vo fotaku (u Sony si to musim zlozit na pocitaci)
- mierne naklapanie LCD displeya aj na bok (Sony ho moze iba vyklapat hore/dolu)
- Pentax vedel nastavit silu odsumovania na kazde ISO, Sony to ma iba ON/OFF bez moznosti vyberu (aj tak som na Pentaxe mal odsumovanie vypnute az do ISO 16.000 tusim a realne na vyssie ISO ani nefotim, ved na co, to je uz tma)
naopak
Sony ma par veci fakt paradnych, aj ked to je uz skor dopad tej bezzrkadlovky:
- v hladaciku mozem ostrit kam chcem AF bodom a foti to presne (Pentax bol vacsinou na stred presny)
- Sony nevadi ani zmena svetla na presnost AF
- v EVF vidim fotku tak ako bude v reale odfotena (nemusim teda fotky moc upravovat/korigovat)
- na Sony si viem nastavit na hocijake tlacidlo Recal funkciu - teda po drzani tlacidla sa zapne nastaveny rezim (mam tam na akciu nastaveny AF-C, rezim ostrenia, seriove snimanie atd.) - Pentax ma podobnu funkciu na uzivatelskych rezimoch, len tie si musim pretacat koleckom hore na fotaku
- pre mna je "velka" vec moznost nasadit hocijaky objektiv (Canon/Nikon/Fuji/Pentax) na Sony cez adapter aj s autofocusom. ak niekto chce daky typ objektivu, ktory proste na Pentaxe nie je, na Sony ho moze pouzivat.
plus cez Techart PRO redukciu mi idu aj cisto manualne skla na autofocus, to je neskutocne (kludne aj manualne Samyangy, IRIXy, stare Pentaxy, Zeiss, co si proste zmyslite ma zrazu autofocus ... pravda, tak do 100mm ohniska je to realne pouzitelne)
takze kazdy fotak ci Pentax ci Sony je v niecom lepsi a v niecom horsi. a s kazdym fotakom sa daju urobit pekne fotky. hlavne ked ma clovek radost z toho fotenia

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN