Statív, hlava, dlhá história...

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Statív, hlava, dlhá história...

Příspěvek od marian_r » 04 úno 2020, 15:29

Najprv som kúpil (na turistiku) "Velbon M-47", cena dobrá, hmotnosť dobrá. Až na to že sa trasie od zimy aj v lete, hlavu má dvojosú a integrovanú.

OK, kúpim Gitzo. Keďže som medzitým kúpil makrosánky a panorámovaciu hlavu, chcel som hlavu "arca swiss" a dokúpiť svorky. Našiel som panosociety.com, veľmi ochotný personál, veľa vecí mi vysvetlili. Vyzeralo to nádejne.

Kúpil som statív "Gitzo GT1545T Traveler Carbon eXact" bez hlavy. Hlavu som hľadal 3osú, lebo guľovú som už mal a nikdy viac. A hľadal som dlho.

Chcel som "Gitzo G2271M", páková hlava bez rýchloupínania, alebo staršiu verziu. Ponúkal to každý, na sklade nemal nikto. Tak som ju objednal v obľúbenom kamennom obchode. Prišla, NAJNOVŠIA verzia, ešte neponúkaná, ale s integrovanou hlavou (!!!) a samozrejme nie Arca kompatibilnou. Teda, možno bola, ale nikde sa to nespomínalo a nemal som to ako skúšať. Tak teda toto nie.

Objednal som teda fluidnú "Gitzo GHF3W". Keď prišla, objednal som z panosociety doštičku a dve svorky, odporúčanú na pano hlavu a druhú na sánky. Dva kusy nemali, kto by u nás držal na sklade dva rovnaké kusy, však. OK zoberiem inú, na sánkach netreba strážiť výsku ako na pano hlave...

Prišlo. Asi dve hodiny som skúšal dať do Gitzo hlavy odporúčanú doštičku. No, vložiť sa dá, ale nie zamknúť... Premeral som to, šírka je OK, ale doštička z panosociety (fanotec U-4 myslím) má hrubšiu tú klinovú časť. Nakoniec som prišiel na to, že asi originálna Gitzo bude použiteľná. Dobre, skúsim či ide dať Gitzo AS doštička do Fano svorky. Do pákovej svorky. No, ide, lebo s tou pákou sa točí ako s kolotočom, teda v prípade že vám nič nebráni v otáčaní POD spodnou rovinou. Ani som to na pano hlave neskúšal, znechutene som to odložil.

P.S. ešte ma hnevá tamron 90 / 2,8 makro, katastrofálna aberácia. Ani tá sigma nie je do protisvetla. Alebo som rozmaznaný objektívmi Pentax?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Re: Statív, hlava, dlhá história...

Příspěvek od marian_r » 04 úno 2020, 15:32

P.P.S. Práve som dostal odpoveď z Panosociety (opakujem, vzorný prístup) že páka sa dá povytiahnuť (a čosi to urobí). To mi pripomenulo že k tým veciam bolo pár dielov ktorých zmysel mi uniká. V balení žiaden návod, na stránkach výrobcu žiadna dokumentácia.

richard_strouhal
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od richard_strouhal » 04 úno 2020, 15:58

marian_r píše:
04 úno 2020, 15:29
P.S. ešte ma hnevá tamron 90 / 2,8 makro, katastrofálna aberácia. Ani tá sigma nie je do protisvetla. Alebo som rozmaznaný objektívmi Pentax?
...a jaký byl důvod jít do Tamron 90 makro - oproti Pentax 100 makro? ...cena?
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 04 úno 2020, 16:01

Hlavný dôvod boli hodnotenia na pentaxforums, cena nie.

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 29 dub 2020, 20:41

Mám problém. Podľa https://www.pentaxforums.com/lensreview ... mited.html má HD Pentax-DA 15mm F4 ED AL Limited uhol 88°/77°. Mám ho (zvislo) na panorámovacej hlave s krokom otočenia 60°, paralaxa kompenzovaná a zábery sa neprekrývajú. Prečo?

Jo?
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Jo? » 30 dub 2020, 14:28

Field of View (Diag. / Horiz.) APS-C: 88 ° / 77 °
Chybí tady úhel vertikální, který používáš, když fotoaparát otočíš svisle. Ten tipuji kolem 50°, když rozměry APS-C čipu jsou cca š = 23,5, v = 15,6, diag. = 28 mm.

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 30 dub 2020, 15:02

Ja som myslel že je to 88 horizontálne a 77 vertikálne.

okolo 56° to je

Jo?
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Jo? » 30 dub 2020, 19:32

Nj, člověk si toho nevšimne a předpokládá, že jsou uvedeny parametry, které použije v praxi.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“