Teleobjektivy

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
hissun
Nový uživatel
Nový uživatel

Teleobjektivy

Příspěvek od hissun » 14 led 2008, 11:17

Dobrý den.

Ač nováček zde na fóru, nějakou dobu již situaci okolo DSLR sleduji. Nechci též vyvolávat flame, ale přiznám se, že dlouhou dobu to byla otázka pouze mezi Canonem a Nikonem (a i u nich je v současnosti nabídka zajímavá). Teprve poslední dobou mne začínal svým přístupem znovu zajímat i Pentax, ale přes veškeré hledání se zdá že už se prostě musím zeptat lidí, co je používají.

Zdá se mi to nebo opravdu je problém sehnat cokoliv nad 200mm ohniska? Ani na oficiálních stránkách firmy jsem toho mnoho nenalezl, není mi jasné zda opravdu se to míní vážně s tak malou varietou nových skel (tím myslím po roce 2000). Nabídka konkurentů se mi zdá prostě širší a s více možnostmi "jít dál". Něco jako je 400/2,8 jsem prostě nenašel. Pětistovky jenom manuální. Co mi příjd možné za zmínku je FA* 400/5.6 ED [IF] a FA* 600/4 ED [IF] a to se zdá že už se nevyrábí. A nové modely nikde nevidím ani že by se něco chystalo.

A když prolezu nabídku objektivů Canonu či Nikonu... (nepočítám další výrobce které dělají na všechny tři bajonety).

Přitom těla jako K10D a plánovaný K20D začínají být už poměrně zajímavé. (no nové Canoní 40D taky; technicky - firemní tahoun ala marketing a ceny už jě něco jiného). A Pentax se jeví jako by se snažil dostat zpátky na výsluní. Ale doteď jsem ho v úvahách v podstatě přehlížel.

Prosím, neberte to jako kritiku a osobní útoky - snažím se rozhodovat na delší budoucnost a preferovaný systém bude dost dlouho jediný. Proto zdá-li se Vám, že jsem něco při svém pátrání přehlédl, budu vděčný za postrčení správným směrem.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 14 led 2008, 11:28

Jen se chci zeptat co planujes fotit ze se koukas po takovejch teletech? Ja objektivama koncim na 135-400mm a ten pouziju parkrat do roka.
Tak pravil Dr.Chocholousek

nijel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel » 14 led 2008, 12:48

FA* 300/2.8 a FA* 600/4 jsou tady v obchodech občas k vidění. Ale přecijenom na to našetřeno opravdu nemám a stejně by se mi to asi nechtělo nosit ;-).
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web

Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150

nijel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel » 14 led 2008, 12:52

Jinak ještě dodám, že co se chystá je zhruba tady: http://www.digital.pentax.co.jp/en/lens/roadmap.pdf

Ale není to úplně aktuální (18-250 je už od října k dispozici) a kdo ví jak to bude platit asi za týden, kdy na PMA mají ohlásit K20D a nejspíš i nějaký ten objektiv.

Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Teleobjektivy

Příspěvek od karak » 14 led 2008, 14:42

hissun píše: ...

Zdá se mi to nebo opravdu je problém sehnat cokoliv nad 200mm ohniska? Ani na oficiálních stránkách firmy jsem toho mnoho nenalezl, není mi jasné zda opravdu se to míní vážně s tak malou varietou nových skel (tím myslím po roce 2000). Nabídka konkurentů se mi zdá prostě širší a s více možnostmi "jít dál". Něco jako je 400/2,8 jsem prostě nenašel. Pětistovky jenom manuální. Co mi příjd možné za zmínku je FA* 400/5.6 ED [IF] a FA* 600/4 ED [IF] a to se zdá že už se nevyrábí. A nové modely nikde nevidím ani že by se něco chystalo.
Pokud pokukujes po novych dlouhych sklech a nevyhovuje ti Sigma 50-500 F4-6.3 navic bez HSM, tak ti Pentax nic jineho nenabidne.
Dale ma Sigma pro Pentaxe v nabidce 135-400mm F4.5-5.6 a 170-500mm F5-6.3.
Takze sice nerad, ale musim konstatovat, ze nabidka konurence je v tomto pripade bezkonkurencni :(.
Pentax K10D

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Teleobjektivy

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 14 led 2008, 14:54

karak píše:
hissun píše: ...

Pokud pokukujes po novych dlouhych sklech a nevyhovuje ti Sigma 50-500 F4-6.3 navic bez HSM, tak ti Pentax nic jineho nenabidne.
Dale ma Sigma pro Pentaxe v nabidce 135-400mm F4.5-5.6 a 170-500mm F5-6.3.
Takze sice nerad, ale musim konstatovat, ze nabidka konurence je v tomto pripade bezkonkurencni :(.
jen upozornim ze sigma 135-400mm je od 300 do 400 desne meka.
Tak pravil Dr.Chocholousek

martinw
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od martinw » 14 led 2008, 16:22

Pokud budeš koukat do bazarové nabídky starších skel nebo na třetí výrobce, tak to tak hrozné není. Při troše štestí a trpělivosti se dá sehnat skoro všechno a za zlomek ceny, co stojí nové teleobjektivy Canon nebo Nikon. Pevná Sigma je taky dobrá, existuje spousta východoněmeckých objektivů, které kreslí lépe než nejnovější telezoomy. Že nedělá Pentax 400/2,8 je možná smutné, ale kdo by na to měl? Pentax má jiné výhody, třeba že na něj nasadíš skoro všechno a bude to fungovat.

hissun
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od hissun » 14 led 2008, 20:14

Ad co fotit: S číslama ohniska ve stovkách a váze v kilogramech je vcelku poméně námětů - a to buď fotit pro bulvár a nebo wildlife. Nějak inklinuji spíše k tomu druhému. :o) A opravdu to je 300 - 400 - 500 a "smutně koukat na nikon 1200-1600 f 8.

Ad roadmapa: děkuji, té jsem si nevšiml. Stejně tedy zatím je největší číslo 300. Též jsem měl za to, že když se tolik oceňuje budoucí featura K20 v oblasti rychlého ostření, že to půjde i s novu dávkou skel (ono jich "ala USM" moc myslím Pentaxi nemaj). No, uvidí se.

Třetí strany úmyslně ignoruji. Sigma na pentaxu je stejná jako sigma na Canonu. A co se týče pevných ohnisek, velké světelnosti a rychlého ostření, tam je to zatím spíš se mi zdá u výrobců širší. 200-500 2,8 Sigmy je světlou výjimkou na lepší časy.

Je faktem, že *tenhle* objektiv jen tak kupovat nebudu :o) Taky je pravda, že člověk co ho kupovat bude spíše obmění celý systém kvůli sklu, takže by ho nějaká preferovaná značka/bajonet až tak moc nemusela zajímat (řekněme že jde o olympus a ne sigmu). Kdo si může dovolit tři Canoní skla á230 tis, nerozhodí ho už tolik pár korun za jiné tělo.

Stejně tak úmyslně ignoruji staré manuální objektivy. Budoucí vývoj systému si nepředstavuji sháněním posledních kousků desítek let starých. Pozor - nic proti nim, beru že jednak právě zpracováním optiky jsou stále konkurenceschopné a smysluplné vedle moderních skel, pak taky dlouho budu fungovat se svou 500/5,6 m42. A pentaxí 500/4,5 z roku 77 bych s pýchou měl na stativu, přestože rychlost a přesnost ostření je ve mě a ne v motorcích a software.

Vím že to vyznívá jako kecy pro kecy. Ale vezmeme-li, že mít za rok dslr za třicet tisíc není problém, není ani problém tatáž částka druhý rok do objektivu (jako příklad dávám Lka se světelností 4 u Canonů). A právě ta *možnost* jít dál, bezproblémově pracovat mi příjde podstatná. Už jenom k těmhle objektivům se dá dostat přes de facto dvě třídy objektivů odlišné kvality a čísel.

Ad martinw "Pentax má jiné výhody, třeba že na něj nasadíš skoro všechno a bude to fungovat."
Tomuhle moc nerouzumím jak je myšlené.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 14 led 2008, 22:41

Jak by řekl Václav: " ..všechno bude" :))
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

nijel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel » 15 led 2008, 03:26

hissun píše: Ad martinw "Pentax má jiné výhody, třeba že na něj nasadíš skoro všechno a bude to fungovat."
Tomuhle moc nerouzumím jak je myšlené.
Že na Pentaxu na rozdíl třeba od Nikonu fungovat stará manuální skla.

Jinak výběr nových dlouhých skel je určitě pro Pentax menší, pokud na něm trváš, tak si asi budeš muset vybrat jinou značku :-).

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 26 led 2008, 12:11

...asi nepřidám nic uchopitelného, ale aspoň úvahu...

...minulý rok jsme dost spekulovali o tom, co přinese Penatxu spojení se Samsungem a později s Hoyou... předpoklady byly od zcela skeptických až katastrofáních až po odvážné vize...

...mno, rok utekl a podívejte se, co se stalo, Pentax konečně oznámil zahájení prodeje dlouhých, kvalitních skel a...

...a to, co předvedl s K20D ukazuje, že mnohem blíže ke skutečnosti a možnému budoucímu vývoji byli ti odvážnější vizionáři... :-)
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“