D FA 50mm F2.8 Macro vs FA 50mm F2.8 M vs F 50mm
Moderátor: Moderátoři
D FA 50mm F2.8 Macro vs FA 50mm F2.8 M vs F 50mm
Ahoj, chtěl bych rozšířit sbírku o macro objektiv, a vzhledem k jeho použitelnosti i v jiných nemakro situacích, jako portréty atd se mi líbí ohnisko 50 mm. Tedy otázka, dokáže někdo porovnat zmíněné objektivy? Podle hodnocení budou všechny výborné, jen rozdíl v ceně, resp. nejlevněji jsem našel FA 50, asi za 6 tisíc i s poštou, D FA jen o málo dráž a F vůbec... Jinak vlastním K-X, což by snad u žádného neměl být problém. Díky a zatím čus
Re: D FA 50mm F2.8 Macro vs FA 50mm F2.8 M vs F 50mm
Tieto makro objektívy by som na portréty nebral.Pri tomto ohnisku je už clona 2,8 moc na nejaké tvorivé využitie a hrátky s hĺbkou ostrosti.Ale hlavne,kresba je optimalizovaná na vysoké clony,na plnej diere to nebude ideálne.Skôr niečo okol ohniska 100mm-sigma-tamron-pentax.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Tiež ahoj a veľa zdaru s Pentaxom... Reagujem na slová využiť macro objektív na portréty... 50 mm ohnisko môže byť i keď je to diskutabilné,počítajme crop 1,5 na FF,ale je to vedľajšie... Každému sa páči niečo iné a skúsenosťami a praxou taktiež každý dochádza k vlastnému úsudku,že čo je pre neho to naj. Macro objektívy sú ostré už od clony 2,8/čiže ostré všetko bez nejakých vedľajších vlastností iných nemacro objektívov,tak si treba uvážiť aké portréty si vlastne predstavujeme a čo vlastne od portrétneho objektívu vyžadujeme,aby spľňal naše predstavy. Doporučujem popozerať foto z objektívov,ktoré máš v "merku" a rozhodnúť sa podľa toho čo sa Ti bude páčiť najviac.Je to fakt zložité,lebo každý objektív kreslí inak,má iný bokeh,iné farby a hlavne znovu-každému sa páči iné . Ja osobne mám Pentax 100/2,8 macro WR,ale na portety ho uz moc nepouzívam práve kvôli tej nekompromisnej ostrosti... Iný snáď poradia konkrétnejšie,ale stále to bude len na Tebe
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Díky za odpovědi. Abych byl konkrétnější, ač vím, že je to naivní požadavek, těch 50 mm se mi líbí proto, že mi to přijde univerzálnější, než třeba zmiňovaná 100 wr, tedy použitelné i do terénu, občasné makro, občasné portréty. Jako většina mám omezené prostředky, tudíš mít objektiv jen na portréty je velký luxus. A v přepočtu 150 mm už je přeci jen dost... Mám teď sigmu super wide 24/2,8, seťák 18-55, sigmu mini wide 28/2,8 px f 35-70 a takumar 55/1,8. Ten mě baví velmi, jen mě občas štve to, že je manuál, proto tedy hledám něco rychlejšího a sám tápu. Skel co bych chtěl je hodně, těžko vybírat když vím, že je to jednou za čas..Každopádně foťák nosím často s sebou a fotím denní situace, ale občasný detailní záběr by byl žádoucí. Je to zmatený, ale snad srozumitelný
DFA 50 mám a je neuvěřitelně ostrý. Výborný objektiv na kdeco, i když na portréty bude asi zajímavější ten Takumar.
Jeho výhoda proti FA verzi je možnost kdykoli si doostřit manuálně, bez přepínání. Za to se myslím vyplatí si trochu připlatit.
Jeho výhoda proti FA verzi je možnost kdykoli si doostřit manuálně, bez přepínání. Za to se myslím vyplatí si trochu připlatit.
DFA 50 mám a je neuvěřitelně ostrý. Výborný objektiv na kdeco, i když na portréty bude asi zajímavější ten Takumar.