priorita zaostrenia
Moderátor: Moderátoři
priorita zaostrenia
Dobrý den, mám problém s prioritou ostrenia, pri nastaveni priority ostrenia v menu pre af.s aj af.c moja K5 foti aj ked nieje zaostrené. Ako to funguje vam? Záchytne ostrenie taktiez nefunguje. vdaka
K-5, SMC-DA*16-50/2,8, SMC-DA*60-250/4
Re: priorita zaostrenia
Jen mne napadla taková drobnost, nemáš AF nastavený jen na tlačítko AF místo na spoušti?
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
aký máš objektív?Čo si pamätám,s autofokusovým objektívom to nefunguje.Iba manuálne obj.Postup:na tele zapnutý af,v menu povolený clonový krúžok a prioritu af(aby neviem presný názov,musí ale exponovať až keď je zaostrené),zaostíš na predvolenú vzdialenosť,prekomponuješ tak,aby si v hľadáčiku nemal nič ostré a domačkneš spúšť na doraz.Sleduješ objekt až kým neprebehne expozícia v momente,kedy je objekt v zaostrenej oblesti.Asi tak.Alebo si počkáš,kým sa objekt do nej nedostane sám,aparátom nehýbeš.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Klingo> Nevlastním sice k-5 ale K-x a pokud nemám zaostřeno i s AF objektivem, tak aparát neexponuje.
Pravděpodobně to bude v nastavení. Nejlepší by bylo, kdyby autor vlákna nafotil např. telefon menu fotoaparátu s nastaveními a opravdu popsal, co má na mysli prioritou ostření a při jakých situacích se problém vyskytuje.
Pravděpodobně to bude v nastavení. Nejlepší by bylo, kdyby autor vlákna nafotil např. telefon menu fotoaparátu s nastaveními a opravdu popsal, co má na mysli prioritou ostření a při jakých situacích se problém vyskytuje.
Taurusek-Zrejme nechápeš funkciu záchytného ostrenia.Je samozrejmé,že aparát neexponuje ako píšeš,ale v menu aparátu sa dá povoliť exponovanie aj keď nieje zaostrené.No a logicky záchytné ostrenie pri af objektíve použiť nejde,pretože by automaticky došlo k zaostreniu a expozícií.Pre správnu funkciu záchytného ostrenia musí byť af na tele zapnutý a spúšť dotlačená nadoraz s prednastavenou vzdialenostou,kde má dôjsť k zachyteniu objektu a následnej expozícii(samozrejme ale v momente domačknutia nesmie byť v hľadáčiku nič zaostrené).Preto to funguje iba s manuálnymi objektívmi a asi aj s objektívmi čo majú na tele prepínač af,ako je sigma 70-200/2,8 hsm,nemám ale odskúšané.Taurusek píše:Klingo> Nevlastním sice k-5 ale K-x a pokud nemám zaostřeno i s AF objektivem, tak aparát neexponuje.
P.S K-5 už nemám,iba som nestihol zmeniť to pod čiarou.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Klingo>Je to možné, že jsem nepochopil to co jsi měl na mysli.Klingo píše: Taurusek-Zrejme nechápeš funkciu záchytného ostrenia.Je samozrejmé,že aparát neexponuje ako píšeš,ale v menu aparátu sa dá povoliť exponovanie aj keď nieje zaostrené.No a logicky záchytné ostrenie pri af objektíve použiť nejde,pretože by automaticky došlo k zaostreniu a expozícií.Pre správnu funkciu záchytného ostrenia musí byť af na tele zapnutý a spúšť dotlačená nadoraz s prednastavenou vzdialenostou,kde má dôjsť k zachyteniu objektu a následnej expozícii(samozrejme ale v momente domačknutia nesmie byť v hľadáčiku nič zaostrené).Preto to funguje iba s manuálnymi objektívmi a asi aj s objektívmi čo majú na tele prepínač af,ako je sigma 70-200/2,8 hsm,nemám ale odskúšané.
P.S K-5 už nemám,iba som nestihol zmeniť to pod čiarou.
Ale jen pro ujištění...
Mám nasazený AF objektiv. Namáčknu na ostření, dle fotoaparátu nemám zaostřeno, ale dle hledáčku objekt vypadá ostrý (např. utekl, ujel mimo ostřící bod). Domáčknu a nedojde k expozici. Kdyby se nejednalo o záchytné ostření dojde k expozici nezaostřené fotografie nebo se pletu?
Klingo- záchytné ostrenie ide aj s AF objektívmi,len treba stačiť uvolňovač bajonetu
Taurusek- pozri si uvedený link hore od cport
Taurusek- pozri si uvedený link hore od cport
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Aj pri záchytnom ostrení exponuje len keď je na stredovom bode zaostrené signalizované zeleným šesťuholníkom. Napr. pri multiexpozícií a stlačenej spúšti to seká iba, ak je stredový bod ostrý, akonáhle je predmet mimo rovinu tak sa expozícia preruší.
mam 16-50/2,8 , ostrenie je nastavene na AF tlačítko. Zachytne ostrenie som "spojazdnil"podla návodu vyššie ,af objektív prepnutí na manuál, tak to funguje. Prioritou ostrenia som myslel to ze fotoaparat by nemal cvakať keď nieje zaostrené na bod kory mam nastavený. Proste napr. pri kontinualnom fotení to cvaka zaradom aj ked nieje zaostrene, namiesto toho aby počkal kým sa doostrý.alebo, keď používam tlačidlo af tak fotak cvakne keď ešte nieje zaostrené.keď tomu dobre rozumiem tak priorita ostrenia je že fotak necvaká keď nieje zaostrené, aspoň na filmovom nikone F80 to tak bolo. v menu mam nastavenú prioritu ostrenia: C 15.-1,C 16.-1
Na mojej K-5 to funguje nasledovne: priorita zaostrenia af-s: exponuje až po zaostrení objektu pri namačknutí spúšte.
priorita zaostrenia af-c: k-5 sa snaží zaostriť a popri tom exponuje aj keď nieje presne zaostrené ( neexponuje tak rýchlo ako keď je voľba na prioritu FPS).
Záchytné ostrenie funguje len ne stredový bod ako píše yoli. Ak máš na objektíve prepínanie AF/MF tak si to nastav na MF a na fotáku AF-S. Ak sa objekt dostane do za ostrenej roviny tak exponuje.
Čo píše robogogo so zatlačením tlačítka uvolnenia bajonetu u mňa nefunguje. Fotoaparát sa snaží preostríť ale možno to robím zle...Skúšal som to so sigmou 24-70mm f2,8 ex dg macro a sigmou 70-200mm f2,8 ex dg hsm macro II.
priorita zaostrenia af-c: k-5 sa snaží zaostriť a popri tom exponuje aj keď nieje presne zaostrené ( neexponuje tak rýchlo ako keď je voľba na prioritu FPS).
Záchytné ostrenie funguje len ne stredový bod ako píše yoli. Ak máš na objektíve prepínanie AF/MF tak si to nastav na MF a na fotáku AF-S. Ak sa objekt dostane do za ostrenej roviny tak exponuje.
Čo píše robogogo so zatlačením tlačítka uvolnenia bajonetu u mňa nefunguje. Fotoaparát sa snaží preostríť ale možno to robím zle...Skúšal som to so sigmou 24-70mm f2,8 ex dg macro a sigmou 70-200mm f2,8 ex dg hsm macro II.
K1,K5,XF10,A7...
http://atrejphotography.blogspot.com/
http://atrejphotography.blogspot.com/
Má to fugovať tak,že motor v tele ide na prázdno apredostrí saručne - u SDM to nejde,toľko som vyčítal na nete...
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
áno tak mi to funguje, doplním že to funguje aj pri pouzivaní af tlačítka ale najskôr treba stlacit af tlacitko potom spusť a čakať kým sa objekt dostane do roviny ostrenia.vdakaZáchytné ostrenie funguje len ne stredový bod ako píše yoli. Ak máš na objektíve prepínanie AF/MF tak si to nastav na MF a na fotáku AF-S. Ak sa objekt dostane do za ostrenej roviny tak exponuje.
aj tu mi to ide tak ako tebe, ale zaostrenie musí byť nastavene na stlacenie spuste do polovice. Ja fotím s nastavením ostrenia na AF tlačítko, a tu fotoaparát cvaka aj keď je všetko totálne rozostrene .čakal som že napr. keď stlacim spust a nieje zaostrene necvakne ale počká na zaostrenie či už af tlačítkom alebo ručne kružkom na objektíve.ale asi riešim blbosti.Na mojej K-5 to funguje nasledovne: priorita zaostrenia af-s: exponuje až po zaostrení objektu pri namačknutí spúšte.