Nastavení ohniska manuálního objektivu
Moderátor: Moderátoři
Nastavení ohniska manuálního objektivu
Ahoj,
nikde jsem se to nedočetl, takže se zeptám...
Při zapnutí se foťák u manuálních skel(na K20D s novým Firmwarem) zeptá na ohnisko objektivu.
Pokud mám manuální objektiv(určený primárně na kinofilm) tak mám nastavit ohniskovou vzdálenost s a nebo bez croop faktoru?
Konkrétně - pokud nasadím pevnou padesátku, mám nastavit ohnisko 50mm nebo po přepočtu(50x1.5) 75mm??
Díky za odpovědi.
S fotkama problém nemám, ale zajímá mě jak to je...
nikde jsem se to nedočetl, takže se zeptám...
Při zapnutí se foťák u manuálních skel(na K20D s novým Firmwarem) zeptá na ohnisko objektivu.
Pokud mám manuální objektiv(určený primárně na kinofilm) tak mám nastavit ohniskovou vzdálenost s a nebo bez croop faktoru?
Konkrétně - pokud nasadím pevnou padesátku, mám nastavit ohnisko 50mm nebo po přepočtu(50x1.5) 75mm??
Díky za odpovědi.
S fotkama problém nemám, ale zajímá mě jak to je...
Pentax K20D, Pentax 18-55 3.5-5.6, Pentax 55-300/3.5-5.8 ED, 50/1.4 SMC, Helios 40 85/1.5, Jupiter 85/2, Orestor 135/2.8, VOLNA 80/2.8, PENTAX DA 35mm f/2,8, SIGMA 10-20/3,5 – 5.6 EX DC HSM, MIR 20/2.5, Velbon Sherpa 530 Carbon
http://busekmartin.cz/
dík
ok, tak to nastavuji správně, ale zajímalo by mě jestli pro to je nějaké vysvětlení?
stačí decentně naťuknout, snad si zbytek domyslím...
stačí decentně naťuknout, snad si zbytek domyslím...
Pentax K20D, Pentax 18-55 3.5-5.6, Pentax 55-300/3.5-5.8 ED, 50/1.4 SMC, Helios 40 85/1.5, Jupiter 85/2, Orestor 135/2.8, VOLNA 80/2.8, PENTAX DA 35mm f/2,8, SIGMA 10-20/3,5 – 5.6 EX DC HSM, MIR 20/2.5, Velbon Sherpa 530 Carbon
ok
jasnačka, takže jen kvůli otřesům...
tak díky za osvětu - měl jsem za to že foťák chce počítat s délkou ohniska při zaostřování, protože jsem jednou zkusil nastavit na pevné padesátce ohnisko asi 200 a potom jsem nebyl schopný udělat kloudnou fotku, celé to bylo roztřesené, rozmazané...
Takže tímto je to vysvětlené - prostě foťák se snažil redukovat otřesy a to co bych na padesátce udržel v ruce se redukci nezdálo a tak dobře redukovala otřesy, až to celý rozmazala...
to je pro mě jasnej důkaz toho, že focení na stativu musí znamenat 100% vypnutí SR.
Nicméně pokud člověk používá 2sec. samospoušť(předsklopení zrcátka), tak se SR vypíná automaticky....
tak díky za osvětu - měl jsem za to že foťák chce počítat s délkou ohniska při zaostřování, protože jsem jednou zkusil nastavit na pevné padesátce ohnisko asi 200 a potom jsem nebyl schopný udělat kloudnou fotku, celé to bylo roztřesené, rozmazané...
Takže tímto je to vysvětlené - prostě foťák se snažil redukovat otřesy a to co bych na padesátce udržel v ruce se redukci nezdálo a tak dobře redukovala otřesy, až to celý rozmazala...
to je pro mě jasnej důkaz toho, že focení na stativu musí znamenat 100% vypnutí SR.
Nicméně pokud člověk používá 2sec. samospoušť(předsklopení zrcátka), tak se SR vypíná automaticky....
-
- Pokročilý uživatel
mám takovej, možná hloupej, dotaz právě ohledně manuálního objektivu na K-x... když manuální M50/2 je primárně určený pro kinofilm, tak má na kinofilmu světelnost f2...když bych dal na kinofilm ten samý objektiv, akorát takový, co počítá s crop faktorem a je tedy pro aps-c, bude velmi silně viňětovat...bude pak mít tento objektiv s vinětací taky f2 na kinofilmu? nebo spíše naopak, zůstává f2 M50 na K-x nebo se světelnost zvětší crop faktorem (např na 1.4 nebo tak).
Vím že to tak asi nefunguje spíš mi přišlo zajímavý, že když sundám objektiv pro k-x kde je na 50mm svetelnost nejakych 5.6 tak je ta dírka v cloně hodně malá...naproti tomu na M50 při cloně 5.6 je ta díra znatelně větší. Podotýkám, že oba objektivy jsou plně funkční.
Díky za pípadnou osvětu
Vím že to tak asi nefunguje spíš mi přišlo zajímavý, že když sundám objektiv pro k-x kde je na 50mm svetelnost nejakych 5.6 tak je ta dírka v cloně hodně malá...naproti tomu na M50 při cloně 5.6 je ta díra znatelně větší. Podotýkám, že oba objektivy jsou plně funkční.
Díky za pípadnou osvětu
Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25
bylo by to hezký, ale bohužel se světelnost nezvyšuje tím, že je snímač menší. Světlo navíc zkrátka dopadne na černou plochu okolo a není k užitku. Co se velikosti díry týče, tak na tu se koukáš skrz čočku, nebo soustavu čoček. Ty můžou zvětšovat, nebo zmenšovat. Ve skutečnosti jsou ty díry skoro stejné.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nastavení ohniska manuálního objektivu
Zdravím zdejší odborníky.
Potřeboval bych pomoci s jedním mým zajímavým poznatkem - zmatkem.Jsem šťastným novým majitelem objektivu
SMC Pentax A 50/1,7.Když jsem ho přivezl domů, byl jsem hrozně zbrklý a hned začal testovat.Až později jsem
zjistil, že ohnisková vzdálenost byla nastavena na 75mm (mám K-x).Tak jsem to nastavil na 50mm a začal znova.
Potom mě napadlo porovnat tyto dvě varianty mezi sebou.K mému velkému překvapení jsou snímky na 75mm na
nižších clonách (asi do 2,8) ostřejší než na 50mm.Máte pro to nějaké rozumné vysvětlení?
Děkuji za rady.
Potřeboval bych pomoci s jedním mým zajímavým poznatkem - zmatkem.Jsem šťastným novým majitelem objektivu
SMC Pentax A 50/1,7.Když jsem ho přivezl domů, byl jsem hrozně zbrklý a hned začal testovat.Až později jsem
zjistil, že ohnisková vzdálenost byla nastavena na 75mm (mám K-x).Tak jsem to nastavil na 50mm a začal znova.
Potom mě napadlo porovnat tyto dvě varianty mezi sebou.K mému velkému překvapení jsou snímky na 75mm na
nižších clonách (asi do 2,8) ostřejší než na 50mm.Máte pro to nějaké rozumné vysvětlení?
Děkuji za rady.
Gratuluju ke skvelemu objektivu. Rozumne vysvetleni by mohlo byt, ze bylo lepe zaostreno. Me vzdycky delsi ohnisko tras prekompenzovalo a vedlo to k vetsimu rozmazani nez naopak zadane prilis male ohnisko. Ale mozna tvoje K-x ma extra liny SR mechanismus a spravne kompenzuje az kdyz ji nastavis aby kompenzovala vic.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Díky, zapoměl jsem dodat, že jsem to měl na stativu.Ať je to tak nebo onak, je to opravdu vynikající sklo, tak
krásný bokeh se mi ještě z žádného jiného skla vyloudit nepodařilo.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Na stativu bys měl stabilizaci vypnout úplně. Zapnutá (ať už nastavená na jakoukoli ohniskovou vzdálenost) výsledek jenom zhorší.relux píše:Díky, zapoměl jsem dodat, že jsem to měl na stativu.Ať je to tak nebo onak, je to opravdu vynikající sklo, tak
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
.. na stativu spíš použíj dvousekundovou samospoušť s předsklopením zrcátka místo stabilizace
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přesně takhle jsem to používal.