Abych byl upřímný, tak z pořízení té 60-250 jsem zklamán. Zkouším trochu fotit ptáčky, používal jsem Sigmu 100-300. Úplně vysunutý Pentax na údajném ohnisku 250mm zobrazuje stejnou plochu, jako ta Sigma na ohnisku 180mm. Ověřoval jsem to dvojím způsobem.
1) Nastavil jsem zoom na Sigmě tak, aby zobrazila stejnou plochu, jako plně vytažený Pentax. A v exifu bylo uvedeno 180mm.
2) Vyfotil jsem plně vytaženou Sigmou na 300mm ten samý objekt, jako předtím Pentaxem. Na monitoru jsem si při stejném poměru zobrazení odměřil normálně ručně pravítkem velikost toho objektu a vyšel mi poměr 0,601, což je opravdu 180:300.
Možná jsem měl radši koupit nějaké sklo 70-200 / f2,8
Jinak co se týče srovnání kresby těch dvou skel, tak jsou opravdu na podobné úrovni. Ostrost je asi stejná, ta Sigma kreslí podle mě ale jakoby tak trošku kontrastněji, takže se to ve finále zdá trošku ostřejší (že by to, co pan Karbusický nazývá detailkontrastem?). Ale žádné exaktní srovnávání při různých ohniscích, clonách, teplotě osvětlení atd jsem nedělal. Ta Sigma je navíc ta stará verze bez DG a při otevřené cloně má na mém foťáku dost backfocus.