Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Moderátor: Moderátoři
Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Chtel jsem vyzkouset tento system foceni pohybujicih se veci. V navodu pisou:
Když je [34. Záchytné ostření] nastavený na On v menu [A Uživ. Nastavení],
když bude zaostřovací režim nastaven na Af.s a je nasazen jeden z
následujících typù objektivù, je možno exponovat záchytným zaostřovacím režimem, kdy se spustí automaticky závěrka při vstupu subjektu do předem zaostřené roviny.
• Manuálně ostřicí objektiv
• Objektivy DA nebo FA které mají AF a MF nastavení na objektivu (před
exponováním musí být poloha na objektivu musí být také nastavena na MF)
Jak exponovat snímky:
1 Nasaďte objektiv na fotoaparát.
2 Nastavte páčku volby režimu zaostřování na Af.s.
3 Zaostřete do polohy, roviny, kde očekáváte, že se subjekt objeví.
4 Použijte kabelovou spoušť CS-205 a stiskněte úplně spoušť.
Závěrka se spustí automaticky ve chvíli, kdy bude subjekt v předem
zaostřené rovině.
Zkousel jsem to takto, ale neslo mi to. Snimek se vzdy vyfotil pri domacknuti spouste hned (na nic necekal ). Je pravda, ze jsem nezkousel mit na tele nastaveno Af.s a na objektivu MF uz pri ostreni, ale vzdy jsem na to prepnul az po namacknuti spouste. Nekde jsem totiz cetl ze se to nema (asi kvuli motorku ?). Zkousel jsem to s DA 50-135.
Nevite nekdo jak na to? Diky za rady
Když je [34. Záchytné ostření] nastavený na On v menu [A Uživ. Nastavení],
když bude zaostřovací režim nastaven na Af.s a je nasazen jeden z
následujících typù objektivù, je možno exponovat záchytným zaostřovacím režimem, kdy se spustí automaticky závěrka při vstupu subjektu do předem zaostřené roviny.
• Manuálně ostřicí objektiv
• Objektivy DA nebo FA které mají AF a MF nastavení na objektivu (před
exponováním musí být poloha na objektivu musí být také nastavena na MF)
Jak exponovat snímky:
1 Nasaďte objektiv na fotoaparát.
2 Nastavte páčku volby režimu zaostřování na Af.s.
3 Zaostřete do polohy, roviny, kde očekáváte, že se subjekt objeví.
4 Použijte kabelovou spoušť CS-205 a stiskněte úplně spoušť.
Závěrka se spustí automaticky ve chvíli, kdy bude subjekt v předem
zaostřené rovině.
Zkousel jsem to takto, ale neslo mi to. Snimek se vzdy vyfotil pri domacknuti spouste hned (na nic necekal ). Je pravda, ze jsem nezkousel mit na tele nastaveno Af.s a na objektivu MF uz pri ostreni, ale vzdy jsem na to prepnul az po namacknuti spouste. Nekde jsem totiz cetl ze se to nema (asi kvuli motorku ?). Zkousel jsem to s DA 50-135.
Nevite nekdo jak na to? Diky za rady
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Významný člen
Re: Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Chapu to dobre, ze jsi namackl spoust a pak teprve prepl do AF.S a MF na objektivu? To podle me moc nedava smysl... Ale mozna mozna se pletu....BenaCZ píše:Je pravda, ze jsem nezkousel mit na tele nastaveno Af.s a na objektivu MF uz pri ostreni, ale vzdy jsem na to prepnul az po namacknuti spouste.
zaostrene nic nebylo, schvalne jsem prekomponoval snimek pred domacknutim.
Ja jsem mel nastaveno na tele i objektivu Af.s, na to jsem namackl a pak prepl na MF na objektivu. Nevim totiz jestli je mozne (jestli to necemu nevadi) ostrit pri AFs na tele a MF na objetivu...
Ja jsem mel nastaveno na tele i objektivu Af.s, na to jsem namackl a pak prepl na MF na objektivu. Nevim totiz jestli je mozne (jestli to necemu nevadi) ostrit pri AFs na tele a MF na objetivu...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Presne tak. Rekl bych to asi takto: pokud netocis ostricim prstencem evidentne proti chodu zaostrovaciho motorku (tj. necitis neobvykle silny odpor ostriciho krouzku), tak to fotaku ani objektivu rozhodne neublizi....
elho_cid píše:To urcite nevadi. Muzes mit na tele AF-S a MF objektiv a neni problem. Uz to tak pouzivam dlouho a trap focus mi funguje. Akorat si v tomhle rezimu nemuzu zvolit ostrici bod, jede to an stred.
-
- Moderátor
Re: Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Našel jsem manuál k používání objektivů Pentax ( http://www.pentaximaging.com/files/manu ... PM_ENG.pdf ) a tam na straně 13 v kapitole Focusing píšou:BenaCZ píše:...jsem nezkousel mit na tele nastaveno Af.s a na objektivu MF... jsem totiz cetl ze se to nema... s DA 50-135...
For the DA* lens
The focus mode switch on the DA* lens is used to change between the autofocus and manual focus modes (the focus mode switch on camera is always set to autofocus).
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mě to u K10 jde u manual objektivů nebo pokud je možnost vypnout AF na objektivu (třeba Sigma 70-200/2,8). Nechám přpínač AF na těle zapnutý. Ručně zaostřím na požadovanou vzdálenost. Zamířím do požadovaného místa (nesmí tam být nic ostrého) a domáčknu spoušť. Když se objekt dostane do správné vzdálenodti foťák spustí. Jak je to u K20 nevím. Tohle docela funguje, ale u MF jen u středového bodu. U skel kde nejde AF vypnout to u K10 asi nejde vůbec.
Tak zrovna u tehle "funkce" neni nutne hluboce zkoumat navod jak to presne funguje, protoze to je jen specificke vyuziti vlastnosti zaostrovani.
Staci si uvedomit jak ostreni funguje, je to obycejna technika.
Ostrici senzor ostri bud automaticky nebo podle vybraneho bodu, nic jineho, pokud detekuje ze ma nejaky bod zaostreno, rozsviti ho, pipne a da vedet ostatnim castem fotaku.
V rezimu manualniho ostreni (na tele) se exponuje okamzite pri stisku, ostreni ma jen informativni charakter pri namacknuti.
V automatickem je zaverka odblokovana az pri detekci zaostreni.
Takze pokud je objektiv manualni (nebo na manual prepnuto na objektivu), a na tele automaticke ostreni, tak to funguje porad stejne, tedy zaverka je blokovana dokud neni zaostreno, jenom vam telo nekrouti objektivem. Pri stisknute spousti (na tele, gripu nebo dalkove) dojde tedy k expozici jen pokud je zaostreno (podle nastaveni na konkretni nebo automaticky zaostrovaci bod), a je jedno, jestli k tomu dojde tim ze budete kroutit objektivem, nebo pockate az vam nejaky objekt vleze sam do bodu zaostreni.
Staci si uvedomit jak ostreni funguje, je to obycejna technika.
Ostrici senzor ostri bud automaticky nebo podle vybraneho bodu, nic jineho, pokud detekuje ze ma nejaky bod zaostreno, rozsviti ho, pipne a da vedet ostatnim castem fotaku.
V rezimu manualniho ostreni (na tele) se exponuje okamzite pri stisku, ostreni ma jen informativni charakter pri namacknuti.
V automatickem je zaverka odblokovana az pri detekci zaostreni.
Takze pokud je objektiv manualni (nebo na manual prepnuto na objektivu), a na tele automaticke ostreni, tak to funguje porad stejne, tedy zaverka je blokovana dokud neni zaostreno, jenom vam telo nekrouti objektivem. Pri stisknute spousti (na tele, gripu nebo dalkove) dojde tedy k expozici jen pokud je zaostreno (podle nastaveni na konkretni nebo automaticky zaostrovaci bod), a je jedno, jestli k tomu dojde tim ze budete kroutit objektivem, nebo pockate az vam nejaky objekt vleze sam do bodu zaostreni.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
heh
samozrejme to funguje s kazdym objektivem, i s DA a FA...
postup?
Nastavim zachytne ostreni = ano
nastavim AF-s
a ted u objektivu s ostricim nahonem malickem lehce zmacknu uvolnovac bajonetu a nasledne spoust.. motorek se sice toci naprazdno (ale to mu neublizi) a kdyz rukou objektiv zaostrite a porad drzite celou dobu spoust, tak v momente kdy je ostre se sepne zaverka a exponuje snimek
m.
postup?
Nastavim zachytne ostreni = ano
nastavim AF-s
a ted u objektivu s ostricim nahonem malickem lehce zmacknu uvolnovac bajonetu a nasledne spoust.. motorek se sice toci naprazdno (ale to mu neublizi) a kdyz rukou objektiv zaostrite a porad drzite celou dobu spoust, tak v momente kdy je ostre se sepne zaverka a exponuje snimek
m.
-
- Významný člen
Re: :)
a kde si sa dočítal o tom firmware? ja by osm si chcel nastaviť expozimeter tak ako sa mi páčixmeda píše:takovych "triku" je vic.. kdyz si s tim clovek hraje, na leccos prijde
a ti nejvetsi machri z japonska prepisuji i firmware
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited