Pentax A 50/1,7
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax A 50/1,7
Udělal jsem porovnání problémového objektivu A 50 1,7 s objektivem M 50 1,7 a dovedlo mě to k následující věci.
Fotografoval jsem v nastavení 1/20, f4. V režimu kdy je clona na objektivu nastavena clonovým kroužkem (na číslo 4) je expozice správná (odpovídá expozici M 50). Pokud ale nastavím clonový kroužek na A a clonu nastavuji na těle dochází k podexpozici cca o 1EV. A teď co mě překvapilo - ačkoliv se v průběhu expozice clona na obou objektivech otevře na stejnou velikost (průměr), u objektivu řady A se těsně před koncem expozice na zlomek času zcela zavře na f22. To myslím způsobuje onu podexpozici. Čím to může být? Clona není líná, chodí svižně a navíc to dělá jen při nastavení A na clonovém kroužku. Stejně se chová i jiný objektiv (24 mm) včetně špatné expozice. Mám vadné tělo, nebo se takto chovají všechny objektivy řady A? Díky za rady.
Fotografoval jsem v nastavení 1/20, f4. V režimu kdy je clona na objektivu nastavena clonovým kroužkem (na číslo 4) je expozice správná (odpovídá expozici M 50). Pokud ale nastavím clonový kroužek na A a clonu nastavuji na těle dochází k podexpozici cca o 1EV. A teď co mě překvapilo - ačkoliv se v průběhu expozice clona na obou objektivech otevře na stejnou velikost (průměr), u objektivu řady A se těsně před koncem expozice na zlomek času zcela zavře na f22. To myslím způsobuje onu podexpozici. Čím to může být? Clona není líná, chodí svižně a navíc to dělá jen při nastavení A na clonovém kroužku. Stejně se chová i jiný objektiv (24 mm) včetně špatné expozice. Mám vadné tělo, nebo se takto chovají všechny objektivy řady A? Díky za rady.
Našel by se prosím někdo ochotný, kdo by vyzkoušel, zda se mu u objektivu řady A na konci expozice (u delších časů) také clona přivírá na f22? Díky.
Zkusil jsem pentax K5 s Pentax A135mm při cloně 8 a denním světle. Nezdá se mi, že by docházelo ke změně expozice. Ani jsem nepozoroval nějaké přeskočení clony při delší čase.
Dva rychlé výcvaky:
Dva rychlé výcvaky:
Kód: Vybrat vše
http://www.edisk.cz/stahni/50980/Schranka.jpg_872.38KB.html
Představa že by objektiv během expozice řízeně přecloňoval je malinko děsivá. Já bych to viděl na chybu v těle.tomasf píše:Mám vadné tělo, nebo se takto chovají všechny objektivy řady A? Díky za rady.
Naposledy upravil(a) Twin dne 03 dub 2014, 18:56, celkem upraveno 1 x.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mě osobně přijde soubor "Schranka.jpg" podexponovaný o 1-1,5EV
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Žádné řízené přicloňování! Sekvence expozice u mého těla a objektivu je při delčích časech expozice (1/20 a delší) taková:Twin píše: Představa že by objektiv během expozice řízeně přecloňoval je malinko děsivá. Já bych to viděl na chybu v těle.
závěrka se otvírá/clona se přivírá na nastavenou hodnotu -> probíhá expozice/clona otevřená na správný otvor -> závěrka se zavírá/clona se zavírá na f22 -> závěrka zavřena/clona plně otevřena
Rád bych identifikoval závadu, takže uvítám jakékoliv věcné postřehy. Díky.
Tak jsem to vyzkoušel na svém jediném A objektivu (FA 80-320) a nic takového se mi neděje.
Clona se zavře na tělem nastavené hodnotě a po expozici jde rovnou do plné díry.
Clona se zavře na tělem nastavené hodnotě a po expozici jde rovnou do plné díry.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Pentax Optio w90
Můj objektiv A 50/1,7 funguje bez problému.
Tak jsem taky zkusil svoji A50/1.7 a nedělá to za to. Jo a děkuju za delší život. Rozmazaná fotka mojich očí, jak zírám do objektivu je neopakovatelná .
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1
Díky všem kdo vyzkoušeli svůj objektiv. Zřejmě jde o závadu v těle, ale nemůžu přijít na to jakou
A servis se moc nevyplatí
A servis se moc nevyplatí
Naposledy upravil(a) tomasf dne 06 dub 2014, 08:46, celkem upraveno 2 x.