Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
Ricoh je odkázaný tak trochu na to čo vyrobí Tamron
K tým limetkám prečo nemám asi tolko - v dobe minulej ked bola cena prijatelná šlak traf, ale nie dnes za tie groše.
Ano za Sigmu 35 som vyvalil 700€ či kolko, ale Ltd 31/1.8 stojí cez 1000€, keby stála tak isto 700€ tak nepoviem pol slova
Ja kupujem to čo má rozumný kompromis ceny vs kvality, cropová DA21 stojí cca 450€, za fungel novú FF Sigmu 24/1.8 som dal 300€ a miesto FA43 za vyše 700€ sa uspokojíme aj s jazdeným FA50/1.7 za 100€ z Ebay
Skrátka Limetky mali mať v dnešnej dobe už ultrasonické motory
K tým limetkám prečo nemám asi tolko - v dobe minulej ked bola cena prijatelná šlak traf, ale nie dnes za tie groše.
Ano za Sigmu 35 som vyvalil 700€ či kolko, ale Ltd 31/1.8 stojí cez 1000€, keby stála tak isto 700€ tak nepoviem pol slova
Ja kupujem to čo má rozumný kompromis ceny vs kvality, cropová DA21 stojí cca 450€, za fungel novú FF Sigmu 24/1.8 som dal 300€ a miesto FA43 za vyše 700€ sa uspokojíme aj s jazdeným FA50/1.7 za 100€ z Ebay
Skrátka Limetky mali mať v dnešnej dobe už ultrasonické motory
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
To je na fotke vidno,že je to ostrené cez skrutku? Ja som myslel,že objektívy sa kupujú pre och kresbu.
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Ja s tým nesúhlasím, keďže často používam manuálne ostrenie a žiadny motor neposkytuje takú odozvu, ako manuálny prevod. A druhá vec je spoľahlivosť - limetky sú konštrukcia, kde sa v podstate nemá čo pokaziť - verím, že ich budem používať aj o 30 rokov rovnako, ako používam 30 (a viac) ročné Pentax objektívy teraz. U objektívov s motorom/elektronikou už si nie som taký istý...Ivan-K píše:Skrátka Limetky mali mať v dnešnej dobe už ultrasonické motory
Proste limetky sú unikát, ktorý nemá žiadny iný výrobca. Akurát k nim chýba malé telo.
kazdy ma svoju pravdu.
@bedo., ta "neznicitelnost" manuálnych/skrutkových objektivov bez vstavanych motorov/stabilizacii (ako Zeiss,nesmrtelny)
@Ivan-K, ta modernizacia objektivov napr. o HD vrstvy (zjemnenie nervozneho bokehu,znizenie aberacie atd.),vstavane motory (tiche,presnejsie,v pripade PLM rychlejsie ostrenie).
asi najblizsie ma k filozofii Limited skiel Fuji so svojimi sklami (aj ked su teda APS-C vsetky),male,kovove,ale s motormi.
Fuji XF 14mm f/2.8 R - 215g - 949euro / Pentax DA HD 15/4 Limited - 189g - 519euro
Fuji XF 23mm f/2.0 R WR - 180g - 499euro / Pentax DA HD 21/3,2 Limited - 134g - 495euro
Fuji XF 35mm f/2.0 R WR - 170g - 449euro / Pentax FA 31/1,8 Limited - 345g - 1270euro
Fuji XF 56mm f/1.2 R - 405g - 999euro / Pentax FA 77/1,8 Limited - 270g - 959euro
tie modely sa nedaju uplne porovnat (a Fuji ich ma este viac),ide skor o princip,ponuka vs cena. minimalne FA31 je fest draha.
ja vôbec netusim,ake narocne je implementovat DC,SDM,PLM motory do Limited skiel,urcite by to obnasalo zmenu velkosti(ak su uz teraz Limited skla napratane do prasknutia),zmenu prípravkov-postupov-dokumentacie-testovanie vo vyrobe,to bude financne aj casovo narocne,ako keby ste od znova robili novy produkt.
inak v zahranici,kde maju inu ekonomiku/platy,co citam fora,tak ludia su uchotny platit za Limited skla,no bodaj by nie,ked na K-1 ani moc ine moznosti nie su. Tak asi Ricoh nema byt cim moc tlaceny do radikalnych zmien...
@bedo., ta "neznicitelnost" manuálnych/skrutkových objektivov bez vstavanych motorov/stabilizacii (ako Zeiss,nesmrtelny)
@Ivan-K, ta modernizacia objektivov napr. o HD vrstvy (zjemnenie nervozneho bokehu,znizenie aberacie atd.),vstavane motory (tiche,presnejsie,v pripade PLM rychlejsie ostrenie).
asi najblizsie ma k filozofii Limited skiel Fuji so svojimi sklami (aj ked su teda APS-C vsetky),male,kovove,ale s motormi.
Fuji XF 14mm f/2.8 R - 215g - 949euro / Pentax DA HD 15/4 Limited - 189g - 519euro
Fuji XF 23mm f/2.0 R WR - 180g - 499euro / Pentax DA HD 21/3,2 Limited - 134g - 495euro
Fuji XF 35mm f/2.0 R WR - 170g - 449euro / Pentax FA 31/1,8 Limited - 345g - 1270euro
Fuji XF 56mm f/1.2 R - 405g - 999euro / Pentax FA 77/1,8 Limited - 270g - 959euro
tie modely sa nedaju uplne porovnat (a Fuji ich ma este viac),ide skor o princip,ponuka vs cena. minimalne FA31 je fest draha.
ja vôbec netusim,ake narocne je implementovat DC,SDM,PLM motory do Limited skiel,urcite by to obnasalo zmenu velkosti(ak su uz teraz Limited skla napratane do prasknutia),zmenu prípravkov-postupov-dokumentacie-testovanie vo vyrobe,to bude financne aj casovo narocne,ako keby ste od znova robili novy produkt.
inak v zahranici,kde maju inu ekonomiku/platy,co citam fora,tak ludia su uchotny platit za Limited skla,no bodaj by nie,ked na K-1 ani moc ine moznosti nie su. Tak asi Ricoh nema byt cim moc tlaceny do radikalnych zmien...
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ne.... ty modely se nedají vůbec porovnávatlennyl píše:

Doopravdy smutné na těhle debatách je to, že se během posledních 10ti let nikam neposunuly. Vždycky tu je nějaká akutní potřeba něčeho, lidé tvrdící, že to vlastně není třeba atd. atd. Stejně jako ty nadšené recenze. To není u žádné jiné značky. Ve smyslu, vyjde nové tělo... a recenze, jak je boží, jak je skvělej AF. Forum plné nadšenejch výkřiků, jak končeně tohle a tamto. A za 2 měsíce ty stejní autoři opatrně přiznávají, že vlastně tohle a tamto zase tak supr neni. Vypovídací hodnota velké části názorů z fóra = 0.
Jinak za mě je třeba, aby Pentax konečně dotáhl alespoň konkurenci. Naprosto bych ocenil, kdyby nové tělo nepřineslo vůbec nic nového, ale konečně by dostalo AF přeností a spolehlivostí srovnatelný s desetiletou konkurencí. A kdyby zde byl kompletní funkční systém s rozumným portfoliem skel.
Já jsem nákup K1 už vzdal a mojim posledním Pentax tělem tak zůstane nejspíše K3, pokud si nekoupim 645Z, kterého se teď zbavuje kamarád. O čemž napůl z nostalgie uvažuju. Už jsem měl doma ty K1 čtyři a ani jedna mě nepřesvědčila. Navíc mi přijde naprosto unfair, že si má uživatel Pentaxu připlácet za rebrandovaná skla takové peníze. Už z principu. A než se tu vynoří názory, jak ty skla jsou vlastně jiná, doporučuju těm lidem, aby mluvili jen o sklech, které měli obě v ruce. Protože já tam při přímém porovnání (včetně totožných fotek K1 vs D810) žádnej podstatnej rozdíl nezaznamenal, kromě nápisů.
Takže co bych třeba já chtěl od Pentaxu?
1. Aby konečně začal bejt fér ke svejm zákazníkům
2. Aby nešperkoval těla jak vánoční stromeček, když nejsou dotažené základní věci
3. Aby zákazníkům neprodával produkty z devadesátek a přišel s kunkurenceschopným systémem
Stane se to? Já už tomu nevěřím a nevim co by se muselo stát, abych koupil nějakého nástupce K1.
Bedo, na Fuji snad je taky redukce, pomocí které jde clonit objektivy bez clonového kroužku a s mechanickým převodem clony. Mám takovou Kiwi na nex a funguje to sice bez stupnice, no tak to odhadneš podle změny expozice. Navíc je dokonce přesná - doraz na nekonecno je přesný. Možná časem budou i AF redukce...
miky, jenže ty jsi profi, jestli jsem to dobře pochopil, a pentax (a ricoh ve foto - gr, theta) se spíš orientuje na ten výklenkový trh, to mi připadá jako jejich strategie - a s tim se kompletního, všeobecně ve všech žanrech použitelného systému nedočkáme, takové systemy už tu jsou , Ca , Nikon.
miky, jenže ty jsi profi, jestli jsem to dobře pochopil, a pentax (a ricoh ve foto - gr, theta) se spíš orientuje na ten výklenkový trh, to mi připadá jako jejich strategie - a s tim se kompletního, všeobecně ve všech žanrech použitelného systému nedočkáme, takové systemy už tu jsou , Ca , Nikon.
Tak, a práve kvôli tým motorom zvažujem, či si vôbec nejaký Fuji objektív kúpim. Zatiaľ som sa dočítal, že manuálne ostrenie nie je ich silná stránka a dokonca že nefunguje stále, ale treba najprv ostrenie prepnúť na MF v aparáte. Čo je z môjho pohľadu úplne zle, ak je to pravda. Napr. na Olympuse v AF režime stačí otočiť ostriacim prstencom, náhľad sa zväčší a ostrím manuálne. Pentax Q detto. Takto by som to logicky očakával. Čo som mal požičaný Sony A6000, tak ten mal nejaký DMF režim, ktorý som si osobne preložil ako debilný MF - proste MF bol aktívny až po zaostrení cez AF, inak bolo treba prepínať AF a MF na tele. Prečo?lennyl píše:asi najblizsie ma k filozofii Limited skiel Fuji so svojimi sklami (aj ked su teda APS-C vsetky),male,kovove,ale s motormi
st.: jeden taký adaptér mi práve včera došiel, takže v najbližšej dobe budem testovať limetky na X-M1...

Milky: Za mě je mi jedno, zda se nějaké debaty někde posunují, nebo ne. Mě Pentax vyhovuje a nic od
Canikonu nepotřebuji. Z mého pohledu je ke mě Pentax jako k zákazníku fér. S tvým 2.bodem souhlasím.
Já neotřebuji "vyšperkované" tělo. Nepotřebuji AF, ostřím ručně, nepotřebuji programy na prioritu času,
clony a podobné věci, vše si nastavuji sám. Ale takové tělo na trhu není. To co mám v Pentaxu mi stačí
a nepotřebuji to hledat jinde. A objektivy ? Mě stačí dva. Třetí bod ? Konkurenceschopnost ? Při pořizování
fotototechniky je to vždy o kompromisech a prioritách a podle toho si vyberu. Takže jak vidíš, každý to má
nastaveno jinak. Ty jsi s Pentaxem nespokojený a možná mnoho dalších, ale já a mnoho dalších jsme naopak
s Pentaxem spokojení...
Canikonu nepotřebuji. Z mého pohledu je ke mě Pentax jako k zákazníku fér. S tvým 2.bodem souhlasím.
Já neotřebuji "vyšperkované" tělo. Nepotřebuji AF, ostřím ručně, nepotřebuji programy na prioritu času,
clony a podobné věci, vše si nastavuji sám. Ale takové tělo na trhu není. To co mám v Pentaxu mi stačí
a nepotřebuji to hledat jinde. A objektivy ? Mě stačí dva. Třetí bod ? Konkurenceschopnost ? Při pořizování
fotototechniky je to vždy o kompromisech a prioritách a podle toho si vyberu. Takže jak vidíš, každý to má
nastaveno jinak. Ty jsi s Pentaxem nespokojený a možná mnoho dalších, ale já a mnoho dalších jsme naopak
s Pentaxem spokojení...
Miky, nic ve zlém, v jádru máš v lecčem pravdu. jednou jsem z nudy pročital nějaké zahraniční forum M43 a tam to bylo přesně jak píšeš o "žádné jiné značce" , oly M1 úplný Bůh, a nikdy jinak. Zhodnotit toto chování uživatelů fór je spíš na sociologický průzkum, který snad nebude nikdo financovat z veřejných peněz... a do těch uživatelů nemá smysl se obouvat, ani do těch, co tvrdí , že něco není třeba (pro ně, to je jasné, tak jako oni nemají tvoje nároky) Tak najdeš spokojené uživatele Qéček, dírkových komor (+v obchodě dírku zasazenou do mahagonu za xxxx Kč), vintage objektivů(jako nové MOG), leicy, instantních filmů.... a kdyby o to nebyl zájem, firmy by to nezkoušely, i když jistě sem tam něco tržně nevyjde. Je jasné, že každý si o tom myslíme svoje.miky_lbc píše: Doopravdy smutné na těhle debatách je to, že se během posledních 10ti let nikam neposunuly. Vždycky tu je nějaká akutní potřeba něčeho, lidé tvrdící, že to vlastně není třeba atd. atd. Stejně jako ty nadšené recenze. To není u žádné jiné značky. Ve smyslu, vyjde nové tělo... a recenze, jak je boží, jak je skvělej AF. Forum plné nadšenejch výkřiků, jak končeně tohle a tamto. A za 2 měsíce ty stejní autoři opatrně přiznávají, že vlastně tohle a tamto zase tak supr neni. Vypovídací hodnota velké části názorů z fóra = 0.
Plne súhlasímmiky_lbc píše:Navíc mi přijde naprosto unfair, že si má uživatel Pentaxu připlácet za rebrandovaná skla takové peníze.
Až vyjde "rebrand" 50/1,2, rád si připlatím.
Do té doby počítám s rebrandem 85/1,8.
Do té doby počítám s rebrandem 85/1,8.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Taky souhlas, no ale toto dělala i sony z tamronů 11-18, 28-75, a některých ultrazoomů, ty objektivy jsou na první (i druhý) pohled totožné, až na cenovku..... Nikon měl kdysi rebrandované celé tělo Cosina - FM-10, tuším stejné tělo (ten "základ" pod kapotou) bylo olympus om2000, ricoh kr super5II, to jen pro zajímavost.slivo píše:Plne súhlasímmiky_lbc píše:Navíc mi přijde naprosto unfair, že si má uživatel Pentaxu připlácet za rebrandovaná skla takové peníze.
Já tu netvrdim, že Pentax pro někoho nemůže být dobrou volbou... a nikdo s ním není spokojenej apod. Myslim, že pro krajinkáře supr volba. Celkem kvalitní utěsněné tělo, za dobré peníze s rozumně kvalitním výstupem. Je tady spousta uživatelů, kterým určitě vyhovuje.... i já ho občas používám rád
.
Co tady říkám je to, že se tu už 15 let na něco stále čeká. 10 let jsme tu řešili, jestli přijde full frame. Teď se řeší, jestli na něj bude něco rozumného k nasazení. Třeba já osoběn řeším, že nemá stejně spolehlivý AF jako o mnoho starší a méně vyspělá konkurence. Atd. atd. ...
A jen podotýkám, že prostě nemá smysl na nic čekat. Na nová skla, nová těla, nové funkce. Pentax v 99% jistotou již nedožene konkurenci ve smyslu, že by někdy nabídnul srovnatelný systém. Nemá smysl si kupovat K1 a pak čekat, že Pentax updatuje mapu skel, vyjde s novejma sklama za rozumné ceny jinak než rebrandem. Atd. atd.
Pokud vám Pentax sedí, máte rádi jeho skla, nelimitují vás jeho těla... pak prostě super. Pokud vám ale nesedí a čekáte na tohle a tamto, budete zklamaní. Po deseti letech čekání je totiž stále na co čekat a konkurence to umí už dneska a Pentax to umět zřejmě nikdy nebude (nebo až ano, nebude tu zase něco jiného). Thats all
Jinak samozřejmě palec nahoru pro všechny, kteří si vybrali svůj systém tak, že jim tam nic nechybí a práce s nim jim přináší radost. Věřím, že takových je vás tady spousta.

Co tady říkám je to, že se tu už 15 let na něco stále čeká. 10 let jsme tu řešili, jestli přijde full frame. Teď se řeší, jestli na něj bude něco rozumného k nasazení. Třeba já osoběn řeším, že nemá stejně spolehlivý AF jako o mnoho starší a méně vyspělá konkurence. Atd. atd. ...
A jen podotýkám, že prostě nemá smysl na nic čekat. Na nová skla, nová těla, nové funkce. Pentax v 99% jistotou již nedožene konkurenci ve smyslu, že by někdy nabídnul srovnatelný systém. Nemá smysl si kupovat K1 a pak čekat, že Pentax updatuje mapu skel, vyjde s novejma sklama za rozumné ceny jinak než rebrandem. Atd. atd.
Pokud vám Pentax sedí, máte rádi jeho skla, nelimitují vás jeho těla... pak prostě super. Pokud vám ale nesedí a čekáte na tohle a tamto, budete zklamaní. Po deseti letech čekání je totiž stále na co čekat a konkurence to umí už dneska a Pentax to umět zřejmě nikdy nebude (nebo až ano, nebude tu zase něco jiného). Thats all

Jinak samozřejmě palec nahoru pro všechny, kteří si vybrali svůj systém tak, že jim tam nic nechybí a práce s nim jim přináší radost. Věřím, že takových je vás tady spousta.
Přesně, Miky, tady nemá smysl čekat něco, co je (možná) ve hvězdách, ale vybírat se musí z toho, co je (nebo o čem je 99,9% prostě jasné, že to výrobce uvede - viz Fuji a jejich roadmap)
Nový UW pro pentax:
https://www.dpreview.com/news/687158253 ... rame-dslrs

Nový UW pro pentax:
https://www.dpreview.com/news/687158253 ... rame-dslrs

Sigma:
https://www.ephoto.sk/fototechnika/novi ... ivy-sigma/
Sony:
https://www.ephoto.sk/fototechnika/tlac ... 100mm-f28/
Tamron:
https://www.ephoto.sk/fototechnika/tlac ... nky-22017/
Rokinon(Samyang):
http://digiarena.e15.cz/rokinon-uvedl-d ... m-canon-ef
nikto necaka na uvedenie na CP+ 2017. nikto nepocita s Pentax bajonetom. kto ocakava/caka na ten svoj vysnivany objektiv a nechce zlavit z poziadaviek (ci to uz dokaze vyuzit je druha vec ze ano), asi by mal premyslat napr. nad Fuji (co je taka laskava alternativa oproti Pentaxu).
a my ostatni si fotíme s Pentaxom
https://www.ephoto.sk/fototechnika/novi ... ivy-sigma/
Sony:
https://www.ephoto.sk/fototechnika/tlac ... 100mm-f28/
Tamron:
https://www.ephoto.sk/fototechnika/tlac ... nky-22017/
Rokinon(Samyang):
http://digiarena.e15.cz/rokinon-uvedl-d ... m-canon-ef
nikto necaka na uvedenie na CP+ 2017. nikto nepocita s Pentax bajonetom. kto ocakava/caka na ten svoj vysnivany objektiv a nechce zlavit z poziadaviek (ci to uz dokaze vyuzit je druha vec ze ano), asi by mal premyslat napr. nad Fuji (co je taka laskava alternativa oproti Pentaxu).
a my ostatni si fotíme s Pentaxom

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN