Podceňované objektivy
Moderátor: Moderátoři
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Podceňované objektivy
Když řekneš, že "žije ve stínu" prakticky říkáš "podceňovaný" a o tom to je. 50mm macro je jeden z opticky nejlepších objektivů, které Pentax udělal, přesto většina z nás (včetně mě) má FA 50 1,4. A proto jsem ho sem zařadil.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Podceňovaný vnímám tak, že kvality objektivu převyšují to, co je o daném skle zakořeňeno v obecném povědomí. Na tom, že je to jeden z nejpovedenějších objektivů od Pentaxu se shodneme pravděpodobně nejen my dva, ale i já jsem si nakonec vybral, pro mne univerzálnější 35/2.8 Limited.
Jinak 50tky mám jen manuální, K 50/1.2 a A 50/1.7. Ty ale také nejsou nijak podceňované, naopak 50/1.2 mi někdy přijde docela přeceňovaná
Jinak 50tky mám jen manuální, K 50/1.2 a A 50/1.7. Ty ale také nejsou nijak podceňované, naopak 50/1.2 mi někdy přijde docela přeceňovaná
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Moment jako jestli ses nesplet.
SMC K 50mm f/1.2 je jeden z neúžasnějších manuálních objektivů. Legenda všech legend nejvzácnější kousek
Neřikej mi, že ho máš
SMC K 50mm f/1.2 je jeden z neúžasnějších manuálních objektivů. Legenda všech legend nejvzácnější kousek
Neřikej mi, že ho máš
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
S tím nejvzácnějším kouskem bych u té 50/1.2 trochu brzdil, jsou jiní adepti ...ale, Pentaxák co nemá 50/1.2 nebo 85/1.8 není Pentaxák ...... Na druhou stranu musím uznat že ty nejlíbivější obrázky stejně lezou z Takumaru.
A k tématu, podceňovaná Da 14/2.8, ,,sklo staré školy"" a naprosto famózní výsledky.
A k tématu, podceňovaná Da 14/2.8, ,,sklo staré školy"" a naprosto famózní výsledky.
STŘÍBRU ZDAR
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Takhle já vím, že jsou i vzácnější skla, ale tohle sklo prostě má pro mě své velké kouzlo, protože já 50mm ohniska zbožňuju.
85 1.8 jsem měl možnost koupit. Lehce jsem zaváhal a bylo fuč... moc mě to dodnes mrzí.
Já mám jedno zvláštní sklo 55mm f2 nikdy se neprodávalo samostatně jen v setu s K1000 ukazoval jsem ho u Škody a nevěřili vlastním očím mysleli si, že jde o nějakej Takumar. Není, ale tak vzácné ani opticky fanastické dá se sehnat, i když často ve velmi špatném stavu. Já mám štěstí mám stav 1/B. To sklo je vzácné z hloupého důvodu, nebylo totiž populární. Mělo divné ohnisko 55mm a neoblibenou clonu f2 tak se vyrábělo pouhý rok.
Ale fotky dělá skvělé je asi na úrovni 50mm 1,4 kvalitou obrazu, akorát není tak světelné
85 1.8 jsem měl možnost koupit. Lehce jsem zaváhal a bylo fuč... moc mě to dodnes mrzí.
Já mám jedno zvláštní sklo 55mm f2 nikdy se neprodávalo samostatně jen v setu s K1000 ukazoval jsem ho u Škody a nevěřili vlastním očím mysleli si, že jde o nějakej Takumar. Není, ale tak vzácné ani opticky fanastické dá se sehnat, i když často ve velmi špatném stavu. Já mám štěstí mám stav 1/B. To sklo je vzácné z hloupého důvodu, nebylo totiž populární. Mělo divné ohnisko 55mm a neoblibenou clonu f2 tak se vyrábělo pouhý rok.
Ale fotky dělá skvělé je asi na úrovni 50mm 1,4 kvalitou obrazu, akorát není tak světelné
No jo idem sa odregistrovať.
K 50 1.2 jsem nějakou dobu měl a je to určitě zajímavý sklo. Ostrostí a kontrastem ho ale 43 ltd přebíjí a to docela výrazně. Navíc má při ostrém světle trochu načervenalé podání fotek. Ale ve verzi A bych si ho na hraní klidně znova pořídil Takže u tohoto objektivu bych spíš řekl opak. Že je to lehce přeceňované sklo, jak píše Miro2.
2Alf: Ano mám na mysli SMC K 50/1.2 a ano, vlastním toto sklíčko. Po pravdě už je to druhý takový objektiv, který vlastním. Povedlo se mi jej kdysi sehnat a používal jsem jej na K-7 a později na K-5, hlavně na portréty a noční street. Ale na street je moc dlouhý a portréty, řekněme že na clonu 1.2 je docela problém se přesně trefit se zaostřením. Tak jsem jej prodal.
Nedávno se mi ale poštěstilo narazit na tenhle kousek u Škody, ve stavu nového a neodolal jsem, ale na K-3 jsem ho nasadil snad jen 2x. Uhnízdil se na Pentaxu MX se kterým tvoří nerozlučné duo.
Co se technické kvality týče hezky to srnul w_tas, až na to načervenalé podání, toho jsem si nikdy nevšiml. Já jsem měl možnost porovnat napřímo s DA* 55/1.4 a tento objektiv je technicky o parník lepší.
50/1.2 má své kouzlo, to ano. Otázka je jestli cena za kterou je občas k dostání 8-10 000Kč je ospravedlnitelná.
2čtvrtek: Dobrý postřeh s tou 14/2.8, podle recenzí skvělé sklo, jen krajinkáři asi nebudou úplně šťastní z 6ti lamelové clony.
2alda: Nemůže btw tohle sklo jsem také měl, obrázky z toho lezly nádherné. Ale vyměnil jsem ho nakonec za Pentax A 135/2.8, protože jsem stejně zjistil, že cloním min na 2.8 a delší sklo mi i trochu víc vyhovovalo.
Nedávno se mi ale poštěstilo narazit na tenhle kousek u Škody, ve stavu nového a neodolal jsem, ale na K-3 jsem ho nasadil snad jen 2x. Uhnízdil se na Pentaxu MX se kterým tvoří nerozlučné duo.
Co se technické kvality týče hezky to srnul w_tas, až na to načervenalé podání, toho jsem si nikdy nevšiml. Já jsem měl možnost porovnat napřímo s DA* 55/1.4 a tento objektiv je technicky o parník lepší.
50/1.2 má své kouzlo, to ano. Otázka je jestli cena za kterou je občas k dostání 8-10 000Kč je ospravedlnitelná.
2čtvrtek: Dobrý postřeh s tou 14/2.8, podle recenzí skvělé sklo, jen krajinkáři asi nebudou úplně šťastní z 6ti lamelové clony.
2alda: Nemůže btw tohle sklo jsem také měl, obrázky z toho lezly nádherné. Ale vyměnil jsem ho nakonec za Pentax A 135/2.8, protože jsem stejně zjistil, že cloním min na 2.8 a delší sklo mi i trochu víc vyhovovalo.
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Pohledal jsem v archívu a tady na té fotce je vidět co jsem myslel. Jde spíš o aberaci do červena nebo prostě okraje přepálených míst na fotce:
Pre mna je podcenovanym sklom DA*16-50/2.8 Kupil som ho s pokazenym SDM za dobru cenu, za 15 minut prehodil ostrenie na skrutku, ktore je rychlejsie a presnejsie a odvtedy ho nezlozil z fotaku. Nadherny mikrokontrast, farby a la limited, 3D efekt, na clone 5,6 ostry az do krajov aj na 16 mm. Tiez robi aj pekne hviezdicky. Realne fotenie s nim vobec nezodpoveda recenziam, napr. na optyczne.pl kde ho zvozili pod ciernu zem.
Naposledy upravil(a) vladho dne 22 úno 2019, 21:51, celkem upraveno 1 x.
K-3, K-10 D, star lens: *DA 16-50/2.8; *DA 50-135/2.8; *DFA 50/1.4; *DA 300/4; limited lens: FA 77/1.8 ltd; other lens: samyang 8/3.5
Také ho vlastním (55/2) i 55/1.8. Vlastně kompletní řadu K do 300mm. Chybí mě dva kousky, 15/3.5 a 28/2.Alf(maZec) píše: ↑19 úno 2019, 23:49Takhle já vím, že jsou i vzácnější skla, ale tohle sklo prostě má pro mě své velké kouzlo, protože já 50mm ohniska zbožňuju.
Ta 55/2 se údajně v JP ani neprodávala, šla jen v setu s K1000 na vývoz. A jedna paní povídala, že je to jen trochu poupravená 55/1.8, která neprošla výstupní kontrolou. To potvrdím až je obě rozdělám a prohlédnu zevnitř, mám to v plánu.
A dovolím si tvrdit, že od f/5.6 - 8 ty nej padesátková skla nepříč všemi řadami, krom makra.
Kdybych měl z řady K něco vyzvednout tak by to asi byla 18/3.5, 24/3.5, 55/1.8 a 135/2.5. Kromě 18/3.5 to jsou ,,překuklené" Takumary s bajonetem. Ty fotky z těchto skel jsou prostě jiné.
STŘÍBRU ZDAR
vladho: na ni jsem zapomněl Da* 16-50, ke konci své digitální kariéry jsem si nechal jen dva objektivy, 14/2.8 a tento zoom. Je super!!
STŘÍBRU ZDAR
Marian_r - ještě se vracím k Pentax 16-45/. Tady je pár fotek z něj.
https://jindrakapr.rajce.idnes.cz/Zimni_den../
Je to hned ten první odkaz- Zimní den.
https://jindrakapr.rajce.idnes.cz/Zimni_den../
Je to hned ten první odkaz- Zimní den.
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8