Neviem aké máš nároky, ale ja s fotením krajiny pomocou 18-135 nemám žiadny zásadný problém. Niekedy by sa zišllo trochu širšie ohnisko, niekedy vyskočí trochu aberácie videnej pri silnom zväčšení (na fotke si ju asi nikdo nevšimne), inak mu nemám čo vytknúť. Objektív mám asi od kedy sa vyrába a funguje stále bezproblémovo, presne a rýchlo ostrí, celkom dobre znáša protislvetlo, nemusím sa báť zmohnúť keďže je utesnený a je aj celkom lahký a skladný. Jediný problém po tých rokoch mám je že sa pri nosení na krku začal samovolne vysúvať, ale s tým sa dá žiť. Keď si zoberiem kolko som už toho nacvakal a že mi pred pár rokmi drbol aj s nasadenou K5kou z merovej výšky na skalu, tak môžem dať tomu výrobku velkú 1 s *. Týmto samozrejme nechcem tvrdiť že nie sú lepšie objektívy, ale podla mňa medzi univerzálmi má dobrý pomer kvality a ceny.st. píše:V hodnocení 18 - 135 se shodnu s Kubajzem. Není dobrý na krajinky, ale na focení věcí "kolem sebe". Pak je ostrost v rozích obrazově přijatelná, navíc je u něho silné zakřivení pole. I na 135mm a na nekonečno má slušnou ostrost (se silnou aberací)v rozích na 5,6 - ale prostředek je zaostřený daleko dopředu. Je to fajn reportážní objektiv.
P.S. Ešte by bolo dobré zistiť ako je to s kvalitou jednotlivých ročníkov výroby. Teraz to nesledujem, ale niekedy sa stáva že sa časom niekam presunie výroba a kvalita toho istého výrobku sa tým môže líšiť.