Skenování filmu pomocí makro
Moderátor: Moderátoři
Re: Skenování filmu pomocí makro
Dakujem za rady. nemam prislusny makro objektiv. mam len tamrona 70-300. jedine zeby som zo setaku spravil. slo mi o to ze som sa snazil tie fotky dostat do PC a nevede lso mci robim nejaku chybu alebo co ale kvalita o nicom, velkost suboru prilis velka a PC mi to ltt otvoril po hodine. Ale ja nieco vymyslim. do buducna ked sa naucim fotit by som chcel aj nejakeho filmarika. po kordozovovej recenzii na 67 asi neodolam. len uz dopredu uvazujem a lamem si hlavu ako to spravim zo skenovanim aj do buducna.
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
vyzera to ako super napad. toto asi odskusam.duves píše:Jan67, nie je to priliš zložite, príliš pracné?
Nebude toto jednoduchšie?
Škatuľa od topánok namiesto skenera?
http://jozefpeniak.blogspot.sk/2011/01/ ... eneru.html
(Jozef Peniak je ext.redaktor ephoto.sk)
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
Ja som zasa skúšal skenovať diapozitívy pomocou zväčšováku.
Na ten HP skener se fakt vykašli.marmot píše:Dakujem za rady. nemam prislusny makro objektiv. mam len tamrona 70-300. jedine zeby som zo setaku spravil. slo mi o to ze som sa snazil tie fotky dostat do PC a nevede lso mci robim nejaku chybu alebo co ale kvalita o nicom, velkost suboru prilis velka a PC mi to ltt otvoril po hodine. Ale ja nieco vymyslim. do buducna ked sa naucim fotit by som chcel aj nejakeho filmarika. po kordozovovej recenzii na 67 asi neodolam. len uz dopredu uvazujem a lamem si hlavu ako to spravim zo skenovanim aj do buducna.
Já jsem zkoušel focení negativu i s běžnou manuální 50tkou, kterou seženeš v bazaru za 1500 Kč.
Makro objektiv má lepší (vyrovnanější) kresbu a líp se s ním ostří ale není nutnou podmínkou.
Ta kvalita s M50 taky nebyla špatná. Autofocus na to vůbec nepotřebuješ.
A pak už jen makrokroužek, v tomto případě kolem 32mm, se kterým uděláš výsledný zvětšení kolem 1:1,5. Pak s přesahem pokreješ dvěma záběry (APSC naležato) celou šířku filmu 6cm.
Spíš bych investoval do makrokroužku s přenosem clony, který ti nechá otevřenou clonu při ostření.
Podsvítit můžeš čímkoliv přes mléčný sklo. LED panel má tu výhodu, že to světlo je stejný v celý ploše.
Jan67
Vyšťoural jsem někde MTF pro dvě pentax 50tky, které jsem pro focení používal.kluzo píše:kordoz
zajímavé z toho Pentaxu je to nějak přeostřené. Není to SW doostřené? Výřez je ze středu? Co okraje?
Je z nich pěkně vidět, jak má makro verze vyrovnanější hodnoty od středu ke kraji na rozdíl od verze 50/1.4, která pro far edge už hodně klesá (pro nižší clony)
Ale v praxi je i ta 50/1.4 celkem použitelná, protože na negativy je ideální clona v rozsahu 5.6-8.
Jan67
Zajímavý výsledky. Možná bys mohl zkusit i nějaký čb negativ. Líp se na něm posuzují detaily.kordoz píše:to je len taky pvy pokus, je to takmer zo stredu
on mozno ani ten diak nieje odfoteny uplne idealne, skusim najst este nejaky lepsi
doostrene su oba rovnako - tak ako ked robim velke printy z filmu, unsharp mask 160%, radius 1.2
Já zatím zkoušel jen jeden barevný film a měl jsem trochu problém s vyladěním barev...
Jan67
Tak ako píšeš, na podobných clonách sú podobné, dokonca je 1.4 podľa tých obrázkov mierne lepšia. Alebo by sa dalo aj povedať, že M50/4 je len "napevno zaclonená" M50/1.4.Jan67 píše:Vyšťoural jsem někde MTF pro dvě pentax 50tky, které jsem pro focení používal.
Je z nich pěkně vidět, jak má makro verze vyrovnanější hodnoty od středu ke kraji na rozdíl od verze 50/1.4, která pro far edge už hodně klesá (pro nižší clony)
Ale v praxi je i ta 50/1.4 celkem použitelná, protože na negativy je ideální clona v rozsahu 5.6-8.
Doporučujem inak vyskúšať aj namontovať tie objektívy reverzne, často sa kvalita obrazu ešte zvýši. A s takou M28/3.5 sa dá ísť aj na zväčšenie 2:1...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
PENTAX FILM Duplicator
tak a je to tu:
http://www.pentaxforums.com/news/pentax ... rview.html
pekna srandicka, zrejme to bude dost mastne, nieje problem si nieco take podobne vyrobit, s K-3
by uplne stacilo jedno kino-filmove policko aj na jeden zaber
http://www.pentaxforums.com/news/pentax ... rview.html
pekna srandicka, zrejme to bude dost mastne, nieje problem si nieco take podobne vyrobit, s K-3
by uplne stacilo jedno kino-filmove policko aj na jeden zaber
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro