Upgrade z K10D na K20D ???
Moderátor: Moderátoři
Vart, ono je to ale obráceně než píšeš...
Nastavím ISO na 1600, nastavím korekci - 1EV a exponuji.
Při zpracování (samozřejmě RAWu, v JPEGu by to asi vůbec nebylo reálné) nastavím šoupě expozice na +1 EV a mám výslednou fotku jako při expozici 3200 ISO. Sice v mizerné kvalitě, ale někdy to může být jediná možnost jak tu fotku vůbec udělat...
Nastavím ISO na 1600, nastavím korekci - 1EV a exponuji.
Při zpracování (samozřejmě RAWu, v JPEGu by to asi vůbec nebylo reálné) nastavím šoupě expozice na +1 EV a mám výslednou fotku jako při expozici 3200 ISO. Sice v mizerné kvalitě, ale někdy to může být jediná možnost jak tu fotku vůbec udělat...
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nějak se to tu zamotává
Harold: přesně tak jsem myslel i svůj minulý příspěvek, postup focení na - EV chápu. Reagoval jsem právě na ten opačný co psal Bigfoot:
"zober svoju K10, nastav iso 1600, podla podmienok daj kompenzaciu +1, pripadne +2ev (tu pozor, aby si neprepalil nieco podstatne) urob foto a hladaj sum."
myslím, že než dělat fotku na iso 1600 a +1EV tak je lepší udělat fotku se stejným časem na iso 800 a +0EV nebo třeba i -1EV a pak to zesvětlit
Harold: přesně tak jsem myslel i svůj minulý příspěvek, postup focení na - EV chápu. Reagoval jsem právě na ten opačný co psal Bigfoot:
"zober svoju K10, nastav iso 1600, podla podmienok daj kompenzaciu +1, pripadne +2ev (tu pozor, aby si neprepalil nieco podstatne) urob foto a hladaj sum."
myslím, že než dělat fotku na iso 1600 a +1EV tak je lepší udělat fotku se stejným časem na iso 800 a +0EV nebo třeba i -1EV a pak to zesvětlit
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Vart ani nie. Neviem kde to vysoke iso potrebujete pouzivat, ale pre mna su 2 pripady:
- potrebujem zkratit cas - pouzi iso nizsie a sidce nemas sum, ale mas to rozmazane.
- chcem zachytit co najviac povodneho svetla pozadia, popredie priblisnem - opat mozes znizit iso, ale pozadie mas kus tmavsie a ked ho zosvetlis dostanes horsi vysledok ako pri pouziti vyssej citlivosti.
fotte si ako chcete, mne je to jedno, len som chcel poradit ako dostat pouzitelnu fotku. Tym ze s K10 odfotite na iso 1600 a este to zosvetlite dostanete humus a nie fotku. Bohuzial je to tak a ziadny soft vam nepomoze, bude to len horsie a horsie.
- potrebujem zkratit cas - pouzi iso nizsie a sidce nemas sum, ale mas to rozmazane.
- chcem zachytit co najviac povodneho svetla pozadia, popredie priblisnem - opat mozes znizit iso, ale pozadie mas kus tmavsie a ked ho zosvetlis dostanes horsi vysledok ako pri pouziti vyssej citlivosti.
fotte si ako chcete, mne je to jedno, len som chcel poradit ako dostat pouzitelnu fotku. Tym ze s K10 odfotite na iso 1600 a este to zosvetlite dostanete humus a nie fotku. Bohuzial je to tak a ziadny soft vam nepomoze, bude to len horsie a horsie.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
bigfoot, osobně jsem vždy rád za každou radu...
Pokud to už znám, jen se utvrdím, že to zřejmě dělám dobře, pokud neznám, alespoň se něčemu přiučím.
Od počátku jsem psal, že jsem to používal pouze jako mizernou nouzovku, když to jinak nevycházelo.
S tou přeexpozicí na 1600 to vyzkouším. Protože se mi vždy (při běžných ISO) daří lépe zvládat mírnou podexpozici, mám nějaký blok a do těch světel se moc nehrnu.
Děkuji.
Pokud to už znám, jen se utvrdím, že to zřejmě dělám dobře, pokud neznám, alespoň se něčemu přiučím.
Od počátku jsem psal, že jsem to používal pouze jako mizernou nouzovku, když to jinak nevycházelo.
S tou přeexpozicí na 1600 to vyzkouším. Protože se mi vždy (při běžných ISO) daří lépe zvládat mírnou podexpozici, mám nějaký blok a do těch světel se moc nehrnu.
Děkuji.
Vážení, zdravím a ještě bych si dovolil otravovat dotazem. Grafické znázornění dynamického rozsahu - http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/page20.asp - (tabulka dole) je udáváno pro RAW nebo JPEG?
Je na tom v praxi opravdu K20 s dynamickým rozsahem tak výrazně než K10D?
Děkuji.
Je na tom v praxi opravdu K20 s dynamickým rozsahem tak výrazně než K10D?
Děkuji.
Uf, řešit nějaké "dětské" ISO 1600 . Když je třeba, tak tam frkám třeba 5000, ba i na 6400 se v komíně příležitost najde. Zvlášť když tam člověk stojí-nestojí a potřebuje aspoň 1/8, protože se mu třesou ruce..
Když to člověk nepodexponuje, tak je to po protažení noisewarem v pohodě na A4.. Čistější a jemnější než kdysi ISO 200 na diácích.
[/img]
Když to člověk nepodexponuje, tak je to po protažení noisewarem v pohodě na A4.. Čistější a jemnější než kdysi ISO 200 na diácích.
[/img]
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
U mojej K20 je zrejme, ze ta dynamicka krivka taha viac do (-) a teda skor fotim s korekciou +0,3 - +0,7. Fotim casto s manual sklami - detto.Harold píše: Možná jsem občas na ty přepaly příliš háklivý a měl bych je ignorovat.
Kombinaciam prepal/hlboky tien na jednej fotke sa da casto vyhnut uz pri komponovani.
Suhlasim s prispevkami od bigfoota. V pripade, ze nie je velka tma, vhodne svetlo, tak vyssie iso nie je problem. Napr. ISO 1600
http://www.pentaxfriends.eu/modules.php ... 165&pos=44
Dajte si fotky na papier. Napr. CEWE kniha fotopapier A4 - parada, sum neni problem. Odporucam. (a spicka to isto neni)
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, na Mac OS X používám Raw Photo Procesor. Chvilku mi trvalo, než jsem ho začal brát vážně, protože uživatelský rozhraní je dost nepřítulný. Jinak defaultní nastavení není taky nic moc. Doporučuju nepoužívat nic "like film".Harold píše: Ještě dotaz. Jak a v čem "likvidujete" případné přepaly? Vím, že učený z nebe nespadl, machr nejsem ani ho ze sebe nedělám, ale možná nesprávným zpracováním o něco přicházím... Je "Recovery" jediný nástroj???
(RAW,Lightroom,PS CS, ZPS 10)
Děkuji a mějte se fajn.
Klady:
- dávkový zpracování
- umí dokreslit přepaly, nějak tam prostě dokreslí obraz (musí se správně nastavit, ale pak to funguje i dávkově)
- je v podstatě free (při donate se odemčou ještě nějaký další funkce)
Zápory:
- nepřívětivé rozhraní
- nemá kapátko ani vyvážení bílé podle bílé, kterou mu označím na obrázku (má jenom nějaký předvolby nebo ruční laborování s barvama)
- asi jen na mac (asi používá systémový knihovny pro načítání RAW - v mém mřípadě DNG)