polarizační filtr?
Moderátor: Moderátoři
Najsilnejsi ucinok ma CPL vtedy ked obraz v hladacky najviac "stmavne" kazdopadne vsak nie je vzdy ziaduce uplne eliminovat odrazy, scena sa potom moze javit neprirodzena. Proste ho natoc tak, aby sa ti obraz v hladaciku pacil. To, co vidis v hladaciku bude aj na fotke...ower píše:ja bych mel malinko offtopic dotaz: kdyz kroutim polarizakem a nekoukam primo na nejaky odlesk (napr. kdyz fotim prirodu) - jak poznam ze je prave spravne nastaveny? zda se mi to, nebo kdyz je to ok, tak to v hledacku jakoby ztmavne (dopada mene svetla, pac to ten polarzak odfiltruje...) diky a omlouvam se za zacatecnickej dotaz...
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
Taky jsem měl normální B+W na DA 16-45/4 a bylo to bez problémů. Takže pokud říkáš, že i na DA* 16-50/2,8 to nedělá problém, tak budu koukat i po B+W, i když jsou setsakramensky drahé, pro tento půměrTomáš píše:na PX 16-50/2.8 mám B+W normální (ne slim) a je to bez vinětace. Tak že naco slim. Mám to vyzkoušené i s 16-45/4.
Každopádně díky
K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
-
- Nový uživatel
Mno nejlepší reference mám na fotoutěrky Rodenstock (kdosi mě tu minule upozornil, že už se prodávají pod jiným názvem, já přímo Rodenstocků pár na netu našel..). Nevím, odkud jsi, ale ve foto Škoda je mají určitě (pokud budou pod jiným názvem, určitě budou vědět pod kterým). Z roztoků doporučuju Hoffmanské kapky (směs éteru a ethanolu, odpařují se bezestop. V některých lékárnách ti je namíchají, pokud jim řekneš, že je máš na optiku) nebo čistý isopropylalkohol. Co je ale důležité, vyčisti to brzy, nejlépe včera , protože jsem si skoro jistý, že za čas už ten otisk dolů nepůjde Osobně si isopropylalkohol a vhodnou utěrku nosím v zavíratelném sáčku v brašně s sebou a otisky pucuju ihned, co je udělám (pro všechny případy je dobré to napřed balónkem ofouknout, ať si nějakou tvrdou částečkou neuděláš v terénu do AR vrstvy filtru rýhu).
EDIT: AR vrstvy jsou tuším krystaly oxidů vzácných kovů, takže čistič na monitor jim pravděpodobně neublíží (ale stříkej ho na utěrku, ne na objektiv). Ale izáku věřím víc
EDIT: AR vrstvy jsou tuším krystaly oxidů vzácných kovů, takže čistič na monitor jim pravděpodobně neublíží (ale stříkej ho na utěrku, ne na objektiv). Ale izáku věřím víc
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
zdravim,
skuste mi prosim niekto poradit... kupil som UV- HOYA HMC SUPER a nechtiac som malicko skrtol prstom po skle a nemozem to dat dole... stale sa mi robi akasi do modra machula,ktoru neviem dat dole.. bojim sa silnejsie suchat aby som snad neposkodil antirefl.vrstvu.. ako na to? dakujem vam _ pouzil som handricku na objektivy od HAMI_
skuste mi prosim niekto poradit... kupil som UV- HOYA HMC SUPER a nechtiac som malicko skrtol prstom po skle a nemozem to dat dole... stale sa mi robi akasi do modra machula,ktoru neviem dat dole.. bojim sa silnejsie suchat aby som snad neposkodil antirefl.vrstvu.. ako na to? dakujem vam _ pouzil som handricku na objektivy od HAMI_
K5+D-BG4, pentax fa 50/1,4,,pentax 16-45mm/4,, tamron 28-75mm/2,8,, tamron 70-200mm/2,8,, metz 58,,stativ fomei -magnesium pro 200 +hlava mh 0180,,filmovy Pentax K100
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu zkus ten hadrik od Rodenstocku, ac se to nezda, dela zazraky :]. Ostatni hadriky mastnostu pise rozpatlavaji, to je pak presne ten stav, jaky popisujes, na cistem skle to neni tak moc videt, tady velmi velice. Hlavne nicim nemyt tak, aby se kapalina dostala mezi skla, s nejvetsi pavdepodobnosti by to tu zelatinu znicilo (uz jsem videl jeden polarizak umyty tenzidem, nebyl to radostnej pohled ;] ..)
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Pokud by ho někdo scháněl, tak už se nemenuje Rodenstock, ale
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318001 ... iku-000040
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318001 ... iku-000040
Pentax K7
DA 17-70/4, DA 55-300/4-5.8, M50/1.4, CZJ Sonnar 135/3,5 MC
DA 17-70/4, DA 55-300/4-5.8, M50/1.4, CZJ Sonnar 135/3,5 MC
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Na UV PRO 1 Digi od Hoya som pouzil radu jedneho fotografa- hodit to pod vodu so saponatom. Okolo obruby sa mi totiz neustale robila modra mastna vrstva- je to asi z nejakeho maziva v obrube.
Utierka nic nepomahala a to mam utierky velmi kvalitne.
Umyl som to pod tecucou vodou (tu sa da velmi kvalitne polemizovat, ci chlor, PH vody ...a pod. nesposobia skodu na filtri...ja si myslim,ze nesposobili), a potom som to vyutieral mokrymi utierkami na optiku, ktore dostanes v drogerii,alebo v optike,alebo v nejakom foto obchode.
Tento postup pomohol.
ALE POZOR! Polarizacny filter nikdy pod vodu nedavajte!
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... otechniky/
Utierka nic nepomahala a to mam utierky velmi kvalitne.
Umyl som to pod tecucou vodou (tu sa da velmi kvalitne polemizovat, ci chlor, PH vody ...a pod. nesposobia skodu na filtri...ja si myslim,ze nesposobili), a potom som to vyutieral mokrymi utierkami na optiku, ktore dostanes v drogerii,alebo v optike,alebo v nejakom foto obchode.
Tento postup pomohol.
ALE POZOR! Polarizacny filter nikdy pod vodu nedavajte!
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... otechniky/
scoty píše:zdravim,
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
LensPen od KODAKu
Já jsem si koupil LensPen od KODAKu a jsem s ním naprosto spokojen. Přijde na 250Kč (u Škody s kartou ISIC) a má štěteček, který je naprosto dokonalý na prach a speciální naplňovací čistící hlavu s jemňoučkým grafitem, ten jak je známo je jeden z nejměkčích materiálů a údajně může "zatmelit" i mikroskopické prasklinky ve skle. Tato strana krásně funguje na plivance i chmatance .
Jinak na filtry z přední strany lze jít prakticky čímkoli z druhé strany bych osobně chemii nepoužíval a snažil se jít vždy suchou cestou.
Na závěr bych dodal, že na objektiv hadřík použiju, ale spíš jej věnuji dědečkoi na brýle.
Jinak na filtry z přední strany lze jít prakticky čímkoli z druhé strany bych osobně chemii nepoužíval a snažil se jít vždy suchou cestou.
Na závěr bych dodal, že na objektiv hadřík použiju, ale spíš jej věnuji dědečkoi na brýle.
K10D+BG2-D, PX FA50/f1.7, PX DA18-55/f3.5-5.3, PX FA28-70/f4, MB 58 AF-1
+ dirková komora vlastní výroby na 35mm kinofilm
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Čištění snímače
Spíš jsem se chtěl zeptat jak na bordýlek na snímači? Mám K10D a né všechen prach dokáže zařízení na čištění snímače odstranit. Troufáte si někdo na snímač něčím šáhnout, když to nejde odfouknout ani balónkem? Nebo radši popadnout foťák a utíkat s ním do servisu?
-
- Významný člen
Mareš Kamil:
už tu na fóre niekto ukazoval vyfotený filter, ktorý mal byť čistený len lenspen-om. A kád dával fotky kde bol pod mikroskopom ten filterj odfotený tak bol celý od mikroskopických škriabancov - asi od lens penu. takže by som snho tak nadšený nebol.Já jsem si koupil LensPen od KODAKu a jsem s ním naprosto spokojen. Přijde na 250Kč (u Škody s kartou ISIC) a má štěteček, který je naprosto dokonalý na prach a speciální naplňovací čistící hlavu s jemňoučkým grafitem,
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
OT:
Ohledne LensPen, doporucuji si pred nakupem precist tento prispevek: http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... 5377#15377 :]
Ad. cisteni snimace (resp. predradneho filtru): http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=574, prece to nebudeme vsechno probirat znovu zde :P
Ohledne LensPen, doporucuji si pred nakupem precist tento prispevek: http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... 5377#15377 :]
Ad. cisteni snimace (resp. predradneho filtru): http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=574, prece to nebudeme vsechno probirat znovu zde :P
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Hledal jsem nenašel jsem... Takže se omlouvám, že to sem to tu zmínil a po pohledu na fotky z mikroskopu se mě jíme hrůza. Je možné, že jej KODAK vyrábí lepší, než tehdá diskutovaná HAMA (která je vledčems na prd)?spachal píše:OT:
Ad. cisteni snimace (resp. predradneho filtru): http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=574, prece to nebudeme vsechno probirat znovu zde