Metz 48/58
Moderátor: Moderátoři
ja som si stojan vyrobil v ramci vyroby 3m predlzovacieho kablu
(+ drziak na dazdnik) ked budem doma, mozem pridat foto, mozno inspirujem kutilov
(+ drziak na dazdnik) ked budem doma, mozem pridat foto, mozno inspirujem kutilov
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
Myslis 3 metrovy prodluzovaci kabel k bleskum, ktery by prenasel i p-ttl mereni? To by me docela zajimalo, protoze jsem ho uz parkrat nekde videl na netu, jenze ta cena byla mnohem vetsi nez se pohybuje napriklad na canon Jen nevim, jestli bych to dokazal doma vyrobit...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Lehce OT k tomu kabelu, hadam ze by nebyl nejmensi problem koupit 'bezne dlouhy' TTL kabel, nekde ho 'riznout' a prodlouzit nejakym kvalitnejsim vicezilovym kabelem, nejlepe typu lanko. Bude to najisto levnejsi, nez shanet originalni 3m kabel. Pripadne koupit dva s beznou delkou 1.5m a spojit je, take by to z principu nemel byt asi problem :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
já kupoval neoriginál 5m na ebay od Mike's Camera Accessories ale tam teď 5m nemají, jen 1,8m...strecha píše:Myslis 3 metrovy prodluzovaci kabel k bleskum, ktery by prenasel i p-ttl mereni? To by me docela zajimalo, protoze jsem ho uz parkrat nekde videl na netu, jenze ta cena byla mnohem vetsi nez se pohybuje napriklad na canon Jen nevim, jestli bych to dokazal doma vyrobit...
našel sem 3m tady
K7, K200D + D-BG3, SFXn, DA 18-55 AL II, F 100-300, Sigma 14/2.8 EX, DA 35/2.4 K55/2, Pentacon 50 1.8, Metz 48, Metz 402 Twin, pokusy s MF
spachal - aj to je sikovne riesenie.. ja som mal momentalne chut sa s niecim hrat, tak som si ho komplet spravil
strecha- ano, prenasa to aj p-ttl. som teraz na tyzdnovkach mimo domova, tak to foto nemam ako pridat..
strecha- ano, prenasa to aj p-ttl. som teraz na tyzdnovkach mimo domova, tak to foto nemam ako pridat..
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
Som novym stastne nestastnym majitelom metz58.
Ovladanie cez tie 3 tlacitka a menu... je ozaj dost nepohodlne a pomale. Chyba mi na nom moznost odpalovat ho cez fotobunku povelom "teraz blikni" (manualny mod bez ttl merania) - da sa radiovo, alebo cez synchro kocku, no bral som to ako samozrejmost. Trochu ma prekvapilo ze ma kratsiu vybojku ako "noname PTTL" blesk, pokial blika ako ma, tak ma to netrapi... , dvierka na baterky sa mi zdaju byt celkom ok, cas ukaze kolko toho vydrzia. Rychlost nabijania moze byt , doplnujuci relektor ju dost predlzi, takze nepouzivam a podla mna aj zbytocne dost silno blika.
Mod "A" je ozaj super , automatika funguje pouzitelne aj na manualnych sklach, akurat treba na blesku nastavit clonu, a ohniskovu vzdialenost... az na tu konstrukciu toho "A" snimaca, ak sa do tej "diery" dostane spina prach (co sa casom dostane, moze ovplivnit meranie) tak uz to pojde vycistit len rozobratim.
Tolko moje postrehy.
No mam otazku.
Ako funguju kanaly (1 az 4) pri bezdrotovom PTTL odpalovani z master blesku ?
Moja predstava bola ze na master blesku viem nastavit roznu EV korekciu pre kazdy kanal... no taka moznost v menu nieje, mam dokonca pocit ze master blesk odpaluje len 1 nastaveny kanal. Vyskusat to neviem kedze mam len 1 metz. K comu je to rozdelenie kanalov pouzitelne? ako to funguje s viacerimi bleskami? Takto v tom nevidim zmysel...
Ovladanie cez tie 3 tlacitka a menu... je ozaj dost nepohodlne a pomale. Chyba mi na nom moznost odpalovat ho cez fotobunku povelom "teraz blikni" (manualny mod bez ttl merania) - da sa radiovo, alebo cez synchro kocku, no bral som to ako samozrejmost. Trochu ma prekvapilo ze ma kratsiu vybojku ako "noname PTTL" blesk, pokial blika ako ma, tak ma to netrapi... , dvierka na baterky sa mi zdaju byt celkom ok, cas ukaze kolko toho vydrzia. Rychlost nabijania moze byt , doplnujuci relektor ju dost predlzi, takze nepouzivam a podla mna aj zbytocne dost silno blika.
Mod "A" je ozaj super , automatika funguje pouzitelne aj na manualnych sklach, akurat treba na blesku nastavit clonu, a ohniskovu vzdialenost... az na tu konstrukciu toho "A" snimaca, ak sa do tej "diery" dostane spina prach (co sa casom dostane, moze ovplivnit meranie) tak uz to pojde vycistit len rozobratim.
Tolko moje postrehy.
No mam otazku.
Ako funguju kanaly (1 az 4) pri bezdrotovom PTTL odpalovani z master blesku ?
Moja predstava bola ze na master blesku viem nastavit roznu EV korekciu pre kazdy kanal... no taka moznost v menu nieje, mam dokonca pocit ze master blesk odpaluje len 1 nastaveny kanal. Vyskusat to neviem kedze mam len 1 metz. K comu je to rozdelenie kanalov pouzitelne? ako to funguje s viacerimi bleskami? Takto v tom nevidim zmysel...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
1> aku fotobunku? (necakaj ze mu das povel teraz blikni a on blikne.. neni to pes ) Inac na dialku sa da pohodlne odpalovat pomocou vstavaneho blesku (aspon na K10, na Kx neviem ci to vstavany blesk vie, k100 to napriklad nevie)cmato píše: 1. moznost odpalovat ho cez fotobunku povelom "teraz blikni"
2. Rychlost nabijania moze byt , doplnujuci relektor ju dost predlzi, takze nepouzivam
3. podla mna aj zbytocne dost silno blika.
4. az na tu konstrukciu toho "A" snimaca, ak sa do tej "diery" dostane spina prach (co sa casom dostane, moze ovplivnit meranie)
5. Ako funguju kanaly (1 az 4) pri bezdrotovom PTTL odpalovani z master blesku ?
2>ake mas pre boha baterky? mne doplnkovy reflektor nabijanie nepredlzuje.
3> mas tam regulaciu intenzity zablesku aj pre tento reflektor (off, 1/1, 1/2, 1/4) Tento reflektor sluzi na to iste ako biela karticka hore, akurat je silnejsi.
4> no neviem do akeho blata sa chystas blesk hadzat, ale ja ho mam uz 2 roky a nemam na tom senzore ani smietku.
5> vid manual... 4kanaly su dobre nato, ked mas 4 master blesky a rozne slave aby sa navzajom neodpalovali - odpalis blesky v kanali 1 a ostatne kanaly sa neodpalia. Ja to mam na radiovom odpalovaci a uz som to niekolkokrat vyuzil pretoze ich pouzivam aj na akciach kde sa moze vyskytnut aj iny fotograf s rovnakymi odpalovacmi.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Povel "teraz blikni" myslim podobne ako sa svetlom odpaluju studiove blesky, 1 zablesk ktory sa prejavy na exponovani...
Pri radiovom odpalovani chapem zmysel kanalov, dosah desiatky metrov (u tych lepsich odpalovacoch), tiez ich frekvecne pasmo (433MHz, 2.4GHz) vyuziva mnoho inych zariadeni. No pri odpalovani bleskom v tom ozaj taketo prakticke vyuzitie nevidim, dosah radovo v metroch.
Mal som predstavu ze to bude fungovat podobne ako ma Nikon IR odpalovac SU-800...
Pri radiovom odpalovani chapem zmysel kanalov, dosah desiatky metrov (u tych lepsich odpalovacoch), tiez ich frekvecne pasmo (433MHz, 2.4GHz) vyuziva mnoho inych zariadeni. No pri odpalovani bleskom v tom ozaj taketo prakticke vyuzitie nevidim, dosah radovo v metroch.
Mal som predstavu ze to bude fungovat podobne ako ma Nikon IR odpalovac SU-800...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
a akym zableskom by si ho chcel odpalovat? Ak tym co mas na tele, tak by si mal opat smolu, pretoze ten predbleskne koli zmeraniu expozicie a tym padom by ti blesk odpalil este pred expoziciou.
Neries to, nezabudaj ze ten blesk je primarne urceny na pouzivanie na tele a nie ako studiovy zablesk. Pre pouzitie v exterieri ajtak musis pouzit drot, alebo radio.
To v com ty prakticke vyuzitie nevidis len hovori o tom, ze ty tu funkciu nevyuzijes. Niekto iny mozno ano.
Ak chces pouzivat blesk v studiu, mas podla mna lacnejsie a vyhodnejsie nakupit studiove zablesky.
Neries to, nezabudaj ze ten blesk je primarne urceny na pouzivanie na tele a nie ako studiovy zablesk. Pre pouzitie v exterieri ajtak musis pouzit drot, alebo radio.
To v com ty prakticke vyuzitie nevidis len hovori o tom, ze ty tu funkciu nevyuzijes. Niekto iny mozno ano.
Ak chces pouzivat blesk v studiu, mas podla mna lacnejsie a vyhodnejsie nakupit studiove zablesky.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zdar lidi, mám malý problém s Metz-48
nedávno mi upadl asi z půl metru a ušpípl se kus "čočky" v rohu, takže je tam díra, kterou jsem radši zalepil kusem lepící hmoty. Ale asi se mi tam (tudy či jinudy) dostal nějaký bordel, neboť když odpálím blesk na plný výkon, dost smrdí, zahřeje se a dokonce z něho jde i kouř
Ale jinak funguje dobře, akorát mám trochu obavy, aby mi prostě nějak neshořel, hlavně ne zrovna když budu "v akci".
Máte s tím nějaké zkušenosti? Mám to zkusit nějak rozebrat a vyčistit? Není to na záruku? Nemám to radši hned poslat do servisu? Teď by se mi opravdu nehodilo přijít o hlavní blesk.
nedávno mi upadl asi z půl metru a ušpípl se kus "čočky" v rohu, takže je tam díra, kterou jsem radši zalepil kusem lepící hmoty. Ale asi se mi tam (tudy či jinudy) dostal nějaký bordel, neboť když odpálím blesk na plný výkon, dost smrdí, zahřeje se a dokonce z něho jde i kouř
Ale jinak funguje dobře, akorát mám trochu obavy, aby mi prostě nějak neshořel, hlavně ne zrovna když budu "v akci".
Máte s tím nějaké zkušenosti? Mám to zkusit nějak rozebrat a vyčistit? Není to na záruku? Nemám to radši hned poslat do servisu? Teď by se mi opravdu nehodilo přijít o hlavní blesk.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Kuriozni :] .. ale je to otazka, zda smrdi ta vlepena hmota, nebo neco jineho uvnitr blesku. O zaruku jsi uz prisel tak ci tak, takze pokud si na rozebrani netroufas, pak servis nic nezkazi, alespon reknou, v cem je problem.
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Občas ma štve ostrenie v horších podmienkách, ktoré je ale velakrát zapríčinené tým že že blesk nepoužije AF svetlo (svetelný lúč zo scanera na festivale), je možné nejako prinútiť foťák aby to AF svetlo vždy použil pokial je externý blesk aktívny ?
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Teraz som to skúsil prepnúť na AF-S (mal som tam AF-A) je to rovnaké , stačí že z uhla ide dostatok svetla a AF svetlo nezasvieti, pritom objekt na ktorý chcem zaostriť je v tme.
Urobil som dve ukážky, kde som zámerne neprizoomoval aby bolo vidieť ako vplýva svetlo z lampy/monitoru na foťák...
A to je problém ktorý ma trochu trápi, stačí fotiť postavu či skupinku za ktorou je v pozadí lampa či svetlo, pritom postavy nie sú priamo osvetlené a práve v týchto prípadoch foťák nedá signál na použitie AF svetla.
Obe foto bez AF svetla, prvá z bleskom druhá bez. Ak idem fotiť trochu z iného uhla, čím sa viacej vzdialím od zdroja svetla, AF svetlo zasvieti a ostrenie je omnoho rýchlejšie.
Urobil som dve ukážky, kde som zámerne neprizoomoval aby bolo vidieť ako vplýva svetlo z lampy/monitoru na foťák...
A to je problém ktorý ma trochu trápi, stačí fotiť postavu či skupinku za ktorou je v pozadí lampa či svetlo, pritom postavy nie sú priamo osvetlené a práve v týchto prípadoch foťák nedá signál na použitie AF svetla.
Obe foto bez AF svetla, prvá z bleskom druhá bez. Ak idem fotiť trochu z iného uhla, čím sa viacej vzdialím od zdroja svetla, AF svetlo zasvieti a ostrenie je omnoho rýchlejšie.
Pentax K-30, Metz 48
-
- Uživatel
Vada METZ 48?
Ahoj,
mam blesk METZ 48 1AF, který často používám.Ale ted, kdyz ho zapnu, tak chvíli trvá nez se zapne a dole na displeji pred mm se objevi Er, nevím co to je, asi eror (to se objevi at je, nebo neni na fotaku). Kdyz vytáhu rozptylku, tak blesk nijak nereaguje, driv motorek posunul v blesku fotici hlavu. Nevite co s tim? Zkousel jsem firmware, reset, ale nic? Dik
mam blesk METZ 48 1AF, který často používám.Ale ted, kdyz ho zapnu, tak chvíli trvá nez se zapne a dole na displeji pred mm se objevi Er, nevím co to je, asi eror (to se objevi at je, nebo neni na fotaku). Kdyz vytáhu rozptylku, tak blesk nijak nereaguje, driv motorek posunul v blesku fotici hlavu. Nevite co s tim? Zkousel jsem firmware, reset, ale nic? Dik
Pentax K200 D, D-BG3, Pentax DA 35mm F2.8 Macro Limited, Sigma 17-70/2,8-4,5 DC Macro, Tamron 70-300/4-5,6 LD Macro, Metz MB 48 AF-1, Velbon CX-440, Lowepro Inverse 200 AW, Voltcraft IPC-1