Megapixel - čištění čipu

Moderátor: Moderátoři

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Re: Megapixel - čištění čipu

Příspěvek od k.e.n » 03 pro 2014, 12:58

Je teprv třetího, popeláři možná ještě neprojeli. 8) :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 03 pro 2014, 13:58

...len potom najst dobrovolnika na vycistenie tela tycinkou zo smetaku. :D
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 03 pro 2014, 20:33

Pepul píše:Jo počkat... ono se to má dělat tím měkkým koncem? :D
Pravdou je, že ta tyčka na čipu lepila dobře, a na papírkách skoro vůbec. Vidíš, to mě nenapadlo, že bych mohl zkusit nevyhazovat tyčku, ale papírky. Inu člověk se pořád učí... Díky zat tip.
Mne ešte nejake papieriky zostali, ale nepoužívam ich. fakt si treba kupit tu zelenu cez ebay. S tym je radosť pracovať.

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 04 pro 2014, 00:26

Mě ta originální funguje, ale je pravda že to musím vzít třeba na 5x, než je čisto..
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 08 led 2015, 20:40

Je mi jasný, že je to všem vcelku putna, ale kdyby to přece jen někoho zajímalo, moje dobrodružství s čištěním čipu mělo pokračování a tak trošku navážu na předchozí povídání...

6.1.2014 jsme tu na brněnsku měli pěkný východ slunce, na nějž jsem si odskočil z práce... při vyvolávání z rawů mě zaujaly nějaké tečky. Inu po měsíci od čistění se objevují na čipu nová zrnka prachu, špíny a já-nevim-čeho-ještě. Nic neobvyklého. Byly přesně tři.

A protože jak jsem psal naposledy, objednal jsem si novou sadu Pentax O-ICK1 - originál lepivou tyčinku, říkám si, že príma, aspoň vyzkouším. Tak po rozbalení mě proti staré vskutku potěšilo, že papírky vypadaly mnohem lépe než ty staré. Ty staré nebyly chráněné folií, byly jako v bloku. Ty nové jako v bloku, ale každý samostatně chráněný a jevily se opravdu mnohem více lepivé než ty staré, navíc se daly vytrhnout a tudíž volně položit na stůl a používat. Bod pro ně.

A tak jsem začal s tím, že udělám ťup, ťup a voilá....prd.

Tyčka mi udělala přesně, ale PŘESNĚ to co ta stará. Během chvilky ťupání bordelu na čipu přibývalo a přibývalo. Dal jsem si pauzu, rozdýchal to, uklidnil se, řekl si, že prostě málo čistím na papírky a tak padal jeden papírek za druhým a chvilku jsem měl i pocit, že teček na čipu ubývá... ale nevšiml jsem si, že ubývá jen na jednom místě a všude jinde přibývají...
O hodinu později jsem měl krásně pokrytý čip bordelem, téměř jako v mém předchozím povídání... jen ta koncentrace byla spíše vlevo. Jediný rozdíl...

A na tomto místě bych chtěl poděkovat Duvesovi! Vskutku vřele a hodně a moc! Chvilku jsem koketoval s myšlenkou opět vyrazit do megapixelu a vypláznout dalších 600,- ... ale hlodalo mě, že roky bylo vše super, až tu náhle....
A tak jsem objednal Duvesem doporučenou Eyelead SCK-1. Dnes dorazila a jak už je očividné, vyřešila mé problémy. Sice měla taky problém a na první použití padlo hned pět papírků, protože prostě ten bordel, co mi na čipu udělala Pentaxí O-ICK1 dolů nešel a nešel, až opravdu s velkým úsilím se to povedlo. Čip je teď opět bez jediné tečky prachu.

tl;dr; verze:
Pentaxí tyčku už neobjednám ani za zlatý prase! Stála 1200,- + nespočet nervů a špatných pocitů a výsledkem je zaprasenej čip. Eyelead mi vyřešil problém sice za 920,- ale s dobrým pocitem a hlavně vyřešil!
Nepochybuju o tom, že chyba je v té jedné tyčce a ve mně, a že 99,9999% lidem Pentaxí tyčka bude fungovat na 100%, ale potěšil mě Duves, že jeho taky zklamala a tak já si ji tu nechám na NE-čipové čištění.

Díky Duves!

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 08 led 2015, 21:00

Pepul:
Mne stale nie je jasne aka spina bola na cipe. Ved prach sa predsa neda dalej peciatkovat. Nalepi sa na tycinku a tym to skoncilo. Nejedna sa skor o vazelinu, olej alebo podobny sajrajt?
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 08 led 2015, 21:15

Osobně tipuju právě ten materiál té lepivé tyčky.
Přijde mi to, jakoby prostě se rozpadala a na čipu se chytaly právě kousky té lepivé hmoty. Jinak si to taky nedovedu vysvětlit. Drželo to jako čert. Přesně jak píšeš - prach, smítko, vlas, cokoliv,ťupneš a je pryč. Toto ne. Odfotil bych to, ale bohužel jsa majitelem pouze jednoho foťáku jsem neměl čím. Mobilem to nešlo - nebylo vidět.

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 08 led 2015, 22:39

keby stala 100 korun tak je to jedno, ale pri cene 1200... Ved za to sa da kupit sklo z druhej ruky :)
KP, *ist DS, K-m (infra)

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 10 led 2015, 00:24

Taky mě to napadlo. Navíc když jsem koukal třeba na hojréku, tak je vidno, že ta Pentaxí sada jakože skladem spíš tak nějak vůbec není. Většina šopů co to nabízí píše spíše na dotaz, nebo s prodlevou, takže zjevně doprodej starých kousků, které přepravou sem prošly kdovíjakýma podmínkama a to se pak jeden může divit a nerv si ničit...
Jen mě mrzí ta vizitka....

rchawk
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rchawk » 10 led 2015, 19:48

jaký je rozdíl mezi:
http://www.ebay.com/itm/eyelead-SCK-1-S ... 566e5663e5

eyelead SCK-1 Sensor Cleaning Kit + Papers Set F Nikon Canon Sony Pentax Olympus

a
http://www.ebay.com/itm/eyelead-SCK-1-S ... 566e72c74b

eyelead SCK-1 Sensor Cleaning Kit + Wipes Set F Nikon Canon Sony Pentax Olympus

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 10 led 2015, 21:27

neviem čo je v tom baličku na tej 2.ponuke. Asi nejake utierky pre objektív ako bonus. Kup to z tej 1.volby.

Max Hardcore
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Max Hardcore » 10 led 2015, 23:08

ja si senzor cistim zo Sensor Filmom ,
je to jednoduche , flasticka vydrzi minimalne na 50x vycisteni a hlavne je to dokonale vycistene.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 10 led 2015, 23:21

o tom filme viem. len ja mam brutalnu paranoinu sa i len co dotknut snimaca, tak vzdy ked je zle idem za Duvesom a medzi rozhovorom o fotakoch mi snimac prebehne svojim elixirom a dorazi lepiacou tycinkou.

na pentaxe som nemal nikdy problem so spinou, na nikone je to dake ine, ako keby sa tam dostavalo viac spiny (zo zavierky?). v podstate ako sa chranim proti spine na snimaci? nemenim objektivy v spinavom prostredi. nikdy nenechavam len tak fotak bez objektivu, ako to vidavam na videach na youtube. ked prehodim sklo - vzdy bajonetom dolu a prekrytou dlanou ruky cela vymena trva tak 2 sekundy, tak vzdy to zlozene sklo ofukam iba balonikom a nasadim krytku a mam ho pripravene na dalsiu vymenu.

ak mam dake 2-3 spinky na fotke (zvacsa po zacloneni na krajine na f11 resp. pri silnejsich upravach v LR), tak to radsej vyretusujem klonovacim razitkom. ak je toho viac, tak uz radsej to dam vycistit...
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

MaraM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od MaraM » 10 led 2015, 23:28

Třeba je to jen tím, že sklepávání prachu ze senzoru u Pentaxu přece jen má něco do sebe. Nikon žádnou takovou vychytávku nemá, nebo jo?
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 10 led 2015, 23:34

MaraM: netusim, moze byt nieco na tom pravdy. preto mozno nikon dava 4 cistenia zadarmo :D

kazdopadne lepiva tycinka je dobra vec, ked ma niekto snahu o to si to sam sam doma vycistit...
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“