Moderátor: Moderátoři
Šroubek není řešení... je to po všech stránkách horší volba, neže SDM (HSM, USM... nazvěme si to jak chceme).Ivan-K píše:Ja si nemám problém kúpiť Pentaxové sklo ked bude stáť za to, DA*55 je opticky perfektný, ale má SDM a jedna skúsenosť mi stačí, ked bude jeho nová verzia a zbavia ho SDM tak možno pouvažujem, tak tiež nechcem žiadne skrutkové sklo, lebo sú prípady, kedy vadí aj zvuk závierky a ak k tomu ešte bzučí skrutka...
Ja značku meniť nepotrebujem, vyhovuje mi, aj ked by mi bolo inde možno lepšie. Ale som len hobby fotograf, ktorý nepotrebuje aby mu technika zarábala, trebárs tento rok sa mi na foták viac práši ako ho používam. Ked už opláchnuť peniaze, tak určite nie prechodom na iný systém, ale kúpením trebárs 18-35/1.8
Po všech stránkách rozhodně ne - ve spolehlivosti tohohle řešení, což může být pro někoho rozhodující...miky_lbc píše:Šroubek není řešení... je to po všech stránkách horší volba, neže SDM (HSM, USM... nazvěme si to jak chceme).Ivan-K píše:Ja si nemám problém kúpiť Pentaxové sklo ked bude stáť za to, DA*55 je opticky perfektný, ale má SDM a jedna skúsenosť mi stačí, ked bude jeho nová verzia a zbavia ho SDM tak možno pouvažujem, tak tiež nechcem žiadne skrutkové sklo, lebo sú prípady, kedy vadí aj zvuk závierky a ak k tomu ešte bzučí skrutka...
Ja značku meniť nepotrebujem, vyhovuje mi, aj ked by mi bolo inde možno lepšie. Ale som len hobby fotograf, ktorý nepotrebuje aby mu technika zarábala, trebárs tento rok sa mi na foták viac práši ako ho používam. Ked už opláchnuť peniaze, tak určite nie prechodom na iný systém, ale kúpením trebárs 18-35/1.8
Tady je potřeba, aby přišel Pentax s novou a naprosto funkční verzí SDM, která se vyrovná konkurenci. Ostření skrze tělo je neefektivní přežitek. Jeho absence nabíc může zlevnit entry těla a pomoci výrobci oddělit levnější od dražších řad.
Príklad (pomerne dosť rozšírený): 1Nikkor 10-30 po nejakom čase (1-3 roky) zahlási "chyba komunikácie" a koniec. Oprava je nerentabilná, manuálne ostrenie nie je, takže dotyčný ho môže vyhodiť. Používa Nikon nekvalitné, či nespoľahlivé motory? Neviem. Ale mňa zatiaľ nikto nepresvedčil o tom, že je to spoľahlivejšie ako akrutka. Ani Ty nie.miky_lbc píše:Může si o tom debatovat kdo chce, jak chce... ale šroubek je prostě už překonaná cesta. A pokud si vezmete v potaz životnost kvalitního motorku, jeho váhu a spolehlivost. Tak tomu konvenční (screw) řešení stejně nemůže konkurovat