Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Lightroom

Příspěvek od Lukas_Gal » 28 kvě 2014, 19:19

S tym si ja dovolim nesuhlasit. Pouzivam aj aj a LR je jednoznacny vitaz co sa tyka workflow. Bridge je fajn vec ale postradam trosku sofistikovanejsie stahovanie fotografii z kariet ako ma napr. Photomechanics.
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 30 kvě 2014, 06:52

Lukas_Gal: Však už jsem někde před tím tady psal, že pokud děláš jen s vlastníma fotkama tak je č.1 LR.
Ale vadilo mě tam pár věcí, krom už zmiňovaného importu čehokoli na čem chci právě dělat. Zatím co v BR otevřu jakýkoliv disk, vyberu si co potřebuji a rovnou to otevřu v ACR, nebo PS.
Teda aspoň pro mě lepší porovnání skoro stejných fotek, v BR si otevřu např. 5 a přes lupu vidím naráz detail u všech a můžu porovnat.
No a to hlavní pro mě je (jelikož jsem líný tak si to snažím co nejvíce ulehčit) používání dávek s akcemi V PS. Pokud vím tak v LR to v omezené míře taky šlo, ve formě Dropletu, kterí jsi si musel pak vytvořit znovu, pokud jsi v něm chtěl něco změnit. Ale už je to nějaký ten pátek, co jsem si s tím hrál, možná se to už změnilo.
Jsou to jen drobnosti, ale jak se říká, tisíc lidí, tisíc chutí ;)
STŘÍBRU ZDAR

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 30 kvě 2014, 07:21

Samozrejme, suhlasim ze sto ludi sto chuti. Co sa tyka davkoveho spracovavania tak si myslim, ze z rodiny adobe toto prave vyhrava LR. Import je dan za katalogovy sposob spracovavania. A napr. virtualne kopie su na nezaplatenie obcas. Ale samozrejme je to vec preferencii a zvyku.
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 30 kvě 2014, 07:30

já myslel věci na způsob: na označených fotkách v BR se mě provede hromadně akce v PS, např. jedna za všechny: zmenšení, doostření, RÁMEČKY, převod do sRGB, přejmenování, uložení.
Naposledy upravil(a) Čtvrtek dne 31 kvě 2014, 09:14, celkem upraveno 2 x.
STŘÍBRU ZDAR

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 30 kvě 2014, 11:27

Jj to pouzivam tiez obcas. Ale pre mna LR ponuka cca 95 % veci, ktore potrebujem.
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 30 kvě 2014, 18:37

Je možné přímo z Lightroomu nahrávat fotky na Zoneramu?
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 03 čer 2014, 20:37

...ještě další dotaz.
Mám starší fotky upravované v Zoneru v DNG. Tam když otevřu DNG v RAW modulu, tak jsou tam vidět veškeré provedené úpravy v historii a stačí dát vyvolat.
V LR po importu souborů upravených v Zoneru vidím pouze původní vyfocený DNG soubor, ale úpravy žádné. Předpokládám, když DNG ukládá informace do sebe, tak LR by je měl umět načíst. Nebo je pouze problém v nastavení?
To bych pak musel v LR všechny soubory upravit a to se mi zdá divné.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 04 čer 2014, 06:53

Záleží kam to Zoner ukládá, nebo co tam máš nastavené.
STŘÍBRU ZDAR

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 04 čer 2014, 08:25

DNG z Pentaxu má 2soubory. V Zoneru ten druhý vidět není, ale když dáš smazat fotku, ptá se tě to na smazání 2souborů. V souborovém manageru pak jsou vidět oba. Předpokládám, že i ta nastavení Zoner (a asi by měl i Adobe) zapisuje do těch připojených souborků. Otázka je, když je přepíše Zoner, jestli je ještě umí přečíst Adobe. Myslím si, že by to ale mělo probíhat podle nějakých standardů. Zkontroloval bych přítomnost druhého souboru s informacemi (nevím příponu, v práci žádné DNG nemám) než jej otevřu v Adobe. Pokud přítomný je ve stejné složce, pak bych to viděl, že je něco špatně.

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 04 čer 2014, 08:33

zoner úpravy zapisuje do (tuším) .xmp súborov aj pri formáte DNG. mal by si mať teda v adresári s fotkami 2 súbory. skús sa kuknúť kuknúť do LR či ti neukazuje pri fotkách také malé výkričníky ( to znamená že v xmp súboroch sú nejaké iné úpravy, ktoré Lr nemá načítané) ked na ten výkričník klikneš, ponúkne ti možnosť update nastavení. - Ale len ak to Lr bude po Zoneri schopný prečítať. keď sa mi bude chcieť tak to večer vyskúšam.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 04 čer 2014, 08:57

V Zoneru je mi vše jasné a OK. Zoner zapisuje xmp a ještě nějaký soubor zps-uid. Přesně nevím. Nejsem teď doma. Ty soubory vidím v průzkumníku a v případě mazání v Zoneru se nabídnou.
Problém je v LR. Ať mám nebo nemám ve složce s fotkou xmp soubor. Vykřičníků jsem si nevšiml. Podívám se až příjdu domů, ale nějaké aktualizace jsem zkoušel.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Lightroom

Příspěvek od bedo. » 04 čer 2014, 11:12

Na to, aby to fungovalo, by museli LR aj ZPS používať rovnaké RAW moduly, čo si myslím, že nepoužívajú (veď sa pozri do tých XMP súborov nejakým textovým editorom). Proste LR asi "inštrukciám" ZPS "nerozumie".

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 04 čer 2014, 11:53

Kam ti zapisuje zoner, do databáze, nebo přímo do DNG? Neznám ho proto se ptám.
Ještě mě napadlo, nemá LR v nastavení něco podobného co Camera RAW??? A nemáš to zatržené jak já??
STŘÍBRU ZDAR

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 04 čer 2014, 14:37

Čtvrtek: Zoner zapisuje oba soubory do složky s daným RAW souborem. Žádne takové nastavení nevidím.
majster333: Vykřičníky tam sice jsou, ale to by mělo značit, že není přítomný originální obrázek. Po připojení dané jednotky mi zmizí.

To by tedy bylo dost nemilé. To by znamenalo všechny fotky znovu upravovat v LR? Momentálně mám uložený původní RAW soubor v DNG a vyexportovaný JPG s úpravou. Původně jsem si tedy myslel, že by stačilo si nechat pouze DNG a JPG bych smazal a v případě, že bych někdy v budoucnu chtěl pracoval s tímto souborem, tak by byly úpravy uložené a já jen bych něco doladil a ev. vytisknul fotku nebo poslal na web.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 04 čer 2014, 15:45

Věděl jsem, že to někde v ZPS je, ale nevěděl jsem kde. Takže Nastavení-možnosti-informace a je tam zatržítko pro "pro DNG ukládat informace do externího souboru XMP". Čili, pokud jsi to měl zatržené při úpravě fotek v ZPS, jsou informace o úpravách v externím souboru, pokud ne, pravděpodobně by měly být uloženy přímo v DNG a domnívám se, že vzhledem ke standartům DNG, by měly být čitelné i v LR, ale jsou to jen mé domněnky. Každopádně tam to zatržítko má nějaký význam. Já ho mám zatržené, takže mi to úpravy zapisuje do XMP.

Ale...
XMP ne XMP nemůže být otázkou ZPS vs LR, protože ty XMP soubory už lezou spolu s DNG přímo z Pentaxu...
Taže asi tak :-D
Máte v tom někdo jasno? :-D

Odpovědět

Zpět na „Software“