dicede: Díky. Na tú recenziu som už natrafil skôr a bola dôvodom prečo som začal pokukávať po osvedčených značkách (hneď ako som zistil že si ich môžeme dovoliť).
To s tým opačným skladaním som si neuvedomil. Trochu mi pri tom prekážala aj gulová hlava keď som to skúšal. Dík za upozornenie. Ale myslím že v prípade kúpy drahšieho monokuláru by sa aj s tímto dalo žiť. Tá páčka sa vyšroubovať nedá?
No a parametre čohokolvek (včetne seba) beriem s rezervou, preto snorím po fórach a čítam uživatelské recenzie, lebo tie sú asi najvýpovednejšie (pokial je to dostatočne početná skupina). Nedávno ma chlapík v predajni pozorovacej optiky presviedčal že jediné relevantné údaje sú tie čo robia profesionálny recenzenti na kvalitných prístrojoch a podobne a kadejaké táranini na fórach sú o ničom. V tom prvom môže mať síce pravdu, ale odborníci môžu sto krát namerať super parametre, keď polovica bežných/laických užívatelov má s tým prístrojom v reáli nejaké problémy.
Ešte k tej hlave - skúšal si aj niečo ťažšie ako kilo a pol? Ludia písali že nemali problém ani s väčšími záťažiami, len to muselo byť správne vyvážené.
bedo: ja som bol s velkým statívom (ten lacný Velbon) vonku možno dva krát. Je to otrava. Väčšínou fotím z ruky. Nad GorillaPodom som chvílu uvažoval, ale aj ten sa mi na bežné vláčenie zdá dosť velký a tiež to nie je najlacnejšia hračka. Zo sebou nosím iba takú tú celkom krpatú (asi 10 cm) Hamu s gulovou hlavou pre prípad že by som chcel byť na fotke s rodinou keď sme na turistike. Nejaký šuter, alebo pník kde sa to dá postaviť sa v horách nájde takmer vždy. Kupodivu nemá problém (po riadnom utiahnutí) uniesť K5 s 18-135 a pokial si pamätám tak som na to dal skúšobne aj 300ku a išlo to.
No ale na prácu s monokulárom je trochu nízka - chýba jej tak 1,5 metra.
Ohladom monokuláru - teraz má manželka z roboty starú a ťažkú Meoptu s malým priblížením, ale inak pekným obrazom, s akýmsi srandovným, ale skaldným statívom ktorý je fajn pokial človek netúži po statickom obraze.
Skúšal som aj ten náš Velbon, ale tá plastová hlava má tak isto problém udržať obraz na mieste. Vždy musím namieriť kúsok nad objekt, zaistiť a potom si to pekne sadne.
Tearaz dostane nejaký grant na nákup lepšieho, modernejšieho monokuláru a mne sa ju podarilo presvedčiť že bude potrebovať aj poriadny statív, tak jej pomáham (aj s vašim prispením) s výberom.