Focení do RAW
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
-
- V.I.P člen
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Nejsi v tom sam uz nescetnekrat se mi stalo ze ctu tvuj prispevek a jen kejvu hlavou a nemuzu nic nez souhlasit. Jen to vzdy formulujes a napises lepe nez ja tak jen ctu a kejvu.fjo píše:možná by to byl slušný kompromis Tome, ale neřešilo by to problém s úsporou místa na kartě...Tomáš Fafek píše:Mě osobně by ještě více vyhovovalo fotit v K10D rovnou do TIFFu,který zde ale nenajdu.To je škoda,protože jak to tak sleduju většinu z nás by určitě uspokojil.
...a jak tu někdo psal, ne vždy se podaří vyfotit fotku tak, aby to bylo tiptop a tak k ní stejně sedneš a trochu do ní šaháš....
..no jo, věčný oponent fjo
Tak pravil Dr.Chocholousek
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Chvíli jsem používal RawTherapee a je to dobrej SW. Jenom mi vadilo, že jsem vždycky při uložení do TIFFu přišel o EXIF. A ukládat do JPEGu se mi nechtělo. Navíc RT sice podporuje Windows i Linux, ale jenom ve 32bitový podobě a já přešel z 32bitovýho Linuxu na 64bitovej. Tak jsem sáhnul po UFRAW plug-inu do Gimpu. Sice není tak pohodlnej jako RT a má i o chlup míň funkcí, ale udělám v něm všechno co potřebuju. Prostě otevřu PEF přímo v Gimpu, všechny úpravy udělám na jeden zátah a do JPEGu uložím až výsledek. Pokud potřebuju uložit mezistav, tak ukládám do XCF - vlastní formát Gimpu se zachováním EXIFU, vrstev (rámečky),...honza_k píše:A můžu se vás zeptat v jakým programu ty fotky pak zpracováváte? Já jsem zkoušel Raw therapee, bibble, Pentax photo laboratory a asi eště něco, nejlepší mi z nich přijde bibble ale ani ten mi nějak extra nevyhovuje! Co používáte vy? A co nejlíp podle vás zpracuje obraz? Vim že je dobrý Adobe Camera raw ale ten jde jen pod photoshopem a do toho se mi nechce investovat!
-
- V.I.P člen
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem to tak zkoušel , ale nedoporučuju . GIMP zatím bohužel pracuje jen v 8bitovém (24 bit) barevném modu a velmi lehce se dojde k posterizaci.vkramar píše:Chvíli jsem používal RawTherapee a je to dobrej SW. Jenom mi vadilo, že jsem vždycky při uložení do TIFFu přišel o EXIF. A ukládat do JPEGu se mi nechtělo. Navíc RT sice podporuje Windows i Linux, ale jenom ve 32bitový podobě a já přešel z 32bitovýho Linuxu na 64bitovej. Tak jsem sáhnul po UFRAW plug-inu do Gimpu. Sice není tak pohodlnej jako RT a má i o chlup míň funkcí, ale udělám v něm všechno co potřebuju. Prostě otevřu PEF přímo v Gimpu, všechny úpravy udělám na jeden zátah a do JPEGu uložím až výsledek. Pokud potřebuju uložit mezistav, tak ukládám do XCF - vlastní formát Gimpu se zachováním EXIFU, vrstev (rámečky),...honza_k píše:A můžu se vás zeptat v jakým programu ty fotky pak zpracováváte? Já jsem zkoušel Raw therapee, bibble, Pentax photo laboratory a asi eště něco, nejlepší mi z nich přijde bibble ale ani ten mi nějak extra nevyhovuje! Co používáte vy? A co nejlíp podle vás zpracuje obraz? Vim že je dobrý Adobe Camera raw ale ten jde jen pod photoshopem a do toho se mi nechce investovat!
A jen otázečka mimo , jak řešíte doostřování ? unsharp mask co je přímo v GIMPu vytvářela opravdu úděsné výsledky .. většinou plno artefaktů a obraz tak nějak rozpadlý.
Ja kombinuji Zoner 10 a Pentax Photo Laboratory, ale je to trochu horsi na ergonomii prace. Vadi mi, ze Zoner nepodporuje vyvolavani Pentaxich PEF, jen je zobrazi a musi se to obchazet tim PPL. Ted mam jeste nainstalovany Ufraw, ale jeste jsem ho netestoval. Taky mi chybi obcas historie uprav, jako v Lightroomu.
K5 IIs; Tamron 17-50/2,8; Pentax 50-135/2,8; DA35/2,4; DA50/1,8; Metz 58-AF1
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mohol by si mi prosim ta objasnit pri com dochadza k posterizacii?Robin Hönig píše: Taky jsem to tak zkoušel , ale nedoporučuju . GIMP zatím bohužel pracuje jen v 8bitovém (24 bit) barevném modu a velmi lehce se dojde k posterizaci.
A jen otázečka mimo , jak řešíte doostřování ? unsharp mask co je přímo v GIMPu vytvářela opravdu úděsné výsledky .. většinou plno artefaktů a obraz tak nějak rozpadlý.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mám uplně stejnou kombinaci, Zoner 10 a PPL . V zoneru jdou převádět Pentaxí PEF soubory, stačí si stáhnout od Adobe CameraRaw a zpřístupní se ti v editoru volba Získat z DGN... , je to standartní RAW převaďeč s možností měnit expozici a WB + pár dalších parametrů. Největší plus je že tam máš přímo tlačítko HDR.GhostDW píše:Ja kombinuji Zoner 10 a Pentax Photo Laboratory, ale je to trochu horsi na ergonomii prace. Vadi mi, ze Zoner nepodporuje vyvolavani Pentaxich PEF, jen je zobrazi a musi se to obchazet tim PPL. Ted mam jeste nainstalovany Ufraw, ale jeste jsem ho netestoval. Taky mi chybi obcas historie uprav, jako v Lightroomu.
Osobně ale radši dělám v PPL.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nejcasteji se mi to stávalo pri prevedeni do CB a potom práce s krivkama nebo urovnema. Zalezi urcite silne fotka od fotky, takové méně kontrastní oblohy a nebo portréty byly nejhorší.Drahus píše:Mohol by si mi prosim ta objasnit pri com dochadza k posterizacii?Robin Hönig píše: Taky jsem to tak zkoušel , ale nedoporučuju . GIMP zatím bohužel pracuje jen v 8bitovém (24 bit) barevném modu a velmi lehce se dojde k posterizaci.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No jo , jenze to je neco uplne jineho , CR pracuje s plnou barevnou hloubkou a az pri exportu to jde do 8 bitu.
K10D, set 18-55, Helios 58/2, FA35/2 AL, FA28-70/4, Metz 48, srdce, mozek, oči
Prodej fotografii : http://eu.fotolia.com/p/201264621/partner/201264621
Prodej fotografii : http://eu.fotolia.com/p/201264621/partner/201264621
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Těch 8 bitů na kanál bych se nebál. Žádnou posterizaci jsem zatím rozhodně nezaznamenal. Myslím, že chyby, které popisuješ, budou způsobené něčím jiným...
Doostřuju samozřejmě v Gimpu přez Unsharp Mask a taky no problemo. Radius nechávám na výchozí hodnotě 5 a úroveň dávám 0,1-0,2 (výchozí hodnota 0,5 je IMHO hodně přehnaná).
Doostřuju samozřejmě v Gimpu přez Unsharp Mask a taky no problemo. Radius nechávám na výchozí hodnotě 5 a úroveň dávám 0,1-0,2 (výchozí hodnota 0,5 je IMHO hodně přehnaná).