Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
elho_cid
Admin
Admin

Re: Lightroom

Příspěvek od elho_cid » 18 pro 2013, 10:21

Na Adobe mi opravdu vadí jejich licenční politika a obchodní podmínky. Koupil jsem si předloni Lightroom 3 ve "výprodeji" za zvýhodněnou cenu okolo 5000. Do té doby stál přes 8kKč a drásalo mi nervy, že v USA se po slevách běžně dostávali na méně než čtvrtinu zdejší ceny. Kdyby existovala ofikko česká verze, tak pochopím náklady na překlad, ale tohle mě prostě štvalo, takže jsem měl v kompu jediný ilegální soft a to byl Lightroom.
Jak už jsem psal, předloni jsem to nevydržel a pořídil tu licenci. 14dní nato vyšel Lightroom 4 a byl značně levnější než ta krabicová trojka, kterou jsem sotva rozbalil.
Psal jsem si o tom s Adobe a jejich odpověď byla něco ve smyslu: "Je to vaše smůla a vaše blbost, že jste nám naletěl. Můžete si koupit upgrade na verzi 4 za 3000."
Kdyby existovala možnost exportovat Lightroom katalog do čehokoli jiného, neváhám ani vteřinu a odinstaluju to. Nehledě na to že vlastně jejich debilní licenční podmínky stejně porušuju, protože oni sice umožnujou instalaci jedné licence zároveň na stolní a přenosný počítač, ale jen za podmínky, že na obou je stejný OS. Na palici.

No a pak jsou tu záležtosti jako Reader a Flash. Darmo mluvit. Spousta lidí nadává na Microsoft, ale když si člověk srovná Microsoft s jakoukoli jinou velkou SW firmou, tak oni jsou ještě svatí.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 18 pro 2013, 10:53

ak musite mat v noťasu legalny soft, je to fakt na ošuk a to čo ti napísali, je skutočne silne kafe. Napísať (akemukolvek) zakaznikov trochu inak, že je sprosty je marketingove zlyhanie. Do prdele s anglosaskou (ne)kultúrou.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 18 pro 2013, 11:00

duves, to nemá nič s anglosaskou kultúrou, väčšina firiem po uvedení novej verzie produktu umožňuje bezplatný upgrade z verzie, ktorá bola kúpená v určitom intervale pred jeho uvedením. Inak si to vystihol dobre.
elho_cid píše:protože oni sice umožnujou instalaci jedné licence zároveň na stolní a přenosný počítač, ale jen za podmínky, že na obou je stejný OS.
o tom, že na nich musí byť rovnaký OS som nevedel (a myslím, že aj teraz sa na to vybodnem)... ;)

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 18 pro 2013, 12:38

elho_cid: Co vim tak ohledne instalace jedne licence na dva pc, je jedina podminka o tom ze obe instalace nesmi bezet zaroven. Ohledne druhu OS jsem nic neslysel.

Zde citace z LS od Adobe bohuzel nemam ted u sebe LR ale jen Acrobat:

2.4 Užívání Programu na přenosném nebo domácím počítači. S výhradou důležitých ustanovení uvedených
v odstavci 2.5 je hlavní uživatel Počítače, na kterém je Program nainstalován („Primární uživatel“), oprávněn
nainstalovat druhou kopii Programu (výhradně pro osobní potřebu) na přenosný počítač nebo na počítač
umístěný doma za předpokladu, že Program na přenosném nebo domácím počítači není užíván ve stejnou dobu
jako na hlavním Počítači. Abyste si mohli pořídit druhou kopii, může být nutné, abyste kontaktovali Adobe.

odstavec 2.5 se tyka jen prava druhe instalace ohledne mnozstevnich licenci

Co se anglosaske kultury tyka, nejedna se o kulturu, ale o pravo ve kterem se budou soudit se skudci. Ma to duvod v tom aby pouzivali stejne pravo vsude po svete. Tak vybiraji centraly tak aby ho meli v sidle centraly meli a v licencni smlouve prijimate ze jejich pravo je nadrazene vasemu.

Jinak co se tyka licencnich podminek, adobe je jedno z nejtvrdsich.
Tak pravil Dr.Chocholousek

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 18 pro 2013, 12:58

To jsem doktore tak nějak předpokládal, že nemůžou běžet zároveň, je to normální a s tím jsem to kupoval. Bohužel u LR 3 je tam navíc věta, že musí mít stejné OS. Mám to doma papírově, novější Lr jsem nezkoumal.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 18 pro 2013, 15:46

Ešte ukážka toho, ako by to malo vyzerať: http://www.quora.com/Steve-Jobs/What-ar ... tt-McCoy-6#
Bohužiaľ Steve už nie je medzi nami (a začína to byť cítiť)...

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 19 pro 2013, 00:04

Nechce se mi věřit, že disk je při práci v LR tak nepodstatný. Když projíždím fotky HDD jede neustále. Generují se náhledy a ty se ukládají na disk, jsou dost velký a je to hodně souborů, a když něco dělám, tak se přece neustále přepisují případně načítají z HDD.
Jde mi hlavně o to, že když projíždím více fotek v knihovně, tak na laptopu čekám na náhledy, na Macu je to hned. A pak když prohlížím jednotlivé fotky (náhledy 1:1 vytvořeny), tak na laptopu čekám na vykreslení 1:1 někdy i pět vteřin, na Macu max půl vteřiny. Teda když už to dělám třeba se 100. fotkou, tak si něco počkám i na Macu. Hádám, že to souvisí i Cache, tedy s rychlostí načtení z disku.

Jinak souhlas, že LR3 byl hodně drahý. Kdybych tehdy nebyl student a nestál mě tedy asi 1700, nekoupil bych ho. Ale zase službu dělá dobrou.

Licenční podmínky snad radši ani číst nebudu, doteď by mě nenapadlo, že může být problém používat dva OS.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 19 pro 2013, 01:15

ByWondra:
ta rychlost hlavně závisí jakou máš nastavenu velikost vygenerování náhledů, kde máš uloženou vyrovnávací paměť Camera RAW a jak velké pro ni máš místo atd.
Ten rozdíl, aspoň z mého pohledu v rychlosti SSD a HDD je, ale né zase tak propastný jak si hodně lidí myslí. Ale je tam (LR, CRW). Proto mám vyrovnávací paměť Camery, nově importované fota, obrázky a veškerou grafiku se kterou pracuji uloženou na SSD, po čase kdy to zase tak aktuálně nepotřebuji, to přesouvám na HDD.
To že ti disk pořád jede je to že se na pozadí kontrolují metadata a aktuálnost náhledů otevřené složky, s tím hold nic neuděláš.
Jinak, PC vs. MAC, asi rok jsem měl nuceně Win7 (VAIO VPC-F11Z1E) vs. MacBook Pro 2009 a wokna letěli z wokna :D :D Za mě: Mac Os X 10.6.8 asi to nej co bylo vytvořeno a dodnes používám na ,,velkém" Pro, 10.7 raději nekomentovat, 10.8 dá se a mám na Booku pač mě tam už SL nejde, 10.9 po týdnu jsem raději už neměl :(
STŘÍBRU ZDAR

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 19 pro 2013, 07:47

No právě, že to pořád kontroluje, zapisuje, přepisuje, tak mi přijde, že rychlost disku musí být hodně důležitá, ale jestli se mílím, tak si to klidně nechám vysvětlit. HDD v laptopu je šnek, disk na usb 2 předpokládám ještě o dost větší, na USB 3 by to snad bylo o něčem jiném, ale to zatím nemám (v kompech).
Ještě mě napadlo, jestli by nebylo lepší mít katalog a fotky spíš než na HDD na Flashdisku, ale hádám, že ten lepší spíš na zápis velkých souborů, než tyhle neustálé drobné změny. Jak je to s vhodností HDD / Flash na případnou práci s fotkami a katalogem?
V pracovním katalogu si samozřejmě vždycky nechám vytvořit náhledy 1:1. Velikost cache jsem pravda nikdy neřešil, je moudré si místo výchozího 1GB nastavit třeba 5GB? Pokud by fotky a katalog byly / nebyly na stejném disku?
|Fotoreporty|

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 19 pro 2013, 08:09

Ešte by som doplnil, že systém a aplikácie mám v obidvoch prípadoch na SSD, ale to je už predpokladám dnes štandard. Určite by bolo rýchlejšie mať na SSD všetko, ale za tie peniaze mi to zatiaľ nestojí...

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 19 pro 2013, 08:13

ByWondra:
V té rychlosti v Camera RAW/LR je rozdíl, ale né zase tak velký jak jsem si myslel, na rozdíl u OS. A nebo mám něco blbě nastaveno :lol:
Osobně bych si určitě paměť nedával na ex. Flashdisk.
U té vyrovnávací paměti podle Adobe platí že 1gb pro 200 fotek.
STŘÍBRU ZDAR

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 13 led 2014, 18:56

Docela zajímavé video o vlivech na výkon LR:
|Fotoreporty|

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 08 dub 2014, 17:21

Adobe uvolnilo Lightroom pro iPad (brzy i pro iPhone), což by mohlo být v kombinaci s FluCard docela zajímavé mobilní řešení.
http://www.adobe.com/products/lightroom-mobile.html

Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 10 dub 2014, 15:53

Vývojáři Adobe se činí, máme tady další verzi :)
http://www.fotoradce.cz/novy-adobe-lihg ... anekid1501

Obrázek
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

jirifno
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od jirifno » 25 kvě 2014, 12:25

Ahoj.
Začal jsem koketovat s Lightroomem a vypadá to, že to bude můj primární editovací nástroj. Ovládání jsem zvládl, ale mám dotaz na dvě věci:
1. Když zaškrtnu ukládání do XMP souboru, restartuji LR a provedu změnu, soubor nikde u originální fotky není a to by být měl, ne?
2. Zajímá mně názor na katalog. Používáte jeden katalog na všechny fotky nebo více katalogů. Např. nafotíte celou svatbu, závod..., uložíte do složky a uděláte nový katalog a editujete? Převážně již fotky zpětně neupravuji. Ponechal bych ve složce jen katalog.
Díky.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1

Odpovědět

Zpět na „Software“